Connect with us

GES Yatırımcıları

1 Milyon dolarlık sürdürülebilir enerji yatırımı

Published

on

1 Milyon dolarlık sürdürülebilir enerji yatırımı

Avrupa Yakası’nın en büyük GES (Güneş Enerji Santrali Sistemi) projesi, Mars Logisticsin yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımı ile hayata geçiyor. Proje ile Hadımköy Lojistik Merkezinin 12.098 metrekarelik çatı alanı güneş panelleri ile kaplanacak.

Mars Logistics, yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım yaparak Avrupa Yakası’nın en büyük GES (Güneş Enerji Santrali Sistemi) projesini hayata geçiriyor. Hadımköy Lojistik Merkezi’nin 12.098 metrekarelik çatı alanının güneş panelleri ile kaplanacağı projede 4914 adet fotovoltaik güneş paneli kullanılacak. Çatı Üstü Güneş Enerji Santralinin kurulu gücü ise 2 MW olacak ve yıl boyunca 2,5 MWh/yıl elektrik üretebilecek. Avrupa Yakası’nın en büyük GES projesi ile üretilecek elektrik enerjisinin tesis genelinde kullanılması planlanıyor. Doğaya saygılı iş yapma anlayışı ile sürdürülebilir projeler üretmek hedefleri ile yapılan araştırmalar neticesinde başlanan projenin 1 Ekim 2020 tarihinde bitmesi ve kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

Mars Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Garip Sahillioğlu, projenin birden çok amaca hizmet edeceğini belirterek, “Hadımköy Lojistik Merkezi Çatı Üstü Güneş Enerji Santrali, Hadımköy Lojistik Merkezi’nin inşaatından itibaren gündemde olan ve 2019 yılı itibariyle stratejik eylemlerimize dahil ederek hayata geçirdiğimiz, aynı zamanda küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden de birden çok amaca hizmete edecek tesis, küresel kalkınma hedefleri, sürdürülebilirlik projelerimiz ve yaşam döngüsü bakış açımızla şekillendi.” dedi.

Yılda 94.469 adet ağaç kurtarılacak

Projenin, doğadaki olumlu etkilerini kısa vadede göstereceğine dikkat çeken Garip Sahillioğlu, “Projeyi, yenilenebilir enerjinin genel avantajlarının yanı sıra, çevreyi fosil enerji teknolojilerine göre çok daha az etkileyen temiz enerji kaynağı olması, sonsuz enerji kaynağı üretmesi, sera etkisi ve küresel ısınmaya pozitif etkileri nedeniyle tercih ettik. Proje kapsamında üretilecek elektriğin karşılığı olarak yıllık 1.133,63 ton karbondioksit kurtarılacak ve yıllık 94.469 adet, 25 yıl sonunda ise 2.361.725 adet ağaca karşılık emisyon azaltımı olacak.” ifadelerini kullandı.

Proje Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Hizmet Edecek

Hayata geçirecekleri proje ile Birleşmiş Milletler’in belirlemiş olduğu 17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan toplam 7 amaca hizmet etmiş olacaklarını belirten Sahillioğlu, “Bu proje ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından direkt olarak “Erişilebilir ve Temiz Enerji” ile “İklim Eylemleri” amaçları ve dolaylı olarak ise “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”,  “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ve “İşbirliklerini Geliştirme” amaçları ile birlikte toplam 7 amaca hizmet etmiş olacağız.” dedi.

Sürdürülebilirlik Yatırımları Devam Edecek

“Kaynakları sürdürülebilir kullanarak ekolojik dengeyi korumak ve karbon emisyonlarının azaltılması için faaliyetlerinde en uygun teknoloji ve süreçleri kullanmak Mars Logistics’in uyguladığı çevre politikalarındandır” diyen Sahillioğlu, bu anlayışı Mars Logistics’in tüm faaliyetlerine dahil ettiklerini belirterek, “2019 yılında gerçekleştirilen tüm taşımalarda çevre dostu taşımacılık yöntemi olan Intermodal kullanımı neticesinde, 18.7 milyar kilogram karbondioksit salınımı önledik ve 1 milyon 560 bin adet ağacın kurtarılmasını sağladık. Kağıt atıklarımızın geri kazanımıyla sadece 2016-2020 yılları arasında 9.168 adet ağacın kesilmesini önledik.  2006 yılından beri ÇEKÜL, TEMA ve Ege Orman Vakfı iş birliği ile Çatalca, Manisa ve Çanakkale’de 5.200 fidan dikerek Mars Ormanları oluşturduk. Yaptığımız sosyal sorumluluk projemizle atık yağların geri kazanılmasıyla milyonlarca litre temiz suyun kirlenmesini önledik.  Hadımköy Lojistik Merkezi’nde yağmur suyu toplama projemiz sayesinde yağmur sularının ayrı toplanmasını sağlayarak çevresel peyzaj başta olmak üzere kampüsün çeşitli su ihtiyacı (yangın suyu vb.) buradan karşılamaktayız. Lojistik depolarımızda ise klasik tahta palet yerine geri kazanılmış kağıttan üretilmiş kağıt paletler kullanmaktayız.” dedi ve sürdürülebilirlik anlayışı ile faaliyetler ve yatırımlara devam edeceklerini ifade ederek yeni projeler için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GES Yatırımcıları

ASUNIM’den Bir Hibrit Projesi Daha

Published

on

By

Hibrit GES projelerinde de başarısını daha önce yaptığı dev projelerle kanıtlayan Türkiye GES projeleri lideri ASUNIM, Akfen Yenilenebilir Enerji bağlı ortağı Derbent Enerji ile 40MWp’lık “Hibrit GES Projesi” için sözleşme imzaladı.

ASUNIM, Akfen Holding’in grup şirketlerinden; enerjide birçok HES, GES, RES portföyüne sahip Türkiye’nin önde gelen enerji yatırım firması Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sahip olduğu 112,2 MWm/99 MWe kurulu gücündeki Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali’ne entegre olacak olan 40MWp’lık Güneş Enerji Santrali’ni kuracak. 2019 yılında devreye alınan ve Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırları içinde bulunan Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali ASUNIM’in “Güneş”i ile buluştuğunda126 bin 962 hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılayabilecek ve yıllık  178 bin ton karbondioksit salınımını da engelleyecek.

Türkiye’de tamamlanan 42MWp hibrit GES projesine imza atıklarına değinen ASUNIM Yönetim Kurulu
Başkanı Umut Gürbüz, “Akfen Yenilenebilir Enerji gibi titiz ve kurumsal bir yatırımcıya ait bir projede daha çalışıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay içerisinde Kayseri ve Konya’da ASUNIM imzasıyla başarı ile tamamladığımız toplam 42MWp gücündeki hibrit projelerinden sonra yüksek mühendislik ve deneyim gerektiren bu alanda üçüncü hibrit projemizi Akfen Yenilenebilir Enerji gibi bir enerji devinden almak büyük bir gurur oldu bizim için.  Ayrıca Akfen Yenilenebilir Enerji için Türkiye’nin ilk lisanslı GES projesi Solentegre GES’i ve Konya da bulunan toplam kurulu gücü 24MWp olan iki lisanslı GES projesini başarıyla tamamlamıştık. Toplamda 8 lisanslı proje ile Türkiye’de lisanslı projelerde liderliğimizi devam ettiriyor; Akfen için yapacağımız bu lisanslı proje ile sayımızı 9’a çıkartıyoruz. Tüm projelerimizde olduğu gibi bu projeyi de piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en iyi
mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde nihayete erdireceğiz.”

RES sahası içinde 13 farklı lisans sahası için toplam 40MWp gücünde GES kurulacak santralin;  proje planlama, mühendislik ve kurulumu 5 ay gibi rekor bir süre içerisinde tamamlanacak. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise ASUNIM’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak

Published

on

By

İlk hibrit ve güneş enerji santrali uygulamasını kısa bir süre önce 50MW olarak Akyel 1-2 RES sahasında hayata geçiren Sanko Enerji Grubu, bu alandaki yeni yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Sanko Enerji, Karaman ili sınırlarında bulunan Hilal 2 RES’te planladığı 6 MW’lık güneş enerjisi santralinin kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek.

Sanko Enerji Grubu, Hilal 2 RES’de planladığı 6MW’lık güneş enerjisi santrali kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek. 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanan santralin tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini içeren anahtar teslim sözleşmenin imza töreni Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Sanko Enerji CFO’su Evren Sıtkı Güvenç ve Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır’ın katılımıyla 19 Ekim 2023 Perşembe günü Sanko Enerji Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi.

Yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan ve kısa bir süre öncesine kadar portföyünü HES, RES ve JES’lerden oluşturan Sanko Enerji Grubu, hali hazırda rüzgar enerji santrallerine hibrit yoluyla portföyüne kattığı GES yatırımlarına devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında kurulu gücünü artırma yoluna gideceklerini ve bunu yaparken kapasite artırımlarına ağırlık vereceklerini açıklayan Sanko Enerji Grubu, bu yöndeki ilk adımını Karaman’da kurulu Akyel RES’lere eklediği güneş enerji santrali ile atmıştı. Şirketin Karaman’da bulunan 10 MW’lık Hilal 2 rüzgar enerji santralinin kapasitesi de kurulumu Siemens Enerji tarafından yapılacak 6 MW’lık güneş enerji santrali ile artırılacak.  Siemens Enerji, Hilal GES’in tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini üstlenecek. Santralin 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hibrit ve depolamalı RES/GES’ler aracılığıyla kapasitemizi 10 yıl içinde 2.000 MW’a çıkarma hedefimiz için çalışmaya ve bu alanda son 10 sene içerisinde ülkemizde deneyim kazanmış firmalar ile iş birliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. 1.000MW’lık portföyümüz içerisinde Siemens Enerji ile sıkı bir iş birliğimiz vardı, buna Siemens Enerji için görece yeni bir alan olan güneş santrali kurulum kapsamını da eklemiş bulunuyoruz.”

Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır da anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti: “Siemens Enerji olarak müşterilerimiz ve ortaklarımızla geleceğin enerji sistemleri konusunda çalışarak daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişe destek oluyoruz. Ürün, çözüm ve hizmet portföyümüzle enerji üretimi ve iletiminden depolamaya kadar neredeyse tüm enerji değer zincirini kapsayan Siemens Enerji, Sanko Enerji’nin Hilal GES projesinin yapımını üstlenerek uzun yıllar devam eden iş birliğinde yenilenebilir enerji yatırımlarını pekiştiren önemli bir adım daha atmış oluyor.”

Continue Reading

Genel

Güneş ve enerji depolamadaki yenilikler Solar+Storage NX’te

Published

on

By

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Continue Reading

Trendler