Connect with us

GES Yatırımcıları

11 MW’lik dev GES projesi Generalsolar ile hayat buluyor

Published

on

Ülke genelinde çok sayıda başarılı GES projesi yürüten Gaziantep merkezli Generalsolar, son olarak Türkiye’nin en büyük çelik tencere üreticisi Hascevher ile anlaştı…   

   Türkiye’nin En Büyük 2. 500 Sanayi Kuruluşu(İSO)  listesinde 371. sırada yer alan  yüzde 100 yerli sermayeli çelik tencere üreticisi Hascevher, 11 MW’lik  büyük ölçekli GES Projesinde Generalsolar’ı tercih etti.

    Yapacakları dev GES yatırımları için Kahramanmaraşlı Hascevher Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer şunları söyledi; “Gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakmak için şirket olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Çatımıza kuracağımız güneş enerji santralleri ile enerjimizi güneşten sağlarken hem yerli kaynak kullanacağız hem de çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakmış olacağız.”

     Sektör açısından 11 MW’lik dev GES projesini Generalsolar olarak hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş ise Hascevher’in, Kahramanmaraş’taki tesisinde tek çatı üzerine Türkiye’nin ilklerinden olacak anahtar teslim kurulumunda firmalarını seçmelerinden dolayı şirket yönetimine teşekkür etti.

   Yürüttükleri başarılı GES projeleriyle sektörlerinde fark yaratarak tercih edilen firma olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Ali Demirdaş, “Yatırımcısı olduğumuz Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan tek sahada 25 MW Gaziantep GES’i devreye aldığı gibi ‘öztüketim yönetmeliğine’ istinaden kurulumu ve geçici kabulünü yaptığımız Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesinde Güler Sentetik GES’i hayata geçirerek birçok ilke imza attık. Solar sektöründe sağlam ve emin adımlarla ilerlememiz adına hayata geçirdiğimiz projelerin iyi birer  referans niteliğinde olduğunu biliyoruz. GES yatırımcılarına işin her aşamasında  kaliteli hizmet sağlamak adına finansman alanındaki iş birliklerimizi de  tamamladık. Geçen yılın son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldık. EPC faaliyetlerimiz devam ediyor.  Ülke çapında sektör tecrübesi ve deneyimini referans alan Türkiye endüstrisinin ileri gelen firmalarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımcıların EPC hizmetini yalnızca kurulum faaliyeti olarak addetmemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Aynı Anda 7 Sahada Enerji Santrali Kuruyoruz…

Sanayi ve ticaret şehri Gaziantep’te gerçekleştirdikleri üretim ve ihracatları ile Türkiye’de söz sahibi çok sayıda firmanın kendi enerjilerini üretmek amacıyla Generalsolar ile proje geliştirmeye başladığı bilgisini aktaran Ali Demirdaş, “Fabrikalarını güneş enerjisiyle tanıştırmak ve bu alandan daha çok istifade etmek isteyen şirketlerin taleplerine tecrübeli mühendis ve çalışan kadromuz ile hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Aynı anda 7 sahada enerji santrali kurulumu yaparak yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Köksan ile Tek Çatıda 14 MW

   Pet Preform alanındaki başarılı üretimleriyle dünyaca bilinen Köksan, yenilikçi anlayışını GES yatırımlarıyla devam ettirerek Generalsolar ile işbirliğine giderek tek çatıda Türkiye’nin en büyük projelerinden birine imza attı. İlk etabı 4.2 MW ile başlayan projeyle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Köksan Holding tesislerinin çatısında 14 MW gücünde elektrik santrali kurulacak.

Devam Eden Diğer Projelerimiz;

    Hali hazırda Gaziantep’te farklı sektörlerde hizmet veren Özkaplan Carpet 5.5 MW, Haskan 9 MW, Aslankaya Group, Bilken Yumurta, Petsa Ambalaj ve Adnan AŞ ise fabrikalarının enerji maliyetini minimize etmek amacıyla Generalsolar ile anlaşma sağlayarak kurulumları son sürat devam ediyor.

 “GES’e Yatırım Geleceğe Yatırım”

Güneşe yatırımın sadece bugüne değil geleceğe yatırım olarak değerlendirilmesinin doğru olacağına dikkat çeken Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, dünyada temiz enerji teknolojilerindeki fiyat düşüşü, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi sektörünün oluşturduğu istihdamın Türkiye’nin yakın geleceğinde önemli rol oynamasını beklediklerini ifade etti.

      GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılamasını anahtar teslim kurulum hizmeti sunarak sağladıklarını anlatan Demirdaş, çatı uygulamalı GES’lerin araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı olduğunu ve dikkatli çalışmayı gerektirdiğini vurguladı. Başta can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olmasının işletme açısından önem arz ettiğini belirten Demirdaş, “Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum (EPC) firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalıdır. Aynı zamanda Çatı GES’lerde tüketimin olduğu yerde üretim sağlanarak şebeke üzerindeki yük azaltılarak elektrik dağıtımı sırasındaki maliyet kayıpları da en aza indiriliyor. Bu nedenle Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmelere her açıdan avantaj sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

GES Yatırımcıları

ASUNIM’den Bir Hibrit Projesi Daha

Published

on

By

Hibrit GES projelerinde de başarısını daha önce yaptığı dev projelerle kanıtlayan Türkiye GES projeleri lideri ASUNIM, Akfen Yenilenebilir Enerji bağlı ortağı Derbent Enerji ile 40MWp’lık “Hibrit GES Projesi” için sözleşme imzaladı.

ASUNIM, Akfen Holding’in grup şirketlerinden; enerjide birçok HES, GES, RES portföyüne sahip Türkiye’nin önde gelen enerji yatırım firması Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sahip olduğu 112,2 MWm/99 MWe kurulu gücündeki Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali’ne entegre olacak olan 40MWp’lık Güneş Enerji Santrali’ni kuracak. 2019 yılında devreye alınan ve Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırları içinde bulunan Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali ASUNIM’in “Güneş”i ile buluştuğunda126 bin 962 hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılayabilecek ve yıllık  178 bin ton karbondioksit salınımını da engelleyecek.

Türkiye’de tamamlanan 42MWp hibrit GES projesine imza atıklarına değinen ASUNIM Yönetim Kurulu
Başkanı Umut Gürbüz, “Akfen Yenilenebilir Enerji gibi titiz ve kurumsal bir yatırımcıya ait bir projede daha çalışıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay içerisinde Kayseri ve Konya’da ASUNIM imzasıyla başarı ile tamamladığımız toplam 42MWp gücündeki hibrit projelerinden sonra yüksek mühendislik ve deneyim gerektiren bu alanda üçüncü hibrit projemizi Akfen Yenilenebilir Enerji gibi bir enerji devinden almak büyük bir gurur oldu bizim için.  Ayrıca Akfen Yenilenebilir Enerji için Türkiye’nin ilk lisanslı GES projesi Solentegre GES’i ve Konya da bulunan toplam kurulu gücü 24MWp olan iki lisanslı GES projesini başarıyla tamamlamıştık. Toplamda 8 lisanslı proje ile Türkiye’de lisanslı projelerde liderliğimizi devam ettiriyor; Akfen için yapacağımız bu lisanslı proje ile sayımızı 9’a çıkartıyoruz. Tüm projelerimizde olduğu gibi bu projeyi de piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en iyi
mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde nihayete erdireceğiz.”

RES sahası içinde 13 farklı lisans sahası için toplam 40MWp gücünde GES kurulacak santralin;  proje planlama, mühendislik ve kurulumu 5 ay gibi rekor bir süre içerisinde tamamlanacak. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise ASUNIM’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak

Published

on

By

İlk hibrit ve güneş enerji santrali uygulamasını kısa bir süre önce 50MW olarak Akyel 1-2 RES sahasında hayata geçiren Sanko Enerji Grubu, bu alandaki yeni yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Sanko Enerji, Karaman ili sınırlarında bulunan Hilal 2 RES’te planladığı 6 MW’lık güneş enerjisi santralinin kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek.

Sanko Enerji Grubu, Hilal 2 RES’de planladığı 6MW’lık güneş enerjisi santrali kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek. 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanan santralin tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini içeren anahtar teslim sözleşmenin imza töreni Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Sanko Enerji CFO’su Evren Sıtkı Güvenç ve Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır’ın katılımıyla 19 Ekim 2023 Perşembe günü Sanko Enerji Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi.

Yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan ve kısa bir süre öncesine kadar portföyünü HES, RES ve JES’lerden oluşturan Sanko Enerji Grubu, hali hazırda rüzgar enerji santrallerine hibrit yoluyla portföyüne kattığı GES yatırımlarına devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında kurulu gücünü artırma yoluna gideceklerini ve bunu yaparken kapasite artırımlarına ağırlık vereceklerini açıklayan Sanko Enerji Grubu, bu yöndeki ilk adımını Karaman’da kurulu Akyel RES’lere eklediği güneş enerji santrali ile atmıştı. Şirketin Karaman’da bulunan 10 MW’lık Hilal 2 rüzgar enerji santralinin kapasitesi de kurulumu Siemens Enerji tarafından yapılacak 6 MW’lık güneş enerji santrali ile artırılacak.  Siemens Enerji, Hilal GES’in tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini üstlenecek. Santralin 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hibrit ve depolamalı RES/GES’ler aracılığıyla kapasitemizi 10 yıl içinde 2.000 MW’a çıkarma hedefimiz için çalışmaya ve bu alanda son 10 sene içerisinde ülkemizde deneyim kazanmış firmalar ile iş birliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. 1.000MW’lık portföyümüz içerisinde Siemens Enerji ile sıkı bir iş birliğimiz vardı, buna Siemens Enerji için görece yeni bir alan olan güneş santrali kurulum kapsamını da eklemiş bulunuyoruz.”

Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır da anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti: “Siemens Enerji olarak müşterilerimiz ve ortaklarımızla geleceğin enerji sistemleri konusunda çalışarak daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişe destek oluyoruz. Ürün, çözüm ve hizmet portföyümüzle enerji üretimi ve iletiminden depolamaya kadar neredeyse tüm enerji değer zincirini kapsayan Siemens Enerji, Sanko Enerji’nin Hilal GES projesinin yapımını üstlenerek uzun yıllar devam eden iş birliğinde yenilenebilir enerji yatırımlarını pekiştiren önemli bir adım daha atmış oluyor.”

Continue Reading

Genel

Güneş ve enerji depolamadaki yenilikler Solar+Storage NX’te

Published

on

By

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Continue Reading

Trendler