Connect with us

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Asunim Türkiye İş Geliştirme Yöneticisi Eraslan: “Gelecek güneşte”

Published

on

Solar İstanbul 2020 katılımcılarından Asunim Türkiye standına bir ziyaret gerçekleştirdik. İş Geliştime Yöneticisi Gökhan Eraslan, hem firmanın faaliyet alanlarına hem de piyasalara ilişkin değerlendirmelerini bizimle paylaştı.

Sizi ve Asunim Türkiye’yi tanıyabilir miyiz?

Ben Gökhan Eraslan. Asunim Türkiye bünyesinde iş geliştirme yöneticisiyim. 2015’ten bu yana Asunim’de çalışmaktayım. Asunim Türkiye, güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren bir EPC firmasıdır yani anahtar teslim güneş enerjisi santralleri kurulumu yapıyoruz. Çatı üzeri ve arazi üzeri kurulumlar olmak üzere Portekiz’de 2005 yılından bu yana, Türkiye’de ise 2011 yılından bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Global anlamda 950 MW referansımız var. 2011 yılından bu yana Türkiye’de 200 MW kurulum referansımız var. Çatı üzerinde 25 farklı kurulumla alanında lider firmayız. Diğer hiçbir firmanın 25 farklı çatı kurulumu yoktur. Arazi üzeri lisanslı kurulumlarda devrede olan 10 kadar santralin 4’ünü biz devreye aldık.

Bakım ve onarım alanındaki faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Akfen Holding ve YBT Enerji’yle devreye aldığımız tesislerin bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyoruz. GES tesisi kurulumu sonrası Maxima Enerji ile bakım ve onarım hizmeti sunuyoruz. Tamamen bağımsız şirketlerdir Asunim ve Maxima. Ekibimiz ve yetkin kadromuzla Türkiye’nin 9 bölgesinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu sayede 250 MW bakım-onarım ve izleme portföyüne ulaştık. Bu izleme sayesinde tüm marka ve modellerin kalitesini inceleyebiliyoruz. Bu marka ve model incelemesi kapsamında da hangi marka daha kalitelidir, görebiliyoruz. Maxima, bize bu şekilde de büyük bir katkı sunuyor.

Asunim olarak Avrupa’da 15 kişilik mühendis ekibimiz var. Türkiye’de 60 kişiye yakın, mavi ve beyaz yakalıdan oluşan bir ekibimiz var. Avrupa’da projelerimiz çizilir, Türkiye’de kontrol edilir. Ayrıca Türkiye’de başladığımız projeleri, Avrupa’dan gelen mühendislerin süpervizörlüğü eşliğinde tamamlarız. Yine projeleri devreye almadan önce Maxima Enerji bakım onarım ekibi gelir, check list’leriyle bizi inceler. Eğer onlardan onay alırsak biz Asunim olarak devreye alma işlemini gerçekleştirebiliriz. Ama eğer Maxima’nın onaylamadığı bir madde varsa, biz o sahadan çıkamayız. Bu şekilde de kendi kalitemizi koruyoruz.

Türkiye’de güneş enerjisi sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

12 Mayıs’ta yayınlanan yönetmelikten sonra çatı üstü kurulumlarımız ve tekliflendirmelerimiz büyük oranda arttı. Elektrik zamlarıyla birlikte daha da patlama yaşadık diyebilirim. Hâlihazırda 3 farklı proje için imzalar atılmış durumda. 250 MW’dan fazla da teklif verdik. Yine sözleşme aşamasında olduğumuz yeni projelerimiz var. Sektörün önü çok açık, patlama yaşadığımız aşikâr. Virüs salgınından dolayı Solar İstanbul 2020 biraz sönük geçiyor ama tekliflendirme aşaması gayet yoğun. Gelecek güneşte. Dünyanın enerji kapsamındaki geleceğini güneş enerjisi değiştirecek. Herkes, tüm ülkeler daha bağımsız bir şekilde enerjisini üretebilecek. Bu da hem politikaya hem de ülkelerin refahına yansıyacaktır. O yüzden güneşte kalacağız. Asunim Türkiye olarak da tek işimiz güneş ve bu şekilde devam edeceğiz.

Teşvik mekanizmaları konusunda neler düşünüyorsunuz? Yeni süreçten beklentiniz nedir?

YEKDEM kapsamında geçmişte gayet yüksekti birim fiyat. O sayede 150 MW’ya yakın iş de yaptık. Ancak YEKDEM’in desteklenmesi vatandaşa da bir külfet oluyor. YEKDEM teşviklerini faturalar vasıtasıyla vatandaş ödüyordu aslında. Şu anda mahsuplaşma yönetmeliğiyle tüm Türkiye için daha uygulanabilir ve daha fizibıl hâle geldi diyebilirim. Bu dönemden sonra YEKA ihalelerine çıkılacak. İhaleler TL ile olacak ve bu da Türk lirası için bir avantaj. Eskalasyon da uygulanacak ve böylece yatırımcı da desteklenecek. Teknik şartnameler, ihale süreçleri belli olduktan sonra o kısmı daha net değerlendireceğiz ama daha önceki yönetmelikle kıyaslayınca enerji maliyetleri açısından daha mantıklı görünüyor.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük endüstriyel çatı üzeri GES projesi devreye alındı

Published

on

By

Çatı üzeri güneş enerjisi sistemleri alanında engin uluslararası tecrübeye sahip ve merkezi Ankara’da bulunan ASUNIM Türkiye, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Anıl Ambalaj ve Kağıtçılık A.Ş.’nin fabrika çatısı üzerine kurduğu 2.04MWp gücündeki santrali başarıyla tamamlayarak  yeni bir ilke daha imza attı.

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük endüstriyel çatı üzeri GES’i olan projede; tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri, gölge analizleri, üretim simülasyonları, optimizasyonlar ASUNIM’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından en güncel teknikler ve ASUNIM’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. Sistemin, maksimum performansta elektrik üretmesi için paneller akım sınıflarına göre sıralandı. Yine sistemde, güneşlenmeden daha fazla yararlanmak için çift yönlü panel montajı yapıldı. 2.04MWp kurulu güce sahip olan sistem, yıllık 2.734.000,00 kWh elektrik üreterek fabrikanın elektrik ihtiyacının % 83’ünü karşılayacak ve dünya markaları için ihraç edilen kutu ve ambalajlar temiz enerji ile üretilmiş olacak. 

Yeni lisanssız elektrik üretim yönetmeliğiyle birlikte kendi elektriğini güneş enerjisi ile üretmek isteyen işletmelerin sayısının hızla arttığına değinen Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz;

“Fotovoltaik güneş enerjisi, güneşlenmenin kısmen daha sınırlı olduğu Ankara ilimizde de son derece feasible hale geldi, bunu Başkent OSB’nin en büyük çatı üzeri GES’ini kurarak tecrübe etmiş olduk. Ankara’da yer alan sanayicilerimize çağrımız, güneş enerjisi santrali kurma kararı almadan mutlaka bizlere ulaşsınlar, kendilerine Avrupa mühendisliği ile tasarlanmış, en üstün ve kaliteli ekipmanlar ile 25 sene sorunsuz çalışacak, performans garantili ve arızalara anında müdahale edilen sistemleri en uygun fiyatlar ile sunmak için bekliyoruz” dedi. 

Santralde; Phono Solar güneş panelleri, Alman SMA marka inverterlar, İşviçre Leoni Studer marka özel beta ışın çapraz bağlı solar kablolar kullanıldı. Santralin bakım onarım faaliyetleri ASUNIM’in iştirak firması olan MAXIMA Enerji tarafından yürütülecektir.

Continue Reading

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Asunim Türkiye, 31,15 MW’lık dev GES projesini 4 ayda teslim etti

Published

on

By

Asunim Türkiye tarafından Antalya’da ANTGES Enerji Üretim A.Ş. için gerçekleştirilen 31,15 MWP güce sahip lisanslı Küçükköy GES projesinin geçici kabulü gerçekleşti.

Rekor denebilecek kadar kısa bir sürede Türkiye’nin en büyük ve en prestijli güneş enerjisi santrallerinden bir tanesinin devreye alınmasını sağlayan ASUNİM Türkiye, projenin geliştirilmesinden kurulumuna kadar tüm süreci Türkiye’deki yetkin ekibi ve Avrupa’daki uzman mühendisleri ile gerçekleştirdi.

Projede tasarımdan kuruluma, İSG uygulamalarından çevre politikalarına kadar birçok kriterin mevcut olduğuna değinen Gürbüz, “ANTGES’e ait, lisanslı projede, tüm projelerimizde olduğu gibi piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en sofistike mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak yatırımcılarımızın üretim beklentilerini karşılayacak ve kötü sürprizler yaşamayacakları garantili olarak sistemimizi yatırımcımıza teslim etmiş olmaktan dolayı gururluyuz” dedi.

Asunim’in Avrupa’daki mühendisleri tarafından 3D modelleme teknikleri, en gelişmiş meteorolojik ve gölge hesap enstrümanları ve Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak hazırlanan projede; AC/DC yükleme yapılarak gün içerisinde uzun süre pik değerde üretim yapılması hedeflenmiştir. Kullanılan ürünlerde de kaliteden ödün verilmeden tamamlanan sistemde; yüksek kalite ve verimliliğe sahip TUV onaylı 79.872 adet Schmid Pekintaş marka güneş paneli, 8 adet Alman SMA SUNNY 2750-EV marka inverter ve montaj sistemi olarak ERL çelik konstrüksiyon ürünleri kullanıldı.

Türkiye için yüz akı GES projelerinden biri olan Küçükköy GES projesinin bakım onarımı da Asunim kalitesi ve güvencesi ile gerçekleştirilecek. Projenin uzun süreli bakım&onarımı, bakım&onarımda Türkiye lideri Maxima Enerji tarafından yapılacak.

Başından sonuna tüm süreçlerde büyük özen gösterilen projede şantiye alanından, proje yönetim ofisinin peyzajındaki meyve ağaçlarına kadar her detay düşünüldü. Temiz enerji adına atılan bu büyük adımı ölümsüzleştirmek adına 200 yıllık bir zeytin ağacı Asunim Türkiye tarafından ANTGES Enerji’ye hediye edildi. 4 aylık proje sürecinin en anlamlı gelişmesi, 200 yıllık zeytin ağacının Küçükköy GES projesi sahasına sahadaki tüm proje ekibi ile birlikte dikilmesi oldu.

Lisanslı projeler ve çatı uygulamaları konusunda öncü bir firma olduğunu kanıtlayan Asunim, ANTGES projesiyle birlikte, tamamlanan lisanslı GES portföyü 72MW’a ulaşmıştır.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Generalsolar, yeni aldığı belgelerle kalitesini tescilledi

Published

on

By

Anahtar teslimi Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumları gerçekleştiren Generalsolar Enerji, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikaları ve TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi alarak kalitesini bir kez daha tescilledi.

Müşterilerine daha kaliteli hizmet sunabilmek hedefiyle aldığı belgelere yenilerini ekleyen Generalsolar Enerji, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) Akreditasyonuyla ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, IAS (Uluslararası Akreditasyon Servisi) Akreditasyonuyla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası, IAS Akreditasyonuyla ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikası ve TSE (Türk Standartları Enstitüsü) Hizmet Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı.

Yeni alınan belgeleri ile ilgili konuşan Generalsolar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş şunları söyledi: “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan firmamız, etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standart olan ISO 9001 belgesi için de gerekli tüm koşulları sağlıyor.  Diğer taraftan çevreyi korumak, çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak, doğal kaynakların etkin kullanımını sağlamak için attığımız adımlarla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikamızı aldık. Çalışanlarının sağlığı ve güvenliğini de her zaman odağına alan Generalsolar, daha güvenli bir iş ortamı sunarak iş kazalarını önlemek ve iş hastalıklarını azaltmak için yaptığı çalışmaları ise ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikası ile belgelendirmiş oldu.”

Continue Reading

Trendler