Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek

Published

on

Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzda 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak.

Türkiye’nin önde gelen güneş paneli üreticilerinden biri olan CW Enerji halka açılıyor. 2010 yılında Antalya’da kurulan CW Enerji’nin halka arzında 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak. Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde, sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 105 milyon TL’den 123 milyon 750 bin TL’ye yükselecek. Artırılacak 18 milyon 750 bin TL’lik nominal değerli pay halka arz edilecek. Halka arzda 6 milyon 250 bin TL’lik de ortak satışı gerçekleştirilecek. Halka arz sonrası CW Enerji’nin sermayesinin yüzde 20,20’si Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Halka arzda 5 milyon TL’lik ek satış hakkının da kullanılması durumunda halka açıklık oranı yüzde 24,24 olacak.

CW Enerji

Halka arz geliri işletme sermayesini güçlendirmeye, yatırım ve modernizasyona yönelik kullanılacak

Halka arz büyüklüğünün ek satışla birlikte yaklaşık 3,3 milyar TL olması beklenirken, sermaye artışından elde edilecek 2 milyar liralık gelir, başta işletme sermayesinin güçlendirilmesi olmak üzere yatırım ve modernizasyon harcamaları, lisanslı veya lisanssız işletmede olan GES santral alımları ile şirketin kendi tüketimine yönelik çatı ve arazi GES santralleri için kullanılacak. Ortak satışından elde edilecek gelirin büyük bölümü ihtiyaç olması halinde 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılacak.

Halka arza sadece Bireysel Yatırımcı ve Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ortak olabilecek. Bireysel Yatırımcılara eşit dağıtım yöntemi uygulanacak. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ise talepleri için sadece Konsorsiyum Liderleri olan Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest’e başvuruda bulunabilecekler.

Yatırımcılarla omuz omuza gezegenimizin geleceğine katkı sağlayacağız

Halka arz ile ilgili detayların paylaşıldığı basın toplantısında konuşan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, doğal, yenilenebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşin, dünyanın geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sarvan, “Sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak güneş, dünyamızın geleceği için büyük bir potansiyele sahip. Buradan yola çıkarak özellikle çevre bilinci yüksek ve gezegenimizin geleceği için sorumluluk alan yatırımcıların ilgisini önemsiyoruz. CW Enerji olarak 13 yılda Türkiye’de çok önemli işlere imza attık. Önümüzdeki yıllarda da birlikte büyüyeceğimiz ve bizimle beraber gezegenimizin geleceği için faydalı işler yapacak yatırımcılara kapılarımızı açıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak adına yürüttüğümüz çalışmalar bize ortak olacak yatırımcılarımızın da desteği ile daha da anlam kazacak” diye konuştu. 

Halka arz ile global rekabet için güç topluyoruz

CW Enerji’nin yıllık olarak toplam cirosunu 2022’de yüzde 374,4 artırarak yaklaşık 4 milyar 758 milyon liraya taşıdığını, net karının ise yine aynı dönem itibariyle 904 milyon TL’ye ulaştığını belirten Sarvan, şu değerlendirmede bulundu: “CW Enerji kurulduğu 2010 yılından bu yana Türkiye’de çok iyi işlere imza attı.  Toplam 44.734 metrekare alan üzerinde kurulu 28.230 metrekare kapalı alana sahip Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisimizde yıllık 1.800 MWp güneş paneli üretim kapasitesine ulaştık. Bunun yanı sıra yine Antalya Organize Sanayi Bölgesi 3. Kısım’da bulunan 6.747 m2 kapalı alana sahip eski üretim tesisimiz depo olarak kullanılmakta iken restore edilerek Eva üretimi tesisi haline getirilmiştir. AOSB 1. Bölge’de merkez tesisimizin hemen bitişiğinde 19.966 m2 alana sahip yeni bir yer alınarak 2023 yılı itibari ile Lityum Batarya enerji depolama sistemleri üretimi ve depo alanı oluşturduk. Tüm bunlara ek olarak ayrıca Antalya Serbest Bölge’de 2.492 m2 alana sahip yine üretim ve depolama alanımız bulunmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de üretilmediği için ithal etmek zorunda olduğumuz ve güneş panellerinin üretiminde önemli bir hammadde olan EVA’nın üretimine de başlayarak ithal girdi maliyetlerimizi önemli ölçüde azaltacağız. Kısacası, hem teknolojik hem de nakit akışı açısından güçlü bir yapımız var. Ancak kurumsallaşmak, global rekabette güçlü olmak için en önemli şartlardan bir tanesi. Bu anlamda kurumsallaşmak ve halka arz ile hesap verebilir şeffaf bir şirket olmak en temel amacımız. Ayrıca bugüne kadar yurtiçi talebe verdiğimiz önceliğin yanına ihracat pazarlarında da gelişim göstermeyi hedefliyoruz.” 

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü Melih Akosman ise, “CW Enerji; faaliyetleri ile enerji ihtiyacını temiz kaynaklarla karşılamak için öncülük eden, güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırıp, gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmayı amaç edinmiş bir şirket. İştiraki olduğumuz DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun da önceliklendirdiği, dünyamızın geleceği için sürdürülebilirliğe katkı sunan enerji yatırımlarına destek vizyonu ile örtüşen bu halka arza liderlik etmeyi çok önemli buluyoruz. Şirket, yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek potansiyel içeren güneşe dayalı faaliyetleri ile ülkemizin cari açığının azaltılmasına da önemli katkı sağlıyor. Yaygın satış kanalı ağı, tecrübeli yönetimi ve güçlü finansal performansa sahip CW Enerji’nin halka arzına QNB Finansinvest ile aracılık ediyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

QNB Finansinvest Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Pamir Karagöz de tüm dünyada ve ülkemizde yenilenebilir enerji ve özellikle güneş enerjisi yatırımlarının hızla artış kaydettiğini, teşvikler ve yatırımları destekleyici mevzuat değişiklikleri ile bu alanlardaki yatırımların artarak devam edeceğini belirtti. Pamir Karagöz sözlerine şöyle devam etti: CW Enerji gelişmiş üretim tesisleri ve geniş ürün yelpazesi ile sektörün öncü kurumları arasında yer alıyor. Hepimizin günlük hayatının bir parçası olan; temiz enerji, karbon ayak izi, iklim politikası, Avrupa Yeşil Mutabakatı, net sıfır karbon salımı, Paris İklim Anlaşması, karbon vergisi, sürdürülebilirlik gibi konular CW Enerji’nin faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. CW Enerji, panel üretim kapasitesi, ekipman tedariki ve kurulum hizmetleri ile yatırımcılarına uçtan uca güneş enerjisi ile ilgili her türlü ürün ve hizmeti sağlıyor. 26-27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve Deniz Yatırım ile birlikte lider aracı kurum olarak görev alacağımız halka arz süreciyle CW Enerji’yi sermaye piyasalarına kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

 

Yasal Uyarı: Halka arz fiyatının belirlenmesinde SPK’nın ya da Borsa İstanbul’un herhangi bir takdir yetkisi ya da onayı bulunmamaktadır. Şirket ve halka arz edilecek paylarla ilgili bilgileri içeren İzahname ve Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu KAP’ta (kap.org.tr), Şirket’in (cw-enerji.com ) ve Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. (www.denizyatirim.com) ile QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin (www.qnbfi.com) internet sitelerinde yayımlanmaktadır. Yatırımcıların, yatırım kararlarını halka arz edilecek paylara ilişkin yayımlanmış olan İzahname ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nun incelenmesi suretiyle vermeleri gerekmektedir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Systemair Türkiye’den 880 bin Euro’luk GES yatırımı

Published

on

By

Türkiye iklimlendirme ve havalandırma sektörüne ilkleri kazandıran Systemair Türkiye, 5 bin 500 m² alan üzerine kurulu ve 880 bin Euro maliyetli GES yatırımını hayata geçirdi. Türkiye’de sektörünün en gelişmiş GES yatırımını gerçekleştiren Systemair Türkiye, bu sayede 717 ton CO₂ salımının da önüne geçecek.

Yaşam alanlarına yönelik taze hava sağlama misyonunu kendi sektörüne sunduğu öncü girişimlerle sürdürülebilir kılan Systemair Türkiye, yeni GES yatırımını hayata geçirdi. Global sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirirken bir yandan da sektörüne değer katacak yeni projeler üreten Systemair, 880 bin Euro’luk GES yatırımı ile yıllık 1500 MW enerji üretecek. 20 yıl kesintisiz performansa sahip GES yatırımıyla birikte fabrikasını daha sürdürülebilir kılan Systemair, kendi enerjisinin tamamını üretme hedefi konusunda da önemli bir adım attı. Dilovası’ndaki fabrikasının yıllık enerji ihtiyacını GES’te ürettiği  enerjinin yüzde 65’lik kısmı ile karşılayacak olan marka, bu girişimi ile  717 ton CO₂ salımını önleyip sürdürülebilirlik hamlesini daha güçlü kılacak.

Systemair, GES yatırımıyla yılda 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek

Uzun yıllardır attıkları tüm önemli adımları sürdürebilirlik bakış açısı ile planladıklarını ifade eden Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, yatırıma dair şu ayrıntıları paylaştı: “Sürdürülebilirliği üretim sahamızın en önemli yapı taşlarından biri olarak görüyor, Systemair olarak 2030/31 dönemine kadar çeşitli operasyonlardan kaynaklanan kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarımızı 2019/20 dönemine kıyasla yüzde 50 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Fabrikamızda yağmur suyunun toplanması, ısı yalıtımı, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi geniş perspektife sahip verimli kaynak uygulamalarımız mevcut. Yine üretim süreçlerimizi de sürdürülebilirlik temelinde şekillendirirken imza attığımız GES yatırımımız, 5 bin 500 m² alan üzerinde 2 bin 200 adet 550Wpe nominal güç değerinde Tier-1 güneş paneline sahip. Böylelikle harcadığımız enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlama şansı yakaladık. Enerji üretiminin yüzde 65’i, fabrikamızın yıllık tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca enerji fazlasını da şebekeye vererek Türkiye ekonomisine de yenilenebilir kaynaklarla katma değer sağlayacağız. Yatırımımızın en önemli özelliği ise yıllık olarak 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek olması.”

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

İngiltere Ulusal Sergi Merkezi’nde Güneş Enerjisiyle Çalışan Şarj İstasyonu 180 Elektrikli Araç İçin Enerji Sağlıyor

Published

on

By

7 Eylül 2023’ten beri faaliyette olan pb pulse Gigahub™, İngiltere’nin en büyük şarj istasyonlarından biridir ve aynı anda 180 elektrikli araca enerji sağlama kapasitesine sahip olan bir 80 KW güneş enerjisi sisteminden beslenmektedir. Dev güneş enerjili çatı, EV Network tarafından Birmingham’daki Ulusal Sergi Merkezi’nde inşa edildi ve Birmingham ve çevresinde güvenilir bir elektrikli araç şarj altyapısı geliştirmeye yönelik önemli bir adım daha atılmış oldu. 80 kWp fotovoltaik sistem, sürdürülebilir enerji çözümleri uzmanı Ineco Energy tarafından gerçekleştirildi ve dünyanın en büyük fotovoltaik modül ve güneş yongaları üreticisi olan LONGi Solar’ın çift yüzlü fotovoltaik modüllerinden kullanıldı. Ayrıca, SolarEdge, akıllı enerji çözümlerini sağlarken Bluetop Solar Parking de şarj istasyonu için güneş enerjili çatı kurulumunu gerçekleştirdi.

Güneş enerjisi, elektrikli araçlara geçişe destek oluyor

Elektrikli araçlara geçiş şimdiye kadar yavaş ilerledi. Bunun başlıca nedenlerinden biri, gelecekteki talebi karşılamak için hızla büyümesi gereken elektrikli araç şarj altyapısının eksikliğidir. Aynı zamanda, sektör, Avrupa’nın karbon salınımını azaltma çabalarını destekleme fikrini, yeşil enerji ile yeşil enerji sağlama fikrini destekleyen çözümler arıyor. Güneş enerjisi, en hızlı büyüyen ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan, gelecekteki tüm elektrikli araç geçişinde önemli bir rol oynayacaktır.

“Ineco Energy’nin Direktörü Angus Rose, “Ulaşımdan kaynaklanan İngiltere’nin toplam emisyonlarının %24’ünden fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında, elektrikli araç altyapısı, İngiltere’nin Sıfır Karbon’a geçişinin vazgeçilmez bir parçasıdır. NEC Gigahub, yılda 7 milyon ziyaretçi ve 60 milyon araç trafiğine sahip olanlar için geleceğin benzin istasyonunun bugünkü halini gösteren örnek bir tesis olacaktır. Gündüzleri yerindeki güneş çatısı da dahil olmak üzere yenilenebilir enerji ile beslenen ve geceleri LED’lerle aydınlatılan şarj istasyonu, temiz ve pratik bir elektrikli araç şarj altyapısı sunar. LONGi Solar, bize son derece güvenilir ve verimli modüller sağlayan güvenilir bir ortak olmuştur. Kurulum için, uygulamaya en yüksek çıktıyı sağlamak amacıyla çift yüzlü güneş panellerini kullanmaya karar verdik,” dedi. Ineco Energy, bugüne kadar temiz ve daha ucuz elektrik üretiminin eşdeğerine denk gelen 13.5 GWH’ten fazla temiz elektrik üreten bir güneş sistemi kurdu.

“LONGi olarak, Birmingham’daki İngiltere otoyol ağındaki bu yeni Gigahub gibi bir projeyi desteklemekten gurur duyuyoruz. LONGi olarak “güneş enerjisi için güneş” konseptini izliyoruz, yani temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme fikrini benimsemekteyiz. Elektrikli araçları güneş enerjisiyle şarj etmek, LONGi’nin DNA’sına uygun bir yaklaşımdır,” dedi LONGi’deki İngiltere Satış Müdürü Sean McSorley.

“Bu sitenin oluşturulmasında tedarikçi ve yüklenici seçimimiz kritikti; bir bayrak gemisi sitesi olarak, çok sıkı projelerin zamanında hizmet verdiği en iyi sınıfta hizmeti gerektiriyordu. Bu konuda Ineco ile çalışmak örnek olmuştur, sadece işletme projesini değil, sitenin önemini de anlamaları önemliydi. Birçok hareketli parça olduğundan, esneklik, uzmanlık ve verimlilik büyük talep görüyor. Angus ve Ineco’daki ekip ile çalışmak mükemmel oldu, proje mükemmel bir şekilde teslim edildi ve bize bu inanılmaz tesisi sunma imkanı tanıdı,” dedi The EV Network’ün CEO ve Kurucu Ortağı Reza Shaybani.

2012’den 2022’ye kadar LONGi, 290 GW fotovoltaik ürün üreterek toplamda 1.15 milyon GWh’nin üzerinde bir birikimli temiz enerji üretimine ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından tahmin edilen küresel enerji gridinin ortalama emisyon faktörüne dayanarak, bu, 2022’deki toplam küresel enerji ile ilişkili karbon dioksit (CO2) emisyonlarının %1.46’sını (536 milyon ton) önlemeye eşdeğerdir.

LONGi, “Güneş için güneş” konseptini ilk kez 2018’de 24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda önerdi. Bu konseptin arkasında, temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme hedefi yatmaktadır. 2020’de LONGi, sırasıyla RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılarak ve SBTi’ye katılarak tüm dört küresel girişime katılan ilk Çinli şirket oldu. Bu yıl, LONGi’nin yakın dönem hedefi, Paris Anlaşması’ndaki 1.5°C hedefiyle uyumlu olan SBTi tarafından onaylandı.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Anadolu Motor’dan GES Yatırımı

Published

on

By

Anadolu Motor, Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikasının çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali ( GES ) ile tesisin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılarken, yıllık ortalama 360 ton karbon salımını önleyecek.

Anadolu Grubu’nun otomotiv çatısı altında faaliyetgösteren şirketi Anadolu Motor, sürdürülebilirlik alanında yaptığı yatırımlarla fark yaratmaya devam ediyor. Şirket son olarak Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikasının çatısına kurduğu 709,59 kWp gücündeki çatı üstü güneş enerjisi santrali ( GES ) ile yıllık 825 MWh elektrik üretip, tesisin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak. Anadolu Motor, 270 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer bu yeşil enerji ile yaklaşık 360 ton/yıl karbon salımını önleyecek.

“Düşük karbona geçiş için atılmış önemli bir adım”

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Motor Genel Müdürü Yutkun TOK, “İklim krizinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak ve sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmak için önce enerjide dönüşüme gitmek yani yenilenebilir enerji kullanımını yaygın hale getirmek gerekiyor. Bu nedenle Anadolu Motor olarak, düşük karbon ekonomisine geçiş sürecimizi destekleyecek fırsatları değerlendiriyoruz. Fabrikamızın yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayıp, yıllık ortalama 360 ton karbon salımını engelleyecek güneş enerjisi santrali yatırımımızı da düşük karbona geçiş için atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan sonrada sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, Anadolu Motor’un düşük karbona geçiş sürecini destekleyecek tüm fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Continue Reading

Trendler