Connect with us

GES Yatırımcıları

Coşkunöz Metal Form’dan yenilenebilir enerji yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretmeye başlayan Coşkunöz Metal Form, Bursa Nilüfer’deki fabrikasının çatısına kurduğu GES ile yılda toplam 4.536 ton karbon emisyonunun doğaya salınmasını engelleyecek.

Sürdürülebilirlik stratejik planı kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karbon ayak izini azaltmak için çabalarını sürdüren otomobil gövde parçası üreticisi Coşkunöz Metal Form (CMF), Bursa Nilüfer’de bulunan fabrikasının çatısına yıllık 7,15 milyon kWh kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kurdu.

Toplam 40 bin m²’lik çatı alanında gerçekleştirdiği  GES yatırımı ile elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını temiz enerjiden karşılayacak olan şirket, böylece yılda toplam 4.536 ton karbon emisyonunun doğaya salınmasını engellemeyi
hedefliyor. Bu rakamın tam 170 bin ağacın sağlayacağı katkıya eşdeğer olduğu belirtiliyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Coşkunöz Metal Form Genel Müdürü Barış Murat Karaadak, “CMF olarak bir yandan üretimimize tüm hızıyla devam ederken bir yandan da çevreye daha duyarlı olmak ve karbon ayak izimizi azaltmak için yoğun çaba harcıyoruz. Yıllık üretim kapasitesi 7,15 milyon kWh olan yeni güneş enerji santralimiz sayesinde artık tükettiğimiz elektriğin yüzde 40’ını temiz enerjiden alıyoruz. Bu sayede bundan böyle her yıl 4.500 tondan fazla karbon emisyonunun doğaya salınmasını engelleyecek olmak bizi heyecanlandırıyor. Daha yaşanabilir ve temiz bir dünya ve çevre için sürdürülebilirlik alanında yürüttüğümüz çalışmaları önümüzdeki yıllarda da kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Genel

Güneş ve enerji depolamadaki yenilikler Solar+Storage NX’te

Yayın Tarihi

on

Yazar

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Devamını Oku

GES Yatırımcıları

Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek, hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre ülkemizin güneş enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip olması hedeflenirken, Vespa Solar Enerji GES yönetmeliğindeki değişiklikleri yatırımcılar için değerlendirdi.

Ekonomik dalgalanmalar neticesinde enflasyonun yükselmesi ve Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde elektrik ve enerji maliyetlerinin artması, güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını tetikliyor. Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, 2022 sonunda 9.4 gigavat olan güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artırarak 52,9 gigavata ulaştırılması hedefleniyor. Güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak haline getirilmesi planlanırken, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”teki maddeler ise güneş enerjisi yatırımcılarının gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Güneş enerjisi üretimi ve santralleri alanında faaliyet gösteren Vespa Solar Enerji, bu konuyu yatırımcılar için bütüncül bir çerçevede değerlendiriyor.

“Yönetmelikteki değişiklerin 2019’a kadar uzanması yatırımcılar için tehdit oluşturuyor”

GES yatırımcılarının yatırımını mevzuattaki değişiklikleri dikkate alarak planlamasının ilerleyen dönemlerde karşılaşabilecekleri risklere karşı bir önlem niteliği taşıdığını söyleyen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman şu açıklamada bulundu: “GES yatırımları, son dönemde elektrik fiyatlarındaki artışla birlikte paralellik gösteriyor. Ancak GES yatırımcılarının, yatırım yaparken göz önünde bulundurması gereken bazı yenilikler söz konusu. Özellikle Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki değişen hususlardan bazılarına açıklık getirmek ve tartışmaya açmak önemli bir aşamayı oluşturuyor. Çünkü GES’lerden üretilen enerjinin ihtiyaç fazlasının ücretsiz dağıtılmasına ilişkin kararların 2019’a kadar uzanması, yatırımlar için avantajları olduğu kadar, bazı tehditleri de beraberinde getiriyor. Bu maddeleri inceleyen yatırımcılar değişikliklerin arka planındaki mantık ve yönelim doğru olsa da kapsama zamanında ve usulünde ortak akıl ürünü bir düzenleme bekliyor.”

“Bazı yatırımcılar ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor”

Yatırımcının GES kurulumlarında hangi planla hareket etmesi gerektiğine karar verirken ilk başvurması gereken maddenin yönetmeliğin ‘Lisans alma ile şirket kurma muafiyeti’ başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrası olduğunu söyleyen Osman Tokluman, “Yatırımcılar genelde bu maddenin 1. fıkrasının c, ç ve h bentleri dahilinde ilerliyor. Ancak örneğin ‘ç’ bendinde yatırım yapmış olan bir yatırımcı, henüz uygulanmaya başlayan ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor. Üstelik mevzuat uyarınca tüketim fazlası enerjisi YEKDEM’e bedelsiz bir şekilde veriliyor. Bu noktada tüm yatırımcıların bu gibi durumlara karşı önlem olarak yatırım kararı alırken, sadece bugünkü yatırım durumunu düşünmeyip, ileride doğabilecek ihtiyaçlarına istinaden de planlama yapması gerekiyor. Biz de güneş enerji üretimi ve santrallerini kurmak amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimizle enerji kaynağının yaşamın tüm alanlarında kullanımına katkı sağlamak, insanların ve kurumların yatırımlarında profesyonel ve uçtan uca çözümler sunuyoruz” dedi.

“Yatırımcıların, sıfır risk ile yatırım yapılabilmelerini sağlıyoruz”

Ürünleri, fotovoltaik paneller ve GES kurulum hizmeti başta olmak üzere, ihtiyaca göre şekillenen tam çözüm hizmetleri olarak konumladıklarının altını çizen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman, “Güneş enerjisiyle elektrik üretiminin en büyük avantajı hiç kuşkusuz bu enerji türünün hiçbir zaman bitmeyecek oluşudur. Vespa Solar Enerji olarak biz de enerji sistemlerinde son teknoloji üretim tesisi ile Türkiye’nin iddialı solar panel üreticilerinden biriyiz. Güneş enerjisi alanında yatırım yapan kurum ve kuruluşlara özel finansal çözümler sunarak sıfır risk ile GES yatırımı yapılabilmelerini sağlıyoruz. 5 yıl içinde globalde öncü marka olmayı ve ülkemizi temsil etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

GES Yatırımcıları

Güneş enerjisinde güç birliği

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yıllık 1,3 GW güneş paneli üretim kapasitesiyle Avrupa ve Türkiye’nin en büyük güneş paneli üretim firması olan CW Enerji, DBE Holding iştiraki DBE Energy ile 250MWp’lik iş birliği anlaşması imzaladı. DBE Energy, 2023’te başlayacak güneş enerjisi santrali yatırımlarında Avrupa’nın en büyük güneş paneli üretim kapasitesine sahip CW Enerji’nin üreteceği yüksek verimli güneş panellerini kullanacak. DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “Gerçekleştirdiğimiz iş birliği anlaşması ile 2023 yılında gerçekleştirilecek güneş enerji santrali yatırımlarında, enerji alanında cari açığı azaltmaya destek olacağız. Aynı zamanda da yaklaşık 400 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yatırım toplam 220 milyon dolar bütçe ile tamamlanacak.” diye konuştu.

3 kıtada 7 farklı ülkede 11 markasıyla faaliyetlerini sürdüren DBE Holding, iştiraki DBE Energy ile fotovoltaik güneş paneli üretiminde faaliyet gösteren CW Enerji ile 250MWp’lik iş birliği anlaşması imzaladı. 2023 yılında başlayacak yatırımlar için düzenlenen imza törenine; DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, CW Enerji CFO’su Melik Yetim, DBE Holding CEO’su Efrahim Türkmen, DBE Energy CEO’su Rıfat Göksu ve FOUR Charger CEO’su Selçuk Aslan katıldı. 

‘Cari açığı azaltmaya destek olacağız’

CW Enerji ile yapılan anlaşma ile ilgili değerlendirmeler yapan Mehmet Taha Pınar, “CW Enerji yıllık 1,3 GW güneş paneli üretim kapasitesiyle Avrupa ve Türkiye’nin en büyük güneş paneli üretim firması. Bu alanda da sektörün ilk zamanlarından bugüne süre gelen başarılı ilişkimize bugün bir yenisini daha ekledik. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği anlaşması ile 2023 yılında yapılacak güneş enerji santralı yatırımlarında, enerji alanında cari açığı azaltmaya destek olacağız. Aynı zamanda da yaklaşık 400 Milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu sayede 312 Bin ton karbon salınımı engellenmiş olacak. Toplam 220 Milyon dolar bütçe ile tamamlanacak olan yatırımlarla güneş enerjisinden üretilecek enerji ile yaklaşık 110 bin nüfuslu bir yerleşimin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.” dedi.

Daha iyi bir dünya için çalışıyoruz

Yeni nesil teknoloji altyapılarından yenilenebilir enerji ve elektrikli şarj istasyonlarına kadar kurdukları ekosistemle, geleceğin teknolojisini bugünden kullandırdıklarını ifade eden Mehmet Taha Pınar, “Yeni nesil yenilenebilir enerji alanlarında, yenilikçi üretim ve yönetim teknolojileri ile katma değeri yüksek modeller geliştirerek, tüm kullanıcılara ulaştırılmasına öncülük eden global bir şirket olma vizyonuyla hareket ediyoruz. DBE Holding olarak her bir markamızla daha iyi bir dünya için çalışıyoruz.” dedi.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com