Connect with us

Sektör Haberleri

COVID-19 sonrası enerji dönüşümü fırsatları

Yayın Tarihi

on

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından hazırlanan “COVID-19 Sonrası Türkiye Ekonomisinin Canlanması ve İyileşmesi için Enerji Dönüşümünün Sunduğu Fırsatlar” raporuna göre, enerji sektöründe uzun vadeli bir enerji dönüşümü stratejisine olan ihtiyaç, dünya genelinde COVID-19 salgınıyla yaşanan gelişmelerle çok daha fazla önem kazandı.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını boyunca ve sonrasında, ekonomiyi yeniden canlandırma ve iyileşme paketlerinin sunulacağı bir dönemde Türkiye’nin enerji dönüşümünden elde edebileceği faydalara dikkati çeken rapora göre, uzun vadede yenilenebilir enerji gibi yerli kaynakların kullanımını ve enerji talebini aynı hizmetleri aynı kalitede verecek şekilde daha verimli hale getirmek cari açığın sürdürülebilir şekilde düşmesine çözüm sağlayabilir.

Rapora göre, Türkiye, yerli ekipman üretim destekleriyle enerji yatırımlarını yenilenebilir enerjiye ve enerji verimliliğine yönlendirebildiği takdirde COVID-19 salgınıyla birlikte durgunlaşan ekonominin canlandırılmasında önemli bir yol kat edebilir.

Ayrıca enerji dönüşümü yatırımlarının artışıyla yaratılacak olan yeni ekonomik aktivite sayesinde önlem paketlerine en az ihtiyaç duyularak mevcut istihdam korunabilir ve hatta daha yüksek seviyelere çıkarılabilir.

Rapora göre, enerji dönüşümü yatırımları, en başta hava kalitesini artırarak insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri en aza indirip, diğer sosyal ve ekonomik faydalarla birlikte Türkiye’nin COVID-19 sonrası ihtiyaç duyacağı ekonomik kalkınmayı hızlandıracak ve ekonomiyi güçlendirecek stratejilerin merkezinde yer alabilir.

Ekonomik kalkınma stratejilerinin bir parçası olarak enerji dönüşümü

Rapora göre, ülkeler için ekonomiyi hareketlendirme stratejilerinin belirlenmesinin ön planda olacağı COVID-19 salgını sonrası, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji dönüşümünü hızlandırabilmek için de tarihi bir fırsat oluşturuyor.

Bunun için finansal paketlerin merkezinde, çevresel açıdan sürdürülebilir, eşitlikçi ve dayanıklı bir toparlanma sürecini amaçlayan, yeşil teşvikleri ve yeşil iyileşme yollarını içeren bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor.

Rapora göre, tüm dünya gibi Türkiye’nin de iyileşme ve ekonomiyi teşvik paketlerinde enerji dönüşümü fırsatlarını değerlendirmesi önem arz ediyor.

Türkiye’nin COVID-19 sonrası ekonomik kalkınma stratejilerinin önemli bir parçasının enerji dönüşümü olmasının yeni planlama süreçlerinin geliştirilmesinde kilit rol oynayacağına işaret edilen rapora göre, ekonomiye enerji sektörü açısından ivme kazandıracak alanlar ise şöyle sıralanıyor:

– Türkiye’nin, 2023 hedeflerinin ötesinde, 11. Kalkınma Planı’yla tutarlı ve 2030’a uzanan orta vadeli enerji dönüşümü hedef ve strateji planını, ilgili tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum paydaşlarıyla istişare ederek ortaya koyması.

– Talep tarafında enerji verimliliği yatırımlarının elektrik ve elektrik dışı sektörlerde yeni mevzuat ve iş modellerinin geliştirilmesiyle birlikte uygulanmasının sürdürülmesi.

– Yeşil teşvik paketleri ve emisyon azaltıcı projelere finansman sağlayabilecek yeni finansman araçları ve modelleriyle enerji dönüşümünün hızlanması, planlanan yenilenebilir enerji ön lisans ve mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalelerinin gerçekleştirilmesi, başlamış olan yenilenebilir enerji projelerinin tamamlanarak hayata geçirilmesi ve ekonomik durgunluk nedeniyle gecikmesi muhtemel projelerin bitirilmesi için ek süre tanınması.

– Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasının tanımlanması, kurumsal satış anlaşmaları ve yeşil enerji sertifikaları gibi iş modellerini hayata geçirecek düzenlemelerin nihai haline getirilip uygulanmaya başlanması.

– Binalarda enerji verimliliği potansiyelinin dağıtık enerjiyle birlikte en üst düzeyde kullanılması, dağıtık enerji ile değer zincirinin getirdiği yeni istihdam ve toplumu kapsayıcı fırsatlarından yararlanılması.

– Enerji dönüşümündeki gelişmeler ve ihtiyaçlarla orantılı bir şekilde iletim/dağıtım şebekesi altyapılarının iyileştirilmesi ve yeni yatırımların, depolama gibi kolaylaştırıcı teknolojiler geliştirilip elektrik piyasası ve elektrik tarife yapısında iyileştirmeler yapılarak, elektrik sistemine esneklik sağlayacak şekilde hayata geçirilmesi.

– Enerji dönüşümü için gerekli olacak ekipmanların tedarik güvenliğini sağlayacak verimli, yenilikçi ve düşük maliyetli ekipmanların ve bunların kullanımını destekleyecek yerli üretim teşviklerinin geliştirilmesi, araştırma ve geliştirme projeleri için enerji sektörüne sağlanan sübvansiyonların ve desteklerin enerji dönüşümünü destekleyecek alanlara kaydırılarak dengeli bir şekilde paylaştırılması.

– Etkin ve verimli ulaşım altyapısı geliştirilmesi kapsamında yerli elektrikli aracın hayata geçirilmesi, elektrikli araç satışlarında yakalanan ivmenin hızlandırılması ve şarj altyapısı tahsisinin en optimum bölgelerde, şebekeye zarar vermeyecek şekilde araç piyasasıyla paralel geliştirilmesi.

– Türkiye’nin küresel rekabetçiliğini ve ihracatını olumsuz etkileyebilecek karbon ve diğer benzeri vergilerin etkilerini en aza indirebilmek adına sanayi üretiminin enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer düşük karbonlu teknolojilerle karbonsuzlaşmasına öncelik verilmesi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Sektör Haberleri

SÜT-D, Türkiye’nin düşük karbon kahramanlarını ödüllendirdi

Yayın Tarihi

on

Yazar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), ‘İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye’ başlığında 8. İstanbul Karbon Zirvesi’ni 2 Mayıs 2023’te İTÜ tescilli yeşil yerleşkesinde yüksek paydaş katılımıyla gerçekleştirdi. Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’nde kuruluşların karbon yönetimine katkı başarıları marifet iltifata tabidir diyerek ödüllendirildi.

İklim dirençli üretim, büyüme ve ihracat gücümüzü artırmayı başarabiliriz diyen İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Endüstrinin yeşil, döngüsel, dijital dönüşümde düşük karbon ekonomisi yolu şarttır. Sürdürülebilir üretim, tüketim ve hizmette karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve böylece toplumda konunun bilinirliğini paydaş katılımı ile artırmayı hedefleyen SÜT-D, sürdürülebilirlik yönetimi üst başlığında başta çevresel göstergelerinde olmak üzere sosyal ve yönetişimsel göstergelerine yansıyan sera gazı azaltımı başarılarını ödüllendirmekte. Ödül bir yarışma ile takdim edilmemekte, adaylar birbiri ile karşılaştırılmamakta. Adayların yanı sıra, SÜT-D’nin sektörel izlemesi ile belirlenen kişi ve kurum başarıları da değerlendirilmekte. Bu yıl 2022 Sezonu Bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci ile küresel ısınma, iklim değişikliği ve karbon ayak izini güldürüp düşündürerek anlatarak yaygın bilinirliğe mühim katkı sunan, skeçlerinde insan ve doğa korumayı hep öncelikleyen GÜLDÜR GÜLDÜR SHOW’u 2023 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı ilan ettik. Zirvemizin neşesi olan ödülü Erdem Yener ve Uğur Bilgin aldı. Biz onları çok seviyorduk. Daha da çok sevdik. Ödül takdim ettiğimiz kahramanlarımızı kutluyor, düşük karbon ayak izli, mutlu ve sürdürülebilir yaşam diliyoruz” açıklamasını yaptı.

Atıktan enerji üretiminde karbon ayak izini düşürenler

Yeşil Enerji: ATY uygulaması ile AKADEMİ Çevre, Evimizin Atığı, Tesisimizin Yakıtı projesi ile İSTAÇ, RETOX: Sıfır Yakıt, Sıfır Karbon teknolojisi ile SANTES ödüllendirildi.

Geri dönüşümün teknik cazibesini karbon yönetiminde uygulayanlar

Ahşap Paletin Sürdürülebilir Yolculuğu için BENLİ Grup, Atık Yağlar Dönüşür, Gelecek Dönüşür projeleriyle BİYODİZEL Sanayi Derneği ve PRİL Türkiye, Atıktan Beyaz Altına: Geri Dönüştürülmüş EPS’nin Gücü ürünü ile CFN Kimya, Geleceğede  Uyumlu Motor Yağı Ambalajı ile PETROL OFİSİ ödül sahibi oldu.

Güneş gücünü karbon yönetiminde ışıldatanlar

Uşak RES’e Yardımcı GES, Sürdürülebilir Doğa İçin Karbonsuz Prosesi ile AYDEM Yenilenebilir Enerji, Yukarıda Üret, Aşağıda Tüket ile KADOOĞLU Yağ, Enerjimiz Güneş, Geleceğimiz Sürdürülebilir projesi KİMPUR ödül alırken KONTROLMATİK Temiz Enerjimiz Polatlı İçin, SHELL&TURCAS PETROL Enerjisini Güneşten Alan Shell Yakıt İstasyonları uygulamaları ödüllendirildi.

Yenilenebilir enerji kaynaklı iklim dostu başarılar

İklimi Önemse, Karbonsuz Yaşamı Özümse ile GAMA Enerji, Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi ile TAGEM ve UNDP, GECO: İklim Dostu Jeotermal projesiyle ZORLU Enerji ödüle layık bulundu.

Düşük karbon ayak izi için yenilikçi ürünler
AKÇANSA’nın Yeşil Formülasyon: Sürdürülebilir Ürün Hareketi; BETEK Boya’nın Dış Cephe Isı Yalıtım Seferberliği; KALYON PV’nin Karbonsuz Yarınlara Enerjiyi Taşıyan Ekotasarımı, Veri Merkezini Soğut, Dünya’yı Koru diyen SYSTEMAIR HSK ödül kazandı. 

Yenilikçi çözümlerle sera gazı salım azaltanlar

Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü ile AKSA Doğal Gaz; Karbonsuz Buhar süreci ile CARGILL Türkiye,  ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma çözümü ile ESCON; Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi ile HALKBANK, Sürdürülebilirlik Programı: Geleceğimizi Koruyoruz diyen IRON MOUNTAIN, Lokomotif Otomasyonu ile Karbonsuz Yolculuk teknolojisini sunan PETRONET, İnsan ve Çevre Odaklı Bankacılık uygulamasıyla TÜRKİYE KALKINMA ve YATIRIM BANKASI, Ttessa: Akıllı Enerji Yönetim Platformu ile TÜRKTELEKOM ödülle taltif edildi.

Sosyal etkiyle karbon yönetimi başarıları

Türkiye’nin İlk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası ile ilerleyen TSKB, Değişim Seninle Başlar projeleriyle 2 FUTURE Sosyal Girişim yarattıkları yaygın etkiyle Düşük Karbon Kahramanı ilan edildiler. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ve TÜKETİM DERNEĞİ

2023 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI

  1. AKADEMİ ÇEVRE: Yeşil Enerji: ATY
  2. AKÇANSA: Yeşil Formülasyon: Sürdürülebilir Ürün Hareketi
  3. AKSA DOĞALGAZ: Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü
  4. AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Uşak RES’e Yardımcı GES, Sürdürülebilir Doğa İçin Karbonsuz Proses
  5. BENLİ GRUP: Ahşap Paletin Sürdürülebilir Yolculuğu
  6. BETEK BOYA: Dış Cephe Isı Yalıtım Seferberliği
  7. BİYODİZEL SANAYİ DERNEĞİ ve PRİL TÜRKİYE: Atık Yağlar Dönüşür, Gelecek Dönüşür
  8. CARGILL TÜRKİYE: Karbonsuz Buhar
  9. CFN KİMYA: Atıktan Beyaz Altına: Geri Dönüştürülmüş EPS’nin Gücü
  10. ESCON: ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma
  11. GAMA ENERJİ: İklimi Önemse, Karbonsuz Yaşamı Özümse
  12. GÜLDÜR GÜLDÜR SHOW: 2022 Sezonu Bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci
  13. HALKBANK: Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi
  14. IRON MOUNTAIN: Sürdürülebilirlik Programı: Geleceğimizi Koruyoruz
  15. İSTAÇ: Evimizin Atığı, Tesisimizin Yakıtı
  16. KADOOĞLU YAĞ: Yukarıda Üret, Aşağıda Tüket
  17. KALYON PV: Karbonsuz Yarınlara Enerjiyi Taşıyan Ekotasarım
  18. KİMPUR: Enerjimiz Güneş,Geleceğimiz Sürdürülebilir
  19. KONTROLMATİK: Temiz Enerjimiz Polatlı İçin
  20. PETRONET: Lokomotif Otomasyonu İle Karbonsuz Yolculuk
  21. PETROL OFİSİ: Geleceğe de Uyumlu Motor Yağı Ambalajı
  22. SANTES: RETOX: Sıfır Yakıt, Sıfır Karbon
  23. SHELL&TURCAS PETROL: Enerjisini Güneşten Alan Shell Yakıt İstasyonları
  24. SYSTEMAIR HSK: Veri Merkezini Soğut, Dünya’yı Koru
  25. TAGEM ve UNDP: Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi
  26. TSKB: Türkiye’nin İlk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası
  27. TÜRKİYE KALKINMA ve YATIRIM BANKASI: İnsan ve Çevre Odaklı Bankacılık
  28. TÜRKTELEKOM: Ttessa: Akıllı Enerji Yönetim Platformu
  29. ZORLU ENERJİ: GECO: İklim Dostu Jeotermal
  30. 2 FUTURE SOSYAL GİRİŞİM: Değişim Seninle Başlar

Devamını Oku

Sektör Haberleri

IRENEC 2023 yarın kapılarını açıyor, yenilenebilir enerji sektörü 13. kez buluşuyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı IRENEC 2023, yarın başlıyor. ‘Yerel Enerji Karar Destek Araçlarıyla 2030’a kadar 100 İklim-Nötr ve Akıllı Şehir’ başlığıyla yenilenebilir enerji sektörünü 13. kez bir araya getirecek olan konferans, 6 Mayıs’a kadar devam edecek.

Yenilenebilir enerji entegrasyonu, Avrupa Yeşil Anlaşması, enerji dönüşümü 2050, yenilenebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları gibi konferans başlıklarıyla; mevcut enerji ağını gelecekte yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dönüştürme yönündeki küresel hedefe odaklanan IRENEC, sektörü 13. kez bir araya getiriyor. Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği, EUROSOLAR Türkiye tarafından organize edilen, birçok ulusal ve uluslararası organizasyon tarafından da desteklenen IRENEC 2023, İstanbul Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nde yarın başlıyor. 4 – 6 Mayıs tarihleri arasında devam edecek olan konferansın konuşmacıları arasında, sektörün yakından tanıdığı birçok isim yer alıyor.

IRENEC 2023 konuşmacıları arasında;

  • Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği (EUROSOLAR) Türkiye Başkanı ve İstanbul Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar,
  • Rektör Prof. Dr. Volkan Öngel,
  • T.C.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yrd. Dr. Tuğba Dinçbaş,
  • Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri Stefan Gsanger,
  • EUROSOLAR Başkanı Prof. Peter Droege,
  • Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve daha pek çok önemli isim yer alıyor.

Kaydınızı IRENEC 2023 bağlantısı üzerinden oluşturabilirsiniz.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…

Yayın Tarihi

on

Yazar

Europower Enerji’nin 2.238.741 yurtiçi bireysel yatırımcı başvuru sayısı ile rekor düzeyde talep gören halka arzı tamamlandı. Europower, Türkiye’de bugüne değin gerçekleştirilen halka arzlar arasında en çok yatırımcının başvurduğu ve en çok yatırımcıya dağıtımı yapılan halka arz sonrası EUPWR koduyla 20 Nisan 2023 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlıyor.

Ak Yatırım liderliğinde 41 üyeden oluşan bir konsorsiyumun aracılık ettiği ve Europower paylarının 40,60 TL sabit fiyatla yatırımcı ile buluştuğu halka arzda toplam 2 milyon 118 bin 379 yatırımcıya 50 milyon adet ve ek satış kapsamında 10 milyon adet olmak üzere toplam 60 milyon adet payın satışı yapıldı. Toplam halka arz büyüklüğü ise 2 milyar 436 milyon TL olarak gerçekleşti.

Halka arza liderlik eden Ak Yatırım’dan yapılan açıklamaya göre, halka arz edilen payların yüzde 83,33 oranındaki 50 milyon adedi yurtiçi bireysel, yüzde 14,17 oranındaki 8,5 milyon adedi yurtiçi kurumsal, yüzde 2,50 oranındaki 1,5 milyon adedi grup çalışanlarına dağıtıldığı bildirildi ve yapılan açıklamada Europower halka arzının sermaye piyasalarında önemli iz bırakan bir halka arz olarak tarihe geçtiği bilgisi verildi.

M. Behiç Harmanlı

Girişim Elektrik A.Ş.’nin ve bağlı ortaklığı olan Europower Enerji’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan M. Behiç Harmanlı, gerçekleşen halka arzda yüksek talep beklediklerini ancak rekor düzeyde talep ile karşılaşmaktan dolayı gururlu olduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Halka arzımızda yurtiçi bireysel yatırımcılardan planlanan tahsisat tutarının 3,38 katı talep geldi ve şirketimizin 2 milyon 118 bin 379 yeni ortağı oldu. Önceki yıl da Girişim Elektrik halka arzında önemli bir başarı yakalayarak bir yılda yüzde 1300 getirisi ile Borsa İstanbul’un yatırımcısına en çok kazandıran şirketi olduk. Şimdi Europower Enerji ile de yeni ortaklarımızla daha büyük başarılar hedefliyoruz. Halka arzdan elde edilen gelir ile yeni yatırımlarımızı, kapasite artış planlarımızı hayata geçireceğiz ve ürün çeşitliliğimizi de artırmayı düşünüyoruz. Biz ülkemizin geleceğine olan inancımızı yinelerken, yatırımcılarımız da şirketimizin geleceğine duydukları güveni göstererek bizi gururlandırdı.”

Europower Enerji Hakkında:

Girişim Elektrik A.Ş. bağlı ortaklığı olan ve kurulduğu 2008 yılından bu yana hızlı büyümesini sürdüren Europower, enerjinin üretiminden iletimine, dağıtımından akıllı hale getirilmesine kadar her alanda en iyi teknolojilerle bütüncül çözümler sunuyor. Sahip olduğu üretim kapasitesi, alanında uzman insan kaynakları, güçlü kurumsal yapısı ile sektör lideri konumundaki şirket, global ölçekte de 5 kıta ve 70’e yakın ülkedeki faaliyetleri ile dünyanın önde gelen sektör oyuncuları arasında yerini almak için stratejik ilerlemesini sürdürüyor.

Europower Enerji, 7 faal fabrikası ve yapımı devam eden 3 adet fabrikası ile yüksek gerilim, orta gerilim ve alçak gerilim elektrik ekipmanları ve sistemlerini 420kV’akadar her gerilim seviyesinde üreten, bunun yanında dünya çapında proje tasarımı, proje yönetimi, otomasyon ve SCADA, işletmeye alma, denetim, saha testleri ve eğitim hizmetleri gibi geniş bir yelpazede mühendislik hizmetleri sunuyor ve 31 farklı ana kategoride geniş ürün gamı ile sektörde önemli bir ihtiyacı karşılıyor.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com