Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

ElseRoof Solar Simulatörü ile kendi GES projenizi tasarlayabilirsiniz

Published

on

Solar İstanbul’da ElseRoof Genel Müdürü Aslan Köse ile bir araya geldik ve Solar Simulatör uygulamasıyla ilgili bilgiler aldık.

Elseroof, Türkiye çatı pazarında güneş enerjisi santrallerinin yaygınlaşmasını sağlayarak, şebekenin olduğu yerlerde kurduğu sistemlerle mahsuplaşma usulüne uygun olarak elektrik faturalarını en aza indirmek veya sıfırlamak, şebekeden bağımsız kurulan sistemlerle de elektriğin olmadığı her yerde müşterilerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet vermektedir.

Solar İstanbul’daki stantlarını ziyaret ettiğimiz ElseRoof Genel Müdürü Aslan Köse, Solar Simulatör’ü uygulama üzerinden anlattı ve şunları belirtti: ‘www.elseroof.com adresimizden solar simülatöre tıklıyorsunuz. Karşınıza çıkan ekranda herhangi bir adresi, özellikle evinizin veya işyerinizin bulunduğu adresi girdiğinizde direkt çatınıza ulaşabiliyorsunuz. Haritalar, Google’ın yüksek çözünürlüklü ve gelişmiş haritalarıdır. Seçtiğimiz çatının dört köşesini çizerek işaretliyoruz. İlk önce bir analiz ekranı çıkıyor. Burada ne kadar bir alan çevirdiğimizi, bu alana ne kadar GES kurulabileceği ve bu bölgenin meteorolojik verilerine göre bu bölgede ne kadar üretim yapabileceğinizi gösteren bir ön bilgi çıkıyor. Örnek olarak büyük bir meskeni ele alalım. Yaklaşık 350-400 lira elektrik faturası gelen bir mesken bu. Fatura tutarını girip devam dediğimizde sistem bize bilgi veriyor ve diyor ki girdiğin faturaya göre 3.7 kW sana yeter optimal olarak. 12 panelle bunu yapabiliriz. 4.989 kW/saat üretim yaparsın, çatının yüzde 21’ini kullanırsın, tükettiğin elektriğin yüzde 53’ünü güneşten elde edeceksin. Yatırım da 6.9 yılda sana geri dönecek. Sistem çok küçük olduğundan geri dönüş süresi biraz uzun görünüyor. Büyük sistemlerde, özellikle ticarilerde 3 buçuk yıla kadar düşüyor. Bir de bunun maksimum tarafı var. Maksimum da, devletin sana izin verdiği en büyük güçtür. Mesela ya sözleşme gücün kadar ya da 10 kW’ya kadar. 10 kW olarak kurulabiliyor örnek projede yine çatının yüzde 21’ini kullanarak. Alt tarafta, yaklaşık tasarrufla ilgili de bir çubuğumuz var. Burada yıl yıl ne kadar tasarruf edeceğinizi görebilirsiniz; öztüketimden tasarruf, dağıtım maliyetinden tasarruf, enerji satışından tasarruf, vergiden tasarruf. 400.906 km yol gidebilirsin ve 42 ton karbon salımını önleyebilirsin diyor mesela. 31 tane de ağaç dikmiş gibi oluyorsun bunu yaparak.

Herkes sistemimizi görebilir ve kullanabilir www.elseroof.com adresi üzerinden. Sistemimiz tamamen ücretsizdir. Dilerse müşterimiz, kurulum için teklif iste butonuna tıklayarak kaydını oluşturduktan sonra bizim onlara ulaşmamızı sağlayıp gerçek tekliflerini alabilirler.’

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Systemair Türkiye’den 880 bin Euro’luk GES yatırımı

Published

on

By

Türkiye iklimlendirme ve havalandırma sektörüne ilkleri kazandıran Systemair Türkiye, 5 bin 500 m² alan üzerine kurulu ve 880 bin Euro maliyetli GES yatırımını hayata geçirdi. Türkiye’de sektörünün en gelişmiş GES yatırımını gerçekleştiren Systemair Türkiye, bu sayede 717 ton CO₂ salımının da önüne geçecek.

Yaşam alanlarına yönelik taze hava sağlama misyonunu kendi sektörüne sunduğu öncü girişimlerle sürdürülebilir kılan Systemair Türkiye, yeni GES yatırımını hayata geçirdi. Global sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirirken bir yandan da sektörüne değer katacak yeni projeler üreten Systemair, 880 bin Euro’luk GES yatırımı ile yıllık 1500 MW enerji üretecek. 20 yıl kesintisiz performansa sahip GES yatırımıyla birikte fabrikasını daha sürdürülebilir kılan Systemair, kendi enerjisinin tamamını üretme hedefi konusunda da önemli bir adım attı. Dilovası’ndaki fabrikasının yıllık enerji ihtiyacını GES’te ürettiği  enerjinin yüzde 65’lik kısmı ile karşılayacak olan marka, bu girişimi ile  717 ton CO₂ salımını önleyip sürdürülebilirlik hamlesini daha güçlü kılacak.

Systemair, GES yatırımıyla yılda 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek

Uzun yıllardır attıkları tüm önemli adımları sürdürebilirlik bakış açısı ile planladıklarını ifade eden Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, yatırıma dair şu ayrıntıları paylaştı: “Sürdürülebilirliği üretim sahamızın en önemli yapı taşlarından biri olarak görüyor, Systemair olarak 2030/31 dönemine kadar çeşitli operasyonlardan kaynaklanan kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarımızı 2019/20 dönemine kıyasla yüzde 50 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Fabrikamızda yağmur suyunun toplanması, ısı yalıtımı, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi geniş perspektife sahip verimli kaynak uygulamalarımız mevcut. Yine üretim süreçlerimizi de sürdürülebilirlik temelinde şekillendirirken imza attığımız GES yatırımımız, 5 bin 500 m² alan üzerinde 2 bin 200 adet 550Wpe nominal güç değerinde Tier-1 güneş paneline sahip. Böylelikle harcadığımız enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlama şansı yakaladık. Enerji üretiminin yüzde 65’i, fabrikamızın yıllık tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca enerji fazlasını da şebekeye vererek Türkiye ekonomisine de yenilenebilir kaynaklarla katma değer sağlayacağız. Yatırımımızın en önemli özelliği ise yıllık olarak 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek olması.”

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

İngiltere Ulusal Sergi Merkezi’nde Güneş Enerjisiyle Çalışan Şarj İstasyonu 180 Elektrikli Araç İçin Enerji Sağlıyor

Published

on

By

7 Eylül 2023’ten beri faaliyette olan pb pulse Gigahub™, İngiltere’nin en büyük şarj istasyonlarından biridir ve aynı anda 180 elektrikli araca enerji sağlama kapasitesine sahip olan bir 80 KW güneş enerjisi sisteminden beslenmektedir. Dev güneş enerjili çatı, EV Network tarafından Birmingham’daki Ulusal Sergi Merkezi’nde inşa edildi ve Birmingham ve çevresinde güvenilir bir elektrikli araç şarj altyapısı geliştirmeye yönelik önemli bir adım daha atılmış oldu. 80 kWp fotovoltaik sistem, sürdürülebilir enerji çözümleri uzmanı Ineco Energy tarafından gerçekleştirildi ve dünyanın en büyük fotovoltaik modül ve güneş yongaları üreticisi olan LONGi Solar’ın çift yüzlü fotovoltaik modüllerinden kullanıldı. Ayrıca, SolarEdge, akıllı enerji çözümlerini sağlarken Bluetop Solar Parking de şarj istasyonu için güneş enerjili çatı kurulumunu gerçekleştirdi.

Güneş enerjisi, elektrikli araçlara geçişe destek oluyor

Elektrikli araçlara geçiş şimdiye kadar yavaş ilerledi. Bunun başlıca nedenlerinden biri, gelecekteki talebi karşılamak için hızla büyümesi gereken elektrikli araç şarj altyapısının eksikliğidir. Aynı zamanda, sektör, Avrupa’nın karbon salınımını azaltma çabalarını destekleme fikrini, yeşil enerji ile yeşil enerji sağlama fikrini destekleyen çözümler arıyor. Güneş enerjisi, en hızlı büyüyen ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan, gelecekteki tüm elektrikli araç geçişinde önemli bir rol oynayacaktır.

“Ineco Energy’nin Direktörü Angus Rose, “Ulaşımdan kaynaklanan İngiltere’nin toplam emisyonlarının %24’ünden fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında, elektrikli araç altyapısı, İngiltere’nin Sıfır Karbon’a geçişinin vazgeçilmez bir parçasıdır. NEC Gigahub, yılda 7 milyon ziyaretçi ve 60 milyon araç trafiğine sahip olanlar için geleceğin benzin istasyonunun bugünkü halini gösteren örnek bir tesis olacaktır. Gündüzleri yerindeki güneş çatısı da dahil olmak üzere yenilenebilir enerji ile beslenen ve geceleri LED’lerle aydınlatılan şarj istasyonu, temiz ve pratik bir elektrikli araç şarj altyapısı sunar. LONGi Solar, bize son derece güvenilir ve verimli modüller sağlayan güvenilir bir ortak olmuştur. Kurulum için, uygulamaya en yüksek çıktıyı sağlamak amacıyla çift yüzlü güneş panellerini kullanmaya karar verdik,” dedi. Ineco Energy, bugüne kadar temiz ve daha ucuz elektrik üretiminin eşdeğerine denk gelen 13.5 GWH’ten fazla temiz elektrik üreten bir güneş sistemi kurdu.

“LONGi olarak, Birmingham’daki İngiltere otoyol ağındaki bu yeni Gigahub gibi bir projeyi desteklemekten gurur duyuyoruz. LONGi olarak “güneş enerjisi için güneş” konseptini izliyoruz, yani temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme fikrini benimsemekteyiz. Elektrikli araçları güneş enerjisiyle şarj etmek, LONGi’nin DNA’sına uygun bir yaklaşımdır,” dedi LONGi’deki İngiltere Satış Müdürü Sean McSorley.

“Bu sitenin oluşturulmasında tedarikçi ve yüklenici seçimimiz kritikti; bir bayrak gemisi sitesi olarak, çok sıkı projelerin zamanında hizmet verdiği en iyi sınıfta hizmeti gerektiriyordu. Bu konuda Ineco ile çalışmak örnek olmuştur, sadece işletme projesini değil, sitenin önemini de anlamaları önemliydi. Birçok hareketli parça olduğundan, esneklik, uzmanlık ve verimlilik büyük talep görüyor. Angus ve Ineco’daki ekip ile çalışmak mükemmel oldu, proje mükemmel bir şekilde teslim edildi ve bize bu inanılmaz tesisi sunma imkanı tanıdı,” dedi The EV Network’ün CEO ve Kurucu Ortağı Reza Shaybani.

2012’den 2022’ye kadar LONGi, 290 GW fotovoltaik ürün üreterek toplamda 1.15 milyon GWh’nin üzerinde bir birikimli temiz enerji üretimine ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından tahmin edilen küresel enerji gridinin ortalama emisyon faktörüne dayanarak, bu, 2022’deki toplam küresel enerji ile ilişkili karbon dioksit (CO2) emisyonlarının %1.46’sını (536 milyon ton) önlemeye eşdeğerdir.

LONGi, “Güneş için güneş” konseptini ilk kez 2018’de 24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda önerdi. Bu konseptin arkasında, temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme hedefi yatmaktadır. 2020’de LONGi, sırasıyla RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılarak ve SBTi’ye katılarak tüm dört küresel girişime katılan ilk Çinli şirket oldu. Bu yıl, LONGi’nin yakın dönem hedefi, Paris Anlaşması’ndaki 1.5°C hedefiyle uyumlu olan SBTi tarafından onaylandı.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Anadolu Motor’dan GES Yatırımı

Published

on

By

Anadolu Motor, Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikasının çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali ( GES ) ile tesisin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılarken, yıllık ortalama 360 ton karbon salımını önleyecek.

Anadolu Grubu’nun otomotiv çatısı altında faaliyetgösteren şirketi Anadolu Motor, sürdürülebilirlik alanında yaptığı yatırımlarla fark yaratmaya devam ediyor. Şirket son olarak Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikasının çatısına kurduğu 709,59 kWp gücündeki çatı üstü güneş enerjisi santrali ( GES ) ile yıllık 825 MWh elektrik üretip, tesisin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak. Anadolu Motor, 270 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer bu yeşil enerji ile yaklaşık 360 ton/yıl karbon salımını önleyecek.

“Düşük karbona geçiş için atılmış önemli bir adım”

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Motor Genel Müdürü Yutkun TOK, “İklim krizinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak ve sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmak için önce enerjide dönüşüme gitmek yani yenilenebilir enerji kullanımını yaygın hale getirmek gerekiyor. Bu nedenle Anadolu Motor olarak, düşük karbon ekonomisine geçiş sürecimizi destekleyecek fırsatları değerlendiriyoruz. Fabrikamızın yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayıp, yıllık ortalama 360 ton karbon salımını engelleyecek güneş enerjisi santrali yatırımımızı da düşük karbona geçiş için atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan sonrada sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, Anadolu Motor’un düşük karbona geçiş sürecini destekleyecek tüm fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Continue Reading

Trendler