Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Endüstriyel Tesislerde GES Uygulamaları Semineri

Yayın Tarihi

on

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’de güneş enerjisi uygulamalarının potansiyelini ve bu yatırımlara yönelik mevzuattaki gelişmeleri aktardığı “Endüstriyel Tesislerde GES Uygulamaları Semineri” çalışmalarına devam ediyor.

GENSED seminer çalışmalarının 19’uncusunu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 19 Eylül 2022 günü saat 13 de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirecek.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan etkinlik ile ilgili açıklamasında lisanssız elektrik üretim mevzuatında özellikle son zamanlarda çok önemli ve kapsamlı değişiklikler yapıldığını, bu değişiklikler ile güneş yatırımları için çok önemli esneklikler getirildiğine dikkat çekti.

Hakan Erkan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Sanayicilerimizin elektrik maliyetleri yaşanmakta olan küresel enerji krizine bağlı olarak da sürekli artmaktadır ve maalesef artış eğiliminin devam edeceği öngörülmektedir. Bu durum lisanssız mevzuatı kapsamında yapılacak güneş enerjisi yatırımlarını çok daha güçlü bir şekilde göz ardı edilemeyecek bir seçenek olarak ortaya koymaktadır. Çerkezköy’de düzenleyeceğimiz bu etkinlikte potansiyel güneş yatırımcılarına enerji maliyetlerini düşürmede, hatta enerji bağımsızlıklarını kazanmakta nasıl bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini anlatacağız. Ayrıca mevcut güneş yatırımcılarının da mevzuattaki son değişiklikler hakkındaki sorularını cevaplayacağız.”

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Hakkında:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda sektörün değer zincirinde faaliyet gösteren paydaşların sesi olarak 24 Aralık 2009 tarihinde 43 üye ile kurulan Güneş Enerji Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’deki büyük sektörel örgütlenmedir. 200’ü aşkın kurumsal ve bireysel üyeye sahip olan dernekte faaliyetler çalışma komisyonlarında yürütülmekte ve periyodik olarak üyeler ile paylaşılmaktadır. Bununla birlikte dernek tüm sektör paydaşlarını güncel gelişmeler hakkında bilgilendiren etkinlikler düzenlemektedir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Güneş enerjisi yıllar içindeki yükselişiyle büyüleyici bir noktaya ulaştı. Yüzde yirmi bir verimliliğe ulaşan güneş panelleri, bugün enerji sektörünün hayalini gerçekleştirmiş oldu. Ülkemizde güçlü birçok üreticisi bulunan sektör müşterilerine yetişmekte zorlanıyor. Özellikle sanayi sektörü enerji maliyetlerini güneş enerjisiyle bertaraf etme yolunu seçti. Bu konudaki soruların gittikçe artması üzerine SolarKonsept, Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi’ni yayınladı.

Rehberde dikkat çeken bazı noktalar

“Çatı Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Öncelikle mühendislik hizmeti alarak başlamanız gerekmektedir. Enerji ihtiyacınız proje bütçesi, çevresel koşullar belirlenerek 10 yıllık enerji üretiminizin simülasyonuna bakınız.
Sözleşmeler ve garanti şartlarını belirleyiniz: Güneş panellerinin garanti süresi en az 10 yıl olmalıdır. Verimlilik garantisi ise 25 yıldır.

Fabrikalarda Güneş Paneli Seçimi:

10 yıl tam garanti ve 25 yıl verimlilik garantisi veren ürünleri kullanarak başlayınız. En başta belirttiğimiz gibi bu basit bir satın alma değildir. Kullanacağınız malzemelerde 25-40 yıl devrede olmasını planlayınız.

Fabrika Çatısı Güneş Enerji Sistemi Maliyeti Nedir?

Sistemin enerji ihtiyacına göre değişmekle beraber. Orantısal düşünmeniz koşuluyla… 1MW enerji santralinin maliyeti 700-750.000 dolardır.

Fabrika Çatı GES Kendini Kaç Yılda Amorti Eder?

Fabrika çatısına kuracağınız güneş enerji sisteminde hedef süreniz 4 yıl olmalıdır. 4 yıldan kısa zamanda kendini amorti edecekse hemen kurmanızı öneririz. 5-6 yıla kadar plan yapılabilir.6 yılı geçeceğini varsayıyorsanız dikkatli düşünmenizde fayda vardır.”

“Yatırımcıların güneş enerjisini, satın alma işi olarak görmesi birçok projede zarar görmelerine neden oldu.”

Proje yöneticisi Ali Kemal Tut “Bu rehberdeki amacımız güneş yatırımcılarının kafasındaki soruları azaltmak, yetkinliği olmayan satıcılardan korunmalarını sağlamak. Birinci sınıf hizmet almanın yollarını yatırımcıya anlatmak… Burada en önemli konu güneş enerji santrallerinin kurulumu başından sonuna kadar mühendislik işi… Yatırımcıların güneş enerjisini, satın alma işi olarak görmesi birçok projede zarar görmelerine neden oldu. Sanayicilerimizin de güneş enerjisi sisteminin fabrika çatısında kırk yıllık bir hayat sürdüreceğini ve şu an sahip olduğumuz teknik altyapı – malzeme kalitesiyle, bunun son derece kolay olduğunun farkında olması gerekmektedir. Yeter ki tercihler, mühendislik ve birinci sınıf malzeme üzerinden yapılsın.” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisi önümüzdeki otuz yılın önde gelen sektörlerinden biri olacak. Kimsenin bundan kuşkusu kalmadı. Ülkemizdeki gelişiminin de umut verici düzeyde olduğunu belirtmekte fayda var. Yenilenebilir enerjinin aydınlık geleceği, çoktan gelmiş gibi görünüyor.

Rehber: https://www.solarkonsept.com/post/fabrika-catisina-gunes-enerjisi-sistemi-kurulum-rehberi
SolarKonsept, 2023 yılında, endüstriyel kurulumların yanı sıra mimarlık, moda ve tasarımda güneş enerjisini yaygınlaştırmak üzere kuruldu. “Güneş enerjisinde kreatif çözümler” sloganıyla yoluna devam ediyor.

Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Form Plastik’ten GES yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki 40 yıllık deneyimiyle EMEA bölgesinin lider plastik üreticisi konumundaki Form Plastik, Manisa’daki fabrikasının çatısına 1.663,2 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için Fokus Enerji ile anlaşma imzaladı.

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde 10.000 m²’si kapalı olmak üzere toplam 21.500 m²’lik bir alanda faaliyet gösteren, AR-GE ve teknoloji yatırımlarıyla sektöründe fark yaratan Form Plastik, yatırımlarına yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimini ekledi. Doğanın korunması ve çevreci yaklaşımlara verdiği önemi vurgulayan Form Plastik Genel Müdür Yardımcısı Ekin Alkan Çetin, fabrikalarındaki elektrik ihtiyaçlarının yarısına yakınını çevreci ve temiz enerjiden karşılayacak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Yapılacak yenilenebilir enerji yatırımı ile yıllık 2.327.301 kWh olarak hedeflenen elektrik üretimi sayesinde, yılda 66.494 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 1.396 ton karbon emisyonu azaltımı sağlanacak.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, enerji maliyetlerini düşürmek ve doğayı korumak amacıyla şirketlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının en ekonomik ve verimlisi olan güneş enerjisi santrali yatırımlarına yöneldiğini, çevre dostu enerji üretimine ilginin arttığını dile getirdi.

Planlanan yatırımla birlikte maliyetlerini düşürerek üretim potansiyellerini genişletmeyi hedeflediklerini dile getiren Form Plastik Genel Müdürü Mehmet Fatih Çetin’in konu hakkındaki açıklaması şöyle oldu: “Güneş enerjisi santrali yatırımız sayesinde ülke ekonomisine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Enerjide dışa bağımlığı azaltmak ve maliyetlerimizi düşürerek sektördeki payımızı arttırmak için yüzümüzü güneşe döndük. Çevre dostu enerji üretimine yatırım yaparak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı sorumluluklarımız arasında görüyoruz.”

Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

GOSB Teknopark’tan yenilenebilir enerji yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Türkiye’nin AR-GE potansiyeline ve teknoloji üretme yeteneğine önemli katkıları bulunan Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası’nın bir araya gelerek kurdukları GOSB Teknopark A.Ş., yenilenebilir enerji yatırımı için Fokus Enerji ile anlaştı. Anahtar teslimi gerçekleşecek bu proje ile GOSB Teknopark blok çatılarına 658,35 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu yapılacak.

2005 yılında faaliyetine başlayan ve 61.243 m²’lik alanıyla bugün bünyesindeki 150’den fazla yazılım ve üretim firmasına, yüksek nitelikli ofis alanı ve destek hizmeti sunan, Türkiye’nin birçok ilkini barındıran teknoparkı GOSB Teknopark, bu yatırımı ile tüketiminin yaklaşık yarısını doğal kaynaklardan karşılamış olacak.

GOSB Teknopark GES Projesi ile ilgili görüşlerini paylaşan Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, “Bu projede, membran çatı ve betonarme olmak üzere iki farklı çatı tipi mevcut. Bu çatı tipleri için GOSB Teknopark GES projesine özel bir taşıyıcı sistem tasarımı yapıldı. Bu tasarım, deneyimli Fokus Enerji ekipleri tarafından özenli bir çalışma ile uygulanıyor. AR-GE faaliyetlerinde önemli çalışmalara zemin hazırlayan GOSB Teknopark’ın yenilikçi ve teknolojik yapısını destekleyen bir projeye imza atacağımız için gurur duyuyoruz.” dedi.

GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici ise, orta ölçekli ve büyük şirketlerle start up’lara sağladıkları hizmet ve destekle ülkemizin ihracatına sundukları katkıya dikkat çekerek, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların verimli kullanılmasına verdikleri önemi dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en fazla ihracat direkt yapan 5 teknopark arasında yer alarak, dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlıyoruz. Ülke ekonomisine sağladığımız bu katkıyı yaptığımız yenilenebilir enerji yatırımı ile de pekiştirmeyi hedefliyoruz. Enerji ihtiyacımızda dışa bağımlılığın azaltılmasında aktif olarak rol oynamak, bunu gerçekleştirirken doğayı korumak bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Sürdürülebilir bir gelecek için GOSB Teknopark olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyor, üretmeyi hedeflediğimiz elektrik enerjisi ile yılda 20.164 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 423.443 kg karbon emisyon azaltımı sağlamayı planlıyoruz.”

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com