Türkiye’nin önemli projelerini hayata geçirerek solar sektöründe emin adımlarla ilerlemeye odaklanan Generalsolar, 2019 yılı son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldı. Şirket, kurulumlarını 2020’de 200 MW’ye çıkarmayı planlıyor.
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi açısından dünyanın en avantajlı bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz günde ortalama 7,2 saat yılda ise 2628 saat güneşlenme süresine sahip durumda. Türkiye’den daha fazla kurulu güce sahip Almanya’da ise yıllık güneşlenme süresi ortalama 1600 saat. Bu potansiyeli avantaja çevirerek temiz enerji kullanımıyla enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakmak adına GES’i çatılara taşımalıyız.
“GES’in elektrik üretimindeki payı artırılmalı”
Bu faktörler göz önüne alındığında güneş enerjisi sistemlerinin başta kaynak kullanımı verimliliğini artırmak üzere ülkemiz için GES’in gerekliliği konusunda yatırımcılara yön verilmesi gerekmektedir. Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, “Tüm dünyada temiz enerji teknolojilerindeki fiyat düşüşü, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi sektörünün yarattığı istihdamın ülkemizin yakın geleceğinde önemli rol oynaması beklenmektedir. Güneşin ülkemizdeki toplam elektrik tüketimi içindeki payının artmasına yönelik her hamle, ülkemizin refahı açısından gereklidir. Temiz enerji dönüşümünde rol almaktan gurur duymakla birlikte çalışmalarımıza tecrübeli ve güçlü mühendis kadromuzla devam etmekteyiz. GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılaması için anahtar teslim kurulum sağlıyoruz” diye konuştu.
“Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmeler açısından avantajlı”
Çatı uygulamalı GES’lerin araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı, dikkatli çalışma gerektirdiğini kaydeden Ali Demirdaş, “Başta can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olması işletme açısından önemli. Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum (EPC) firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalı. Aynı zamanda Çatı GES’lerde tüketimin olduğu yerde üretim sağlanarak şebeke üzerindeki yük azaltılarak elektrik dağıtımı sırasındaki maliyet kayıpları da en aza indiriliyor. Bu nedenle Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmeler açısından daha avantajlı” dedi. Demirdaş, şöyle devam etti: “Burada yatırımcıların teknik açıdan doğru yönlendirilmesi, kurulumu talep eden firma bazında yapılacak keşif, fizibilite, proje tasarımı, başvuru yapılması gereken bağlantı türü, malzeme seçimi, uygulama hesaplama, kurulum, sistemin bakım-onarımı kısımları önem arz ediyor. Yatırımcıların olup bu süreçlerde anahtar teslim hizmet ve süreklilik sağlayabilecek alanında tecrübeli EPC firmaları ile çalışmaları önemli.”
“60 günde 12 MW projeyi devreye aldık”
2020 yılında kurulum hedeflerini 200 MW’a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Ali Demirdaş, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Tek Sahada 27 MW Gaziantep GES’i 2017 yılında 6 ay gibi kısa bir sürede bitirerek devreye aldık. Aynı şekilde Öztüketim Yönetmeliğine istinaden kurulumu, geçici kabulü yapılan Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirerek birçok ilke imza attık. Solar sektöründe sağlam ve emin adımlarla ilerlememiz adına hayata geçirdiğimiz projelerimiz iyi birer referans niteliğinde” ifadesini kullandı. GES yatırımcılarına işin her aşamasında kaliteli hizmet sağlamak adına finansman alanındaki iş birliklerini de tamamladıklarını dile getiren Ali Demirdaş, 2019 yılı son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldıklarını söyledi.

“25 MW’lik Çatı GES ile anahtar teslim kurulumlara devam ediyoruz”
EPC faaliyetlerine tüm hızıyla devam eden Generalsolar’ın Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis başta olmak üzere sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla anlaştığı 25 MW gücündeki Çatı GES’ler ile anahtar teslim kurulumlarına devam ettiğini aktaran Ali Demirdaş, yatırımcıların EPC hizmetini yalnızca kurulum faaliyeti olarak addetmemeleri gerektiğini ifade etti. Yatırımcıların bu kapsamda firma seçiminde uzun dönem muhataplık, hizmet alımı ve bakım faaliyetlerini de göz önünde bulundurarak sorumluluğunun bilincindeki firmaların tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ali Demirdaş, bu hizmetlerin arasında saha keşfi yapılması (çevresel gölgelenme faktörleri, kot farkı, yön incelemesi ve alt yapı hesaplar) ve saha keşfinde alınan ölçümler ve bilgiler dahilinde elektrik, mekanik projelerin mevcut sahaya uygun şekilde yapılması ve proje onay sürecinin de bulunduğunu kaydetti. Bunun yanında teşvik ve hibe süreçlerinin takibi, arazinin solar sisteme uygun şekilde düzenlenmesi sürecinin kontrolünü de yaptıklarını ifade eden Demirdaş, “Ayrıca dünya çapında kabul görmüş kalite standartlarına sahip GES ekipmanlarının ve enerji nakil hattı montajının yapılması, sistem entegrasyonu, tesisin test, devreye alma ve kabul işlemleri, işletme ve bakım hizmetleri gibi her aşamada hizmet ağımız bulunuyor” diye konuştu.