Connect with us

Sektör Haberleri

Goodwe 2021’in ilk yarısında geçen yılın PV ve enerji depolama düzeylerini yakaladı

Yayın Tarihi

on

Goodwe, PV ve enerji depolama dalgaları üzerinde ilerleyen 2021 ilk yarı depolama inverteri sevkiyatları, önceki yılın toplam sevkiyat rakamlarına ulaştı

Enerji depolama, yenilenebilir enerji kullanımının ayrılmaz bir parçasıdır. Günün 24 saati sıfır emisyonlu güce izin verebilen yenilikçi enerji depolama çözümlerinin geliştirilmesi, bu çözümlerin sermaye piyasalarındaki popülerliğini artırdı. Son yıllarda, yenilenebilir enerji üretimi ve endüstriyel enerji depolaması için enerji maliyetinin (LCOE) önemli ölçüde düşürülmesi sağlanmış ve bu da onu oldukça rekabetçi bir enerji alternatifi haline getirmiştir.

GoodWe, yakın zamanda 2021 ilk yarıyılı raporunu yayınladı. Şirketin mali raporu aracılığıyla, hem yenilenebilir enerji üretimi hem de endüstriyel enerji depolama etrafında büyüyen güçlenme eğilimlerinin bir görüntüsü elde edilebilir.

Advertisement

Yarı Yıllık Rapor, yılın ilk yarısında GoodWe’nin dünya genelindeki pazarlara yaklaşık 217.500 adet şebeke bağlantılı PV inverter sevk ettiğini ve bu sayının 2020’deki yıllık sevkiyatların %66’sını oluşturduğunu (toplamda 330.000 adet) gösteriyor.

Hızla gelişen enerji depolama Güç Dönüşüm Sistemleri (PCS) segmentinde GoodWe, yılın ilk yarısında yaklaşık 21.000 adetlik sevkiyatı başarıyla gerçekleştirdi ve bu, bir önceki yılın toplam yıllık sevkiyatıyla (22.300 adet) neredeyse aynı seviyeye ulaşmasını sağladı. Bu sadece GoodWe’nin enerji depolama inverteri pazarına nüfuzunun hızla arttığını kanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda GoodWe’nin şiddetli rekabetin ortasında konut tipi enerji depolama inverterleri pazarında liderliğini nasıl sürdürebildiğini de gösteriyor.

PV gelişim dalgası ile ilerlemek

Yılın ilk yarısına ilişkin finansal veriler, GoodWe’nin 168 milyar ABD doları gelir, ana şirkete 23,7 milyon ABD doları net kar ve yıllık %26,66’yı oluşturan 22 milyon ABD doları düşüldükten sonra net kâr elde ettiğini gösteriyor.

Yenilikçi net sıfır etkinleştirme sistemleri ve verimli güç elektroniği teknolojisinin uygulanması etrafında devam eden Ar-Ge ile çalışan bir üretici olarak GoodWe, PV ve diğer yenilenebilir enerji üretim çözümlerinin son derece rekabetçi global pazarlarına giriş noktası olarak başlıca, PV inverterlerini ve akıllı enerji çözümlerini ele almıştır. Şimdiye kadar sürekli olarak daha fazla pazar payı ve daha yüksek kar payı elde etme konusunda da başarılı olmuştur.

Advertisement

PV sisteminde inverter, AC/DC dönüştürme, güç kontrolü, şebeke değiştirme ve enerji yönetiminin temel işlevlerini üstlenmekte ve bu da onu tüm PV sisteminin hem “beyni” hem de “kalbi” yapmaktadır.Kamu sektörü bilgilerine göre, inverter maliyetleri şu anda PV sistemlerinin yaklaşık %8-10’unu oluşturmaktadır. “Yeşil Anlaşma”nın ve iklim değişikliğini ele almayı hedefleyen diğer kamu politikalarının yükselişiyle birlikte, Çin de dahil olmak üzere birçok ülke, emisyon zirveleri ve karbon nötrlüğü konusunda önemli taahhütlerde bulundu. Bu da pazarın devam eden büyümesi ve yeni PV kurulumlarına yönelik gelecekteki talepler konusunda yaygın bir iyimserlik yarattı. Yeni küresel kurulumların 150–170 GW’a ulaşması bekleniyor – 2020’ye kıyasla %18,4–34,2’lik bir artış (toplam kurulumlar 126,7 GW’a ulaştı. Yeni global PV kurulumlarının 2025’te aslında 300 GW’ı geçebileceğini savunan daha da iyimser bir görüş var.

PV pazarı olgunlaşmaya devam ederken, dağıtılmış PV sektörünün gelişiminde de hızlanma görülüyor. PV’nin geniş kullanıcı faydaları ve gelecekteki elektrik piyasası talebi (bölümler yoluyla elektrik satışı) bu eğilimi teşvik ediyor.

Dağıtılmış PV sistemleri, GoodWe’nin temel yetkinliklerinden biridir ve bu, sermaye piyasalarının GoodWe hakkında neden iyimser olduğunu ve güçlü finansal performans sağlamak için artan pazar talebini ve olumlu politika trendlerini kullanma becerisini açıklar.GoodWe’nin ayrıca büyük ölçekli arazi tipi elektrik santrali pazarına yönelik bir “taarruz” başlattığı da anlaşılıyor. HT 1500V yüksek güçlü inverteri, yüksek akımlı PV modülleri ile birlikte dünya çapında birçok projede uygulanmıştır. Güvenlik ve güvenilirliğin birleşimi, GoodWe’nin kendisini rekabetten farklılaştırmasını sağlayan avantajıdır.Yarı Yıllık Rapor, şirketin string inverterlerinin şu anda 0,7–250 kW güç aralığını kapsadığını ve bu da onları konut, endüstriyel&ticari uygukamaların yanı sıra büyük ölçekli arazi tipi elektrik santrallerinin enerji ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek hale getirdiğini gösteriyor. Farklı PV modülleri, şebeke bağlantıları ve çeşitli ortam gereksinimlerini (hem yüksek hem de düşük sıcaklık, yüksek rakım, rüzgarlı, kumlu veya deniz veya tuz) uyum gösterebilirler.

Enerji depolama alanına sorunsuz giriş

Endüstrideki genel inanç, enerji depolama inverterlerine, özellikle de konut inverterlerine olan talebin, hala ağırlıklı olarak denizaşırı ülkelerde yoğunlaştığı yönündedir.

Advertisement

Globaldeki enerji depolama inverter pazarının patlayacağına dair endüstri çapında bir iyimserlik var. Enerji depolama inverterleri, bu yılın ilk yarısında GoodWe’nin toplam inverter sevkiyatlarının yalnızca %8,81’ini oluştursa da, performanslarının hem şirket hem de sermaye piyasaları için artması bekleniyor. Enerji depolama inverterinin çalışma prensibi, yenilenebilir enerji tarafından üretilen elektriğe yerel yüklere öncelik verilmesi ve fazla enerjinin, hala fazla elektrik olduğunda şebekeye seçici olarak entegre edilebilen aküde depolanmasıdır. . Yenilenebilir enerji tarafından üretilen enerji yetersiz olduğunda, akü yerel yükler için elektrik sağlamak üzere boşalır.

Bu tür akıllı yönetim işlevlerine sahip enerji depolama inverterleri, enerji depolama aküleri ile birlikte “enerji depolama sistemini” oluşturur. Bir enerji depolama sisteminin ana işlevleri üç yönlüdür: birincisi, yenilenebilir enerji üretiminin saat sayısını artırarak sistemin LCOE’sini seyreltmek; ikincisi, tepe noktalarının ortadan kaldırılmasına ve vadilerin doldurulmasına elverişli olan yenilenebilir enerji üretim oynaklığının şebeke üzerindeki etkisini azaltmak; ve üçüncüsü, kullanıcılara elektrik fiyatlarındaki tepe-vadi farkı arasında arbitraj için yer vererek, enerji santrallerinin yatırım getiri oranını (IRR) artırmak.

Enerji depolama inverterleri için denizaşırı pazar büyük bir potansiyele sahiptir. Örneğin Almanya’da 2019’da PV depolama ve PV enerjisinin maliyetleri sırasıyla 15,9 Euro sent/kWh ve 9,6 Euro sent/kWh idi. Konut elektrik fiyatı 30,5 Euro sent/kWh idi ve PV depolama maliyeti ve PV enerji maliyetleri konut elektrik fiyatlarının sırasıyla %52 ve %31’ini oluşturuyor. Optik depolama maliyetindeki düşüşle birlikte, gelecekte konut elektrik fiyatı ile optik depolama LCOE arasındaki “makas boşluğu” daha da artacak ve bu da konut talebindeki artışı teşvik edecektir. SolarPower Europe’dan alınan verilere göre, 2019 yılında Avrupa’nın konut tarafında enerji depolama kurulu gücü 744 MWh (yıllık %56,4 artış) oldu. 2019’un sonu itibariyle, konut tarafında kümülatif enerji depolama kurulu kapasitesi yaklaşık 2 GWh idi ve bu, 2019’un sonunda yaklaşık %7 olan Avrupa konut PV depolama penetrasyon oranına tekabül ediyor(Avrupa’daki binaların %90’ının şu anda çatı üstü PV kurulumuna sahip olmadığı tahmin edilmektedir. Mevcut kurulum durumunun ekstrapolasyonları, toplam Avrupa ev tipi PV depolama alanının 285 GWh olduğunu ve talep alanının önemli olduğunu göstermektedir.

PV ve enerji depolama inverterlerinin stratejik pazar konumu sayesinde GoodWe, konut, ticari&endüstriyel kullanıma uygun çeşitli lityum akü sistemlerini piyasaya sürerek, enerji depolamalı lityum akü alanına da başarıyla girmeyi başardı. Endüstri açısından bakıldığında, bu ürün serisinin pazarı kademeli olarak büyümeye hazırdır ve inverterlerinkinden daha büyük olabilir, bu da onu kesinlikle yakından izlenmeye değer çok ilginç bir gelişme haline getirir.

Advertisement

Devamını Oku
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektör Haberleri

YEO, çadır kentlere güneş enerjili batarya sistemi kurdu

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, deprem bölgesindeki çadır kentlerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaparak Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi kurulumu yaptı. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemle aileler için ücretsiz enerji sunacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu devam edecek.

Türkiye’nin önde gelen enerji teknolojileri ve mühendislik şirketlerinden YEO Teknoloji, deprem felaketinden etkilenen bölgelerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaptı. Kurulumu yapılan Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi, şebekeden bağımsız olarak güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek sunuyor. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemler aileler için acil enerji ihtiyacını sağlayacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu gelen talebe göre devam edecek.

Yaraların birlikte sarılabileceğine inanan YEO Teknoloji, felaketin ilk günlerinden itibaren bölgeye şantiyelerindeki iş makinelerini ve uzman personelini yönlendirmişti. Konteyner desteğinin yanında çeşitli ihtiyaçları da bölgeye sevk eden YEO Teknoloji, bugünlerde en önemli ihtiyaçlardan olan kesintisiz enerji için çalışıyor. Kurulan batarya depolama özelliğine sahip güneş enerjisi panelleri, çadırlar ve ortak alandaki enerji noktalarında kullanılıyor.

Advertisement

Toparlanma sürecinin uzun soluklu çalışma ve devamlılıkla yürümesi gerektiğine inanan YEO Teknoloji, tüm kişi ve kuruluşlara sorumluluk düştüğü bilinciyle hareket ediyor.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Kısmet Tekstil fabrika çatısına 110,1 kWp gücünde GES kuracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

20 yıllık deneyimiyle Denizli’nin dünyaya açılan markalarından biri haline gelen Kısmet Tekstil, enerji ihtiyacını çevreci bir çözümle karşılamak için yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda Fokus Enerji ile fabrika çatısına anahtar teslim güneş enerji santrali kurulumu anlaşması imzalayan firmanın çatısına, 110,1 kWp gücünde güneş enerji santralinin kurulumu yapılacak.

İplikten son ürüne kadar tüm işlemleri tek çatı altında toplayabilen, büyük hacimlerde üretim gerçekleştirmesine olanak sağlayan modern makine parkurlarıyla donatılmış üretim tesisine sahip Kısmet Tekstil, bu yatırımla birlikte üretim tesisini aynı zamanda doğal kaynaklardan elektrik enerjisi yapabilen bir enerji santraline de çevirmiş olacak.

İmzalanan anlaşmanın ardından, insan sağlığını ön planda tutarak üretim yaptıklarını ve doğanın sağlığına da katkıda bulunma imkanı yakaladıkları için mutluluk duyduğunu dile getiren Kısmet Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirer’in konu hakkındaki açıklaması şöyle oldu: “Denizli’de faaliyet gösteren fabrikamızın çatısına 110,1 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumuna Fokus Enerji ile başladık. Tüketimimizin yaklaşık %32’sine denk gelecek elektrik enerjisi ihtiyacımızı bu santral ile karşılamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir dünyanın hem toplum hem de şirketler için önemi gün geçtikce artıyor. Bu ortak sorunun çözümü için birlikte hareket etmeli ve taşın altına elimizi koymalıyız. Bir şirket olarak enerji ihtiyacımızı çevreye duyarlı ve temiz bir enerji kaynağı olan güneşten sağlamak üzere adımlarımızı atıyoruz. Diğer Şirketleri de bu sürdürülebilirliğe katkıya davet ediyorum.”

Advertisement

Anlaşma ile ilgili düşüncelerini paylaşan Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, gelecek nesillere karşı sorumluğumuzu yerine getirmek için doğal kaynakları verimli kullanmamızın önemine değindi. Yatırımlarda güneş kaynaklı bir üretimin tercih edilmesi ile hem doğanın korunduğu hem de ülke olarak yerli kaynaklarımızdan fayda sağlayabildiğimizi dile getirdi.

Anahtar teslim projeden 137.700,00 kWh olarak hedeflenen elektrik üretimi sayesinde yılda 3.9433 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 82.595 kg karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Advertisement
Devamını Oku

Sektör Haberleri

Yenilenebilir enerji ile %100 yeşil döküm hedefleyen Kutes’ten, Edirne ve Kırklareli’de GES yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Gelecek nesillere daha eşit, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. Kutes’in karbon negatif hedefi için önemli bir aşama kaydettirecek santrallerin Haziran 2023’de devreye alınması planlanıyor.

30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında Edirne ve Kırklareli’deki toplam 300 bin metrekare arazisi üzerinde hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. 26 MWp kurulu güce sahip GES’lerin Haziran ayında devreye alınması planlanıyor. Şirket, böylece yılda 23 bin 500 ton sera gazı salınımını engelleyerek 57 bin 498 ağacının yok olmasını önleyecek. Aynı zamanda ürettiği yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yeşil üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor.

“Karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz”

Advertisement

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği ile mücadeleyi şirket kültürünün değişmez bir parçası haline getirdiklerini vurgulayan Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin sonuçları her gün ağırlığını hissettiriyor. Kutes olarak hem gelecek nesillere hem de gezegenimize karşı taşıdığımız sorumlulukla tüm faaliyetlerimizde çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda çalışıyoruz. 2022 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ve hedeflerimizi anlattığımız GRI onaylı sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. Haziran ayında devreye almayı planladığımız Edirne ve Kırklareli’deki GES’lerimizle de karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakacağız. Yeşil üretimle dünyamızı korurken, ülke ekonomimize güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Tükettiği enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak

Şirket, Kutes Makine fabrikasının çatısında gerçekleştirdiği 240 kwh’lık Güneş Enerji Santrali yatırımı ile tükettiği enerjinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Haziran ayında devreye almaya planladığı güneş enerjisi santralleri ile ömrü boyunca yaklaşık 1.000.000.000 kWh elektrik üretmeyi, döküm tesislerinde kullanılan enerjinin tamamını ise bu yenilenebilir enerjiden sağlamayı planlıyor. ÇEVKO iş birliğinde Kutes Ormanı projesi için de hazırlıklara başlayan Kutes, proje kapsamında 10 yıl içinde toplam 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Bu sayede 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor.

Advertisement
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com