Connect with us

Sektör Haberleri

Goodwe 2021’in ilk yarısında geçen yılın PV ve enerji depolama düzeylerini yakaladı

Published

on

Goodwe, PV ve enerji depolama dalgaları üzerinde ilerleyen 2021 ilk yarı depolama inverteri sevkiyatları, önceki yılın toplam sevkiyat rakamlarına ulaştı

Enerji depolama, yenilenebilir enerji kullanımının ayrılmaz bir parçasıdır. Günün 24 saati sıfır emisyonlu güce izin verebilen yenilikçi enerji depolama çözümlerinin geliştirilmesi, bu çözümlerin sermaye piyasalarındaki popülerliğini artırdı. Son yıllarda, yenilenebilir enerji üretimi ve endüstriyel enerji depolaması için enerji maliyetinin (LCOE) önemli ölçüde düşürülmesi sağlanmış ve bu da onu oldukça rekabetçi bir enerji alternatifi haline getirmiştir.

GoodWe, yakın zamanda 2021 ilk yarıyılı raporunu yayınladı. Şirketin mali raporu aracılığıyla, hem yenilenebilir enerji üretimi hem de endüstriyel enerji depolama etrafında büyüyen güçlenme eğilimlerinin bir görüntüsü elde edilebilir.

Yarı Yıllık Rapor, yılın ilk yarısında GoodWe’nin dünya genelindeki pazarlara yaklaşık 217.500 adet şebeke bağlantılı PV inverter sevk ettiğini ve bu sayının 2020’deki yıllık sevkiyatların %66’sını oluşturduğunu (toplamda 330.000 adet) gösteriyor.

Hızla gelişen enerji depolama Güç Dönüşüm Sistemleri (PCS) segmentinde GoodWe, yılın ilk yarısında yaklaşık 21.000 adetlik sevkiyatı başarıyla gerçekleştirdi ve bu, bir önceki yılın toplam yıllık sevkiyatıyla (22.300 adet) neredeyse aynı seviyeye ulaşmasını sağladı. Bu sadece GoodWe’nin enerji depolama inverteri pazarına nüfuzunun hızla arttığını kanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda GoodWe’nin şiddetli rekabetin ortasında konut tipi enerji depolama inverterleri pazarında liderliğini nasıl sürdürebildiğini de gösteriyor.

PV gelişim dalgası ile ilerlemek

Yılın ilk yarısına ilişkin finansal veriler, GoodWe’nin 168 milyar ABD doları gelir, ana şirkete 23,7 milyon ABD doları net kar ve yıllık %26,66’yı oluşturan 22 milyon ABD doları düşüldükten sonra net kâr elde ettiğini gösteriyor.

Yenilikçi net sıfır etkinleştirme sistemleri ve verimli güç elektroniği teknolojisinin uygulanması etrafında devam eden Ar-Ge ile çalışan bir üretici olarak GoodWe, PV ve diğer yenilenebilir enerji üretim çözümlerinin son derece rekabetçi global pazarlarına giriş noktası olarak başlıca, PV inverterlerini ve akıllı enerji çözümlerini ele almıştır. Şimdiye kadar sürekli olarak daha fazla pazar payı ve daha yüksek kar payı elde etme konusunda da başarılı olmuştur.

PV sisteminde inverter, AC/DC dönüştürme, güç kontrolü, şebeke değiştirme ve enerji yönetiminin temel işlevlerini üstlenmekte ve bu da onu tüm PV sisteminin hem “beyni” hem de “kalbi” yapmaktadır.Kamu sektörü bilgilerine göre, inverter maliyetleri şu anda PV sistemlerinin yaklaşık %8-10’unu oluşturmaktadır. “Yeşil Anlaşma”nın ve iklim değişikliğini ele almayı hedefleyen diğer kamu politikalarının yükselişiyle birlikte, Çin de dahil olmak üzere birçok ülke, emisyon zirveleri ve karbon nötrlüğü konusunda önemli taahhütlerde bulundu. Bu da pazarın devam eden büyümesi ve yeni PV kurulumlarına yönelik gelecekteki talepler konusunda yaygın bir iyimserlik yarattı. Yeni küresel kurulumların 150–170 GW’a ulaşması bekleniyor – 2020’ye kıyasla %18,4–34,2’lik bir artış (toplam kurulumlar 126,7 GW’a ulaştı. Yeni global PV kurulumlarının 2025’te aslında 300 GW’ı geçebileceğini savunan daha da iyimser bir görüş var.

PV pazarı olgunlaşmaya devam ederken, dağıtılmış PV sektörünün gelişiminde de hızlanma görülüyor. PV’nin geniş kullanıcı faydaları ve gelecekteki elektrik piyasası talebi (bölümler yoluyla elektrik satışı) bu eğilimi teşvik ediyor.

Dağıtılmış PV sistemleri, GoodWe’nin temel yetkinliklerinden biridir ve bu, sermaye piyasalarının GoodWe hakkında neden iyimser olduğunu ve güçlü finansal performans sağlamak için artan pazar talebini ve olumlu politika trendlerini kullanma becerisini açıklar.GoodWe’nin ayrıca büyük ölçekli arazi tipi elektrik santrali pazarına yönelik bir “taarruz” başlattığı da anlaşılıyor. HT 1500V yüksek güçlü inverteri, yüksek akımlı PV modülleri ile birlikte dünya çapında birçok projede uygulanmıştır. Güvenlik ve güvenilirliğin birleşimi, GoodWe’nin kendisini rekabetten farklılaştırmasını sağlayan avantajıdır.Yarı Yıllık Rapor, şirketin string inverterlerinin şu anda 0,7–250 kW güç aralığını kapsadığını ve bu da onları konut, endüstriyel&ticari uygukamaların yanı sıra büyük ölçekli arazi tipi elektrik santrallerinin enerji ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek hale getirdiğini gösteriyor. Farklı PV modülleri, şebeke bağlantıları ve çeşitli ortam gereksinimlerini (hem yüksek hem de düşük sıcaklık, yüksek rakım, rüzgarlı, kumlu veya deniz veya tuz) uyum gösterebilirler.

Enerji depolama alanına sorunsuz giriş

Endüstrideki genel inanç, enerji depolama inverterlerine, özellikle de konut inverterlerine olan talebin, hala ağırlıklı olarak denizaşırı ülkelerde yoğunlaştığı yönündedir.

Globaldeki enerji depolama inverter pazarının patlayacağına dair endüstri çapında bir iyimserlik var. Enerji depolama inverterleri, bu yılın ilk yarısında GoodWe’nin toplam inverter sevkiyatlarının yalnızca %8,81’ini oluştursa da, performanslarının hem şirket hem de sermaye piyasaları için artması bekleniyor. Enerji depolama inverterinin çalışma prensibi, yenilenebilir enerji tarafından üretilen elektriğe yerel yüklere öncelik verilmesi ve fazla enerjinin, hala fazla elektrik olduğunda şebekeye seçici olarak entegre edilebilen aküde depolanmasıdır. . Yenilenebilir enerji tarafından üretilen enerji yetersiz olduğunda, akü yerel yükler için elektrik sağlamak üzere boşalır.

Bu tür akıllı yönetim işlevlerine sahip enerji depolama inverterleri, enerji depolama aküleri ile birlikte “enerji depolama sistemini” oluşturur. Bir enerji depolama sisteminin ana işlevleri üç yönlüdür: birincisi, yenilenebilir enerji üretiminin saat sayısını artırarak sistemin LCOE’sini seyreltmek; ikincisi, tepe noktalarının ortadan kaldırılmasına ve vadilerin doldurulmasına elverişli olan yenilenebilir enerji üretim oynaklığının şebeke üzerindeki etkisini azaltmak; ve üçüncüsü, kullanıcılara elektrik fiyatlarındaki tepe-vadi farkı arasında arbitraj için yer vererek, enerji santrallerinin yatırım getiri oranını (IRR) artırmak.

Enerji depolama inverterleri için denizaşırı pazar büyük bir potansiyele sahiptir. Örneğin Almanya’da 2019’da PV depolama ve PV enerjisinin maliyetleri sırasıyla 15,9 Euro sent/kWh ve 9,6 Euro sent/kWh idi. Konut elektrik fiyatı 30,5 Euro sent/kWh idi ve PV depolama maliyeti ve PV enerji maliyetleri konut elektrik fiyatlarının sırasıyla %52 ve %31’ini oluşturuyor. Optik depolama maliyetindeki düşüşle birlikte, gelecekte konut elektrik fiyatı ile optik depolama LCOE arasındaki “makas boşluğu” daha da artacak ve bu da konut talebindeki artışı teşvik edecektir. SolarPower Europe’dan alınan verilere göre, 2019 yılında Avrupa’nın konut tarafında enerji depolama kurulu gücü 744 MWh (yıllık %56,4 artış) oldu. 2019’un sonu itibariyle, konut tarafında kümülatif enerji depolama kurulu kapasitesi yaklaşık 2 GWh idi ve bu, 2019’un sonunda yaklaşık %7 olan Avrupa konut PV depolama penetrasyon oranına tekabül ediyor(Avrupa’daki binaların %90’ının şu anda çatı üstü PV kurulumuna sahip olmadığı tahmin edilmektedir. Mevcut kurulum durumunun ekstrapolasyonları, toplam Avrupa ev tipi PV depolama alanının 285 GWh olduğunu ve talep alanının önemli olduğunu göstermektedir.

PV ve enerji depolama inverterlerinin stratejik pazar konumu sayesinde GoodWe, konut, ticari&endüstriyel kullanıma uygun çeşitli lityum akü sistemlerini piyasaya sürerek, enerji depolamalı lityum akü alanına da başarıyla girmeyi başardı. Endüstri açısından bakıldığında, bu ürün serisinin pazarı kademeli olarak büyümeye hazırdır ve inverterlerinkinden daha büyük olabilir, bu da onu kesinlikle yakından izlenmeye değer çok ilginç bir gelişme haline getirir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Sektör Haberleri

FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı

Published

on

By

Dünyanın farklı bölgelerindeki ofisleri aracılığıyla kazandığı deneyim ve başarıyla tamamlanmış sayısız uluslararası referanslar ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında anahtar teslim kurulum (EPC) hizmeti veren ASUNIM, invertör ve enerji depolaması çözümleri alanında dünya çapında lider FOX ESS’nin kurumsal ortakları arasına katıldı.  Yapılan anlaşma ile ASUNIM; Fox ESS’nin invertör, enerji depolama ve EV şarj cihazlarından oluşan ürün portfolyosunun Türkiye, Portekiz ve İspanya’daki distribütörü oldu.

İmza törenine ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, FOX ESS Satış Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen ve Ülke Müdürü Barış Sözener katıldı.

ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff “2024 yaklaşırken FOX ESS ile yapılan bu stratejik anlaşma için mutluyuz. FOX ESS’nin, ASUNIM’in invertörler ve yüksek güçlü ve rekabetçi batarya depolama çözümleri için güvenilir ve son teknoloji çözümler alanında lider olma vizyonunu paylaştığına inanıyoruz” dedi.

ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “Bu önemli anlaşma ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimiz FOX ESS’yi Türkiye pazarına getirmek için çok çalışacak. Çözümlerinin mevcut ve gelecekteki talebe ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

FOX ESS Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen, “FOX ESS olarak, ASUNIM ile uzun vadeli bir iş birliği kurmaktan ve uluslararası enerji projelerine birlikte katılmaktan onur ve heyecan duyuyoruz. Yenilikçi invertörlerimizi ve enerji depolama çözümlerimizi ASUNIM ile birlikte uluslararası pazarlara sunmayı planlıyoruz. ASUNIM, müşterilerine en üst seviye mühendislik hizmeti ve destek sağlıyor; bu da faaliyet gösterdikleri bölgede stratejik ortak olarak kendilerini seçmemizin ana sebeplerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Sektör Haberleri

İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası

Published

on

Hultsfred, İsveç – Sürdürülebilir enerjiye doğru büyük bir adım atan Solkompaniet ve Equans’ın bir yan kuruluşu olan Bouygues Energies & Services, İsveç’in en büyük güneş enerjili tarlasını inşa etmek üzere Hultsfred havaalanında bir araya geldi. Neoen ve Alight tarafından desteklenen bu iddialı proje, ülkedeki yenilenebilir enerji için yeni bir dönemi müjdeliyor.

Erken Ekim 2023’te başlayan bu büyük ölçekli proje, 2025 ilkbaharında elektrik şebekesine bağlanması planlanan ve aynı yıl içinde tam ticari faaliyete geçmesi beklenen bir güneş enerjili tarla olarak hayata geçirilecek. 136 hektarlık geniş bir alanı kaplayan tarla, 100 MW kapasitesiyle İsveç’teki şimdiye kadar tamamlanan en büyük park olacak. Bu önemli girişimin arkasındaki güç olan Neoen ve Alight, H&M grubu ile bir güç satın alma anlaşması (PPA) oluşturarak yenilenebilir elektrik tedarikini sağlıyor.

Solkompaniet’in yeni CEO’su olarak atanacak olan Thomas Sparrmo, projeye olan heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Bu İsveç güneş enerjisi alanında bir dönüm noktasına katkıda bulunma fırsatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Güneş enerjili tarlanın büyüklüğü, Avrupa’daki büyük güneş enerjili tarlalarla aynı seviyede olacak. Gerçekten büyük ölçekli güneş enerjili tarlalar inşa etmek, İsveç’in enerji karışımındaki ucuz yenilenebilir elektriğin payını hızla artırmak için en etkili yoldur. Bu anlaşma ayrıca Bouygues Energies & Services’in uluslararası büyük ölçekli deneyimi ile Nordic koşullarındaki uzmanlığımızın birleşiminin kazanan bir konsept olduğunu gösteriyor.”

Enerjiler İş Birimi İcra Başkanı ve Equans Solar & Storage markasından sorumlu olan Elisabeth Benedetto ise projeye duyduğu heyecanı şu sözlerle ifade etti: “İsveç’teki ilk girişimimiz hakkında inanılmaz derecede mutluyuz ve bu önemli projeyi bize teslim eden yeni müşterimiz Alight ve uzun vadeli iş ortağımız Neoen’e teşekkür ediyoruz. Solkompaniet ile yaptığımız iş birliği, müşterilerimiz için gerçekten mükemmel bir teklif oluşturmak için kritik bir rol oynadı.”

İnşaat aşamasının yanı sıra, Bouygues Energies & Services ve Solkompaniet, siteyi bir sonraki 20 yıl boyunca bakımından sorumlu olacak. 100 MW’lık PV projesinin etkisi büyük; elektrik şebekesine 100 GWh’den fazla enerji sağlayarak, 18,000 İsveç evinin yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.r

Bu çığır açan girişim, İsveç’in yenilenebilir enerji yolculuğunda önemli bir anı temsil ediyor ve ülkenin daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan taahhüdünü vurguluyor.

Continue Reading

Genel

Smart, ilk sürdürülebilirlik raporunu ve strateji belgesini paylaştı: ‘2040 Net Zero’ya emin adımlarla ilerliyor

Published

on

By

Yatırımlarıyla güneş teknolojilerinde küresel bir marka haline gelen Smart Güneş Teknolojileri, 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi ve 2022 yılı için hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. 2022 yılında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırlayan, bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Komitesi kuran ve ‘2040 Net Zero’ hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Smart, ‘Net Sıfır’a çok daha erken bir tarihte ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında Gebze ve Dilovası’nda yer alan tesisleriyle toplam üretim miktarını 585.250 adet panele çıkaran firma, 2023 yılı içerisinde devreye alacağı ve yeni yatırımlarının devam ettiği Aliağa FV Hücre ve Panel Entegre Üretim Tesisi ile 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla yıllık güneş paneli üretim kapasitesini 2.9 GW’a, hücre üretim kapasitesini 2 GW’a yükseltmeyi hedefliyor.

2022 yılı için hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik Raporu ve 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’ni 5 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen lansman toplantısında kamuoyu ile paylaşan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Smart Güneş Teknolojileri olarak 2014 yılında güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerimize başladık. 2017 yılında Gebze’de ilk güneş paneli üretim tesisimizi faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen güneş teknolojisi firmalarından biri haline geldik. 2022 yılı ise, halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz ve BIST 50 şirketleri arasına girdiğimiz yıl oldu “dedi.

Şirketin, sürdürülebilirliği yönetim yaklaşımının merkezine konumlandırdığını vurgulayan Demirdağ, “Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil, yönetim yaklaşımımızın merkezinde yer alıyor. İnsan, toplum ve çevreyi odağımıza alarak, dünya çapında enerjinin daha temiz bir şekilde üretilebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi konulara özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

2023-2027 Strateji Belgesi sunumunda Smart’ın yatırım yol haritasını paylaşan Demirdağ, “Pandemi, tedarik zinciri ve dijitalleşme gibi konulara odaklanmamızı sağlarken; Rusya-Ukrayna savaşı ve buna karşılık Avrupa Birliği’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için açıkladığı Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ve ABD senatosu tarafından enflasyonla mücadele kapsamında ülkenin yenilenebilir enerji üretim potansiyelini artırmayı amaçlayan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi gelişmeler, sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejilerimizi oluştururken göz önüne aldığımız önemli hususlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilme yeteneği olan sürdürülebilirlik kavramının enerji bağımsızlığı ve iklim adaleti için öneminin bilincinde olan, Çevresel Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çalışmalarına 2022 yılında başlayan Smart Güneş Teknolojileri, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 dönemine ilişkin sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin performans detaylarını içeren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA); 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışık İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve 13-İklim Eylemi ile direkt ilişkili konularda çalışmalara devam eden Smart Güneş Teknolojileri, projelerini bu amaçlara uyumlu bir şekilde geliştiriyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri ve stratejik planları kapsamında, Türkiye’nin yeni yüzyılında daha yeşil ve kalkınmış bir geleceğe ulaşabilmek için yeşil hidrojen konusunda da çalışmalar yapan Smart Güneş Teknolojileri, Solargize markası altında yeşil enerjili elektrikli araç şarj istasyonları kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Enerji dönüşümünün lider oyuncusu olmayı hedefleyen şirketin sürdürülebilirlik raporu ve strateji belgesine https://www.smartsolar.com.tr/yatirimci-iliskileri.html bağlantısından ulaşılabiliyor.

Continue Reading

Trendler