Connect with us

Sektör Haberleri

Güneş enerjisi derneklerinden Bakan Dönmez’e ziyaret

Published

on

Güneş enerjisi derneklerinin başkanları, Bakan Dönmez’i ziyaret ederken GÜYAD Başkanı Cem Özkök, YEKA ihalelerinin yöntemleriyle ilgili değişiklik taleplerini iletti.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli ve GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i ve Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ı ziyaret etti. Sektörün sorunlarının konuşulduğu toplantıda GÜYAD Başkanı Cem Özkök, YEKA ihaleleriyle ilgili değişiklik taleplerini Bakan Dönmez ve Bakan Yardımcısı Tancan’a iletti.

GÜYAD Başkanı Özkök, 3 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “YEKA Amaçlı Bağlantı Kapasite Tahsisi Yöntemi” ve bu Yönetmelik’te yer alan “Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (YMKT) Yöntemi”ne göre toplam 1000 (bin) MWe gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla 10 (on) MWe, 15 (onbeş) MWe veya 20 (yirmi) MWe kapasitelerinde olacak şekilde güneş enerjisine dayalı toplam 74 (yetmişdört) adet yarışmanın (YEKA GES-3 Yarışmaları) ilan edildiğini hatırlattı.

Özkök, sektör temsilcileri ve finans kuruluşları ile yapılan toplantılar sonucu şartname ve sözleşme taslağına ilişkin bir takım değişiklik taleplerinin oluştuğunu belirterek bunları şu şekilde sıraladı:

“‘PTF’ üst limiti kaldırılmalı”

“Şartnamenin “Fiyat ve Mali Konular” başlıklı 11. maddesinde verilmiş olan eskalasyonda üst limit olarak PTF öngörüldüğü için ‘merchand risk’ oluşturmaktadır. Bu fiyat eskalasyonuna göre gerçekçi bir ihale fiyatı oluşumunun sağlanabilmesi ancak önümüzdeki 15 yıllık süre buyunca elektrik fiyatlarının tahminin doğru olarak yapılması ile mümkün olacaktır. Ne var ki, önümüzdeki 5 yıllık süre boyunca dahi elektrik fiyatlarının tahmininin ülkeler tarafından bile zor yapıldığı bir noktada, 15 yıl için bunu şirketlerden/finans kuruluşlarından beklemenin doğru olmadığı düşünülmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, eskalasyon yönteminde verilmiş olan ‘PTF’ üst limitinin kaldırılması gerçekçi fiyat oluşumu için gereklidir.”

“Süre 90 güne çıkarılmalı”

Yine söz konusu şartnamenin 4. maddesinde “Yarışmayı Kazanan, kapasite hakkı kazandığı Bağlantı Bölgesi içinde olmak kaydıyla kamu ve hazine taşınmazları veya özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde olacak şekilde kuracağı her bir GES için belirleyeceği en az 2 (iki) adet Aday YEKA’yı Sözleşme’nin imzalandığı tarihten itibaren 45 (kırkbeş) gün içerisinde Genel Müdürlüğe önerir” maddesinin olduğuna dikkat çeken GÜYAD Başkanı Özkök, bu sürenin önceki YEKA’larda da olduğu gibi 90 gün olarak değiştirilmesinin doğru olacağını düşündüklerini ifade etti.

“Kazanan firmanın kusuru yoksa sözleşme feshedilse bile teminat irat kaydedilmemeli”

Özkök, söz konusu şartnamenin 5.1.4. maddesinde geçen şu ifadelere dikkat çekti:

“Süresi içerisinde tahsis edilecek Bağlantı Kapasitesi’nin tamamı için Aday YEKA’ların önerilmemesi veya önerilen Aday YEKA’lardan en az birinin Genel Müdürlük tarafından YEKA olarak ilan edilememesi halinde Sözleşme feshedilir ve teminat irat kaydedilir. Sözleşme’nin feshedilmesi halinde, Yarışmayı Kazanan her ne ad altında olursa olsun Bakanlık ve/veya Genel Müdürlük’ten herhangi bir zarar, ziyan ve hak talebinde bulunamaz.”

Bu maddeyle ilgili de çeşitli değişikler yapılması gerektiğini dile getiren Özkök, şunları söyledi:

“Süre kısıtı ve alanlara ilişkin yapılacak çalışmalara rağmen iş ve işlemlerin Kazanan Firma kontrolü ve etkisi dışında 3. Kişi iradesine bağlı ilan edilememe durumunun gelişebilecek olması ve hatta diğer kazanan firmaların aday Yeka’ları ile çakışma halinde olması ihtimalinde Kazanan Firmanın kusuru bulunmayacaktır.

Teminat Mektubu nakde çevirme işlemi cezai bir yaptırım olup, kusur gerektirir. 3. kişi iradesinin etkisi ile Kazanan firma iradesinin kesintiye uğradığı bir işlemde kazanana kusur atfedilmesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle aday YEKA’ların en en az birinin Genel Müdürlük tarafından YEKA olarak ilan edilememesi halinde Kazanan Firmanın kusuru yoksa Sözleşme feshedilse bile teminat irat kaydedilmemelidir.”

“Yarışmacıda gerekli deneyim ve yeterlilik aranmalı”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, yönetmeliğin 5.1 sayılı maddesinde geçen yüzde 3 ve yüzde 10 artış ve eksilişlerin nasıl formülize edileceğine dair açıklayıcı bir hüküm getirilmesini de talep etti.

Özkök ayrıca, ihale sürecine başvuran firmaların iş ve işlemleri ile ilgili takvimsel düzenlemelerin yapıldığı gibi; planlama yapılabilmesi için aşağıdaki bölümlerde de uygulanmasını önerdi:

“6.1. Genel Müdürlük, Aday YEKA’ların YEKA olarak kullanımını ve kaynak verimliliğini etkileyecek farklı türden imar düzenlemelerinin yapılmaması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirir ve uygun bulunan Aday YEKA’ların YEKA olarak Resmi Gazete’de ilan edilmesine yönelik işlemleri Yarışmayı Kazanan’ın Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinde gecikmeye sebebiyet vermeyecek şekilde tamamlar.

3.3.4. Yarışma’nın usulü ve sonuçlandırılması Yönetmelik esasları çerçevesinde belirtildiği şekildedir. Yönetmelik ve Şartname’de, Yarışma usulü ile ilgili hüküm bulunmayan hallerde komisyon tarafından usul belirlenir. Yarışma sonrasında düzenlenen komisyon tutanağı, Yönetmelik gereğince Bakan Onayı’na sunulur. Yarışma, Bakan Onayı ile sonuçlandırılır.”

Söz konusu şartnamenin 3.2.2. maddesinde geçen “3.2.2. Yarışmacı’da mali yeterlilik ve iş deneyimi şartı aranmaz” ifadelerine de dikkat çeken Özkök, “İhalede gerçekçi fiyat oluşumu ve sonucunda yapılabilirliğin sağlanması bakımından bu hüküm kaldırılarak gerekli deneyim ve yeterlilikler aranmalıdır” yorumunda bulundu.

“Karbon gelirleri, sözleşme kapsamı dışında tutulmamalı”

Şartnamenin 11.2.6. maddesinde YEKA projelerinin, ilgili mevzuat kapsamında uygulanan diğer indirim ve teşviklerden yararlanabildiği ancak işe dair karbon sertifika gelirlerinin sözleşme kapsamı dışında tutulduğunu hatırlatan Özkök, “Karbon gelirleri ile ilgili açık düzenleme yapılmalı ve bu gelirler sözleşme kapsamı dışında tutulmamalıdır” dedi.

Özkök, söz konusu şartnameyle ilgili diğer değişiklik taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

“Malumları olduğu üzere bağlantı bölgeleri içindeki Trafo kapasitelerinin bulunduğu yerler gerçek anlamlı maliyet çalışması ve doğru fiyatlandırma oluşması için son derece önem arz etmektedir Hal böyle olunca Ek-1’de belirtilen Bağlantı Bölgelerinde GES kurulması amacıyla TEİAŞ trafoları ve münhal kapasiteleri ile ilgili bilgilerin şartname alanlarla paylaşılması talep edilmektedir.

Tüm bunlara ilaveten bankaların Konut Sektörüne verdiği uzun vadeli düşük faizli TL kredi gibi GES yatırımları için özel hükümlere tabi bir kredi paketi hazırlanmasının ucuz, yerli ve milli enerjiye sahip olabilmemizin mihenk taşı olduğu düşünülmektedir. Bu minvalde gerekli girişimlerde bulunulması ayrıca talep edilmektedir.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Sektör Haberleri

FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı

Published

on

By

Dünyanın farklı bölgelerindeki ofisleri aracılığıyla kazandığı deneyim ve başarıyla tamamlanmış sayısız uluslararası referanslar ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında anahtar teslim kurulum (EPC) hizmeti veren ASUNIM, invertör ve enerji depolaması çözümleri alanında dünya çapında lider FOX ESS’nin kurumsal ortakları arasına katıldı.  Yapılan anlaşma ile ASUNIM; Fox ESS’nin invertör, enerji depolama ve EV şarj cihazlarından oluşan ürün portfolyosunun Türkiye, Portekiz ve İspanya’daki distribütörü oldu.

İmza törenine ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, FOX ESS Satış Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen ve Ülke Müdürü Barış Sözener katıldı.

ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff “2024 yaklaşırken FOX ESS ile yapılan bu stratejik anlaşma için mutluyuz. FOX ESS’nin, ASUNIM’in invertörler ve yüksek güçlü ve rekabetçi batarya depolama çözümleri için güvenilir ve son teknoloji çözümler alanında lider olma vizyonunu paylaştığına inanıyoruz” dedi.

ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “Bu önemli anlaşma ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimiz FOX ESS’yi Türkiye pazarına getirmek için çok çalışacak. Çözümlerinin mevcut ve gelecekteki talebe ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

FOX ESS Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen, “FOX ESS olarak, ASUNIM ile uzun vadeli bir iş birliği kurmaktan ve uluslararası enerji projelerine birlikte katılmaktan onur ve heyecan duyuyoruz. Yenilikçi invertörlerimizi ve enerji depolama çözümlerimizi ASUNIM ile birlikte uluslararası pazarlara sunmayı planlıyoruz. ASUNIM, müşterilerine en üst seviye mühendislik hizmeti ve destek sağlıyor; bu da faaliyet gösterdikleri bölgede stratejik ortak olarak kendilerini seçmemizin ana sebeplerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Sektör Haberleri

İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası

Published

on

Hultsfred, İsveç – Sürdürülebilir enerjiye doğru büyük bir adım atan Solkompaniet ve Equans’ın bir yan kuruluşu olan Bouygues Energies & Services, İsveç’in en büyük güneş enerjili tarlasını inşa etmek üzere Hultsfred havaalanında bir araya geldi. Neoen ve Alight tarafından desteklenen bu iddialı proje, ülkedeki yenilenebilir enerji için yeni bir dönemi müjdeliyor.

Erken Ekim 2023’te başlayan bu büyük ölçekli proje, 2025 ilkbaharında elektrik şebekesine bağlanması planlanan ve aynı yıl içinde tam ticari faaliyete geçmesi beklenen bir güneş enerjili tarla olarak hayata geçirilecek. 136 hektarlık geniş bir alanı kaplayan tarla, 100 MW kapasitesiyle İsveç’teki şimdiye kadar tamamlanan en büyük park olacak. Bu önemli girişimin arkasındaki güç olan Neoen ve Alight, H&M grubu ile bir güç satın alma anlaşması (PPA) oluşturarak yenilenebilir elektrik tedarikini sağlıyor.

Solkompaniet’in yeni CEO’su olarak atanacak olan Thomas Sparrmo, projeye olan heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Bu İsveç güneş enerjisi alanında bir dönüm noktasına katkıda bulunma fırsatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Güneş enerjili tarlanın büyüklüğü, Avrupa’daki büyük güneş enerjili tarlalarla aynı seviyede olacak. Gerçekten büyük ölçekli güneş enerjili tarlalar inşa etmek, İsveç’in enerji karışımındaki ucuz yenilenebilir elektriğin payını hızla artırmak için en etkili yoldur. Bu anlaşma ayrıca Bouygues Energies & Services’in uluslararası büyük ölçekli deneyimi ile Nordic koşullarındaki uzmanlığımızın birleşiminin kazanan bir konsept olduğunu gösteriyor.”

Enerjiler İş Birimi İcra Başkanı ve Equans Solar & Storage markasından sorumlu olan Elisabeth Benedetto ise projeye duyduğu heyecanı şu sözlerle ifade etti: “İsveç’teki ilk girişimimiz hakkında inanılmaz derecede mutluyuz ve bu önemli projeyi bize teslim eden yeni müşterimiz Alight ve uzun vadeli iş ortağımız Neoen’e teşekkür ediyoruz. Solkompaniet ile yaptığımız iş birliği, müşterilerimiz için gerçekten mükemmel bir teklif oluşturmak için kritik bir rol oynadı.”

İnşaat aşamasının yanı sıra, Bouygues Energies & Services ve Solkompaniet, siteyi bir sonraki 20 yıl boyunca bakımından sorumlu olacak. 100 MW’lık PV projesinin etkisi büyük; elektrik şebekesine 100 GWh’den fazla enerji sağlayarak, 18,000 İsveç evinin yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.r

Bu çığır açan girişim, İsveç’in yenilenebilir enerji yolculuğunda önemli bir anı temsil ediyor ve ülkenin daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan taahhüdünü vurguluyor.

Continue Reading

Genel

Smart, ilk sürdürülebilirlik raporunu ve strateji belgesini paylaştı: ‘2040 Net Zero’ya emin adımlarla ilerliyor

Published

on

By

Yatırımlarıyla güneş teknolojilerinde küresel bir marka haline gelen Smart Güneş Teknolojileri, 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi ve 2022 yılı için hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. 2022 yılında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırlayan, bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Komitesi kuran ve ‘2040 Net Zero’ hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Smart, ‘Net Sıfır’a çok daha erken bir tarihte ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında Gebze ve Dilovası’nda yer alan tesisleriyle toplam üretim miktarını 585.250 adet panele çıkaran firma, 2023 yılı içerisinde devreye alacağı ve yeni yatırımlarının devam ettiği Aliağa FV Hücre ve Panel Entegre Üretim Tesisi ile 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla yıllık güneş paneli üretim kapasitesini 2.9 GW’a, hücre üretim kapasitesini 2 GW’a yükseltmeyi hedefliyor.

2022 yılı için hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik Raporu ve 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’ni 5 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen lansman toplantısında kamuoyu ile paylaşan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Smart Güneş Teknolojileri olarak 2014 yılında güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerimize başladık. 2017 yılında Gebze’de ilk güneş paneli üretim tesisimizi faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen güneş teknolojisi firmalarından biri haline geldik. 2022 yılı ise, halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz ve BIST 50 şirketleri arasına girdiğimiz yıl oldu “dedi.

Şirketin, sürdürülebilirliği yönetim yaklaşımının merkezine konumlandırdığını vurgulayan Demirdağ, “Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil, yönetim yaklaşımımızın merkezinde yer alıyor. İnsan, toplum ve çevreyi odağımıza alarak, dünya çapında enerjinin daha temiz bir şekilde üretilebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi konulara özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

2023-2027 Strateji Belgesi sunumunda Smart’ın yatırım yol haritasını paylaşan Demirdağ, “Pandemi, tedarik zinciri ve dijitalleşme gibi konulara odaklanmamızı sağlarken; Rusya-Ukrayna savaşı ve buna karşılık Avrupa Birliği’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için açıkladığı Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ve ABD senatosu tarafından enflasyonla mücadele kapsamında ülkenin yenilenebilir enerji üretim potansiyelini artırmayı amaçlayan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi gelişmeler, sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejilerimizi oluştururken göz önüne aldığımız önemli hususlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilme yeteneği olan sürdürülebilirlik kavramının enerji bağımsızlığı ve iklim adaleti için öneminin bilincinde olan, Çevresel Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çalışmalarına 2022 yılında başlayan Smart Güneş Teknolojileri, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 dönemine ilişkin sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin performans detaylarını içeren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA); 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışık İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve 13-İklim Eylemi ile direkt ilişkili konularda çalışmalara devam eden Smart Güneş Teknolojileri, projelerini bu amaçlara uyumlu bir şekilde geliştiriyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri ve stratejik planları kapsamında, Türkiye’nin yeni yüzyılında daha yeşil ve kalkınmış bir geleceğe ulaşabilmek için yeşil hidrojen konusunda da çalışmalar yapan Smart Güneş Teknolojileri, Solargize markası altında yeşil enerjili elektrikli araç şarj istasyonları kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Enerji dönüşümünün lider oyuncusu olmayı hedefleyen şirketin sürdürülebilirlik raporu ve strateji belgesine https://www.smartsolar.com.tr/yatirimci-iliskileri.html bağlantısından ulaşılabiliyor.

Continue Reading

Trendler