Connect with us

Genel

Güneş ve rüzgârda 20’şer bin mw seviyesini yakalayabilirdik

Yayın Tarihi

on

İran’dan Türkiye’ye yılda 6,5 milyar metreküp doğalgaz sağlayan boru hattının, arıza gerekçesi ile 10 süre ile devre dışı kalacak olması, Türkiye’nin üretim merkezleri olan organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleri 72 saat süre ile enerjisiz bırakacak.

Tüm iş dünyasının sonuçlarını ve yaratacağı etkiyi merakla beklediği kesinti hakkında değerlendirmelerde bulunan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı; Türk sanayisinin 72 saat süre ile duracak olmasının ülkede magazin haberi kadar ilgi görmemesine şaşırdıklarını ifade etti.

“2012 ve 2015’ten ders almadık”

Savaş gibi durumların dışında hiçbir gelişmiş ülkede görülmeyen böyle bir kesintinin, 2022 Türkiyesi’nde 72 saat süre yaşanmasının, enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin gerçek bir bekâ sorunu olduğunu gösterdiğini kaydeden Kalaycı, “Ülkemiz ithal kaynaklara bağımlılığını azaltmadıkça bu sorunu sürekli yaşayacak. Tam on sene önce, 14 Ocak 2012’de Bursa’daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza nedeniyle 6 ilde elektrik kesintileri yaşanmış, İstanbul’da metro ve tramvay seferleri bile durmuştu. Aynı şekilde 31 Mart 2015’te İzmir’deki iki doğalgaz santralinin devre dışı kalmasının yarattığı dalgalanma nedeniyle Van dışındaki tüm illerimizde 12 saat elektrik kesilmişti. Bu iki büyük olaydan ders almadığımız ve doğalgazın elektrik üretimindeki payını hâlâ yüzde 30’lardan aşağı çekemediğimiz için bu sorunları yaşamaya korkarım devam edeceğiz. 85 milyonluk dev bir ülkenin sanayisini 72 saat durdurmak zorunda kalmak, enerjideki bağımlılığımızın bir bekâ meselesi olduğunu gösteriyor.” dedi.

“Doğalgazın payı yüzde 10’lara çekilmeli”

Türkiye’nin 100 bin Megavatı (MW) bulan elektrik enerjisi kurulu gücü içinde doğalgazın payının yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu hatırlatan Kalaycı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının çok daha hızlı devreye alınarak bu oranın yüzde 10’lar seviyesine çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Kesintinin Türk sanayisine telafisi imkânsız zararlar vereceğine dikkat çeken ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Güneş ve rüzgârda 20’şer bin mw seviyesini yakalayabilirdik”

“Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücünü son on yılda ikiye katlayarak 2021 Aralık ayı sonu itibarıyla 99 bin 820 Megavat’a (MW) taşıdı. Bu kurulu güç içinde yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının payı yüzde 21.5’e karşılık geliyor. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına son on beş yılda yapılan yatırımlar olmasaydı, sadece sanayide değil evlerde de elektrik kesintisi yaşamak zorunda kalacaktık. Temiz enerjide önemli yollar kat ettik ama almamız gereken yolun henüz başında sayılırız. Yatırım iklimini birkaç küçük adımla daha iyi bir seviyeye taşımış olsaydık, bugün 11 bin 500 MW olan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüz en az 20 bin MW, 7 bin 800 MW seviyesindeki güneş enerjisi kurulu gücümüz de en az 20 bin MW seviyesine ulaşabilirdi. Ve Türkiye, bir boru hattında yaşanan arıza yüzünden koca bir sanayiyi 3 gün durdurmak zorunda kesinlikle kalmazdı.”

 

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel

İzmir temiz enerji sektörü Almanya’da

Yayın Tarihi

on

Yazar

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla yürütülen, Türkiye’de temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe rekabetçi bir küme geliştirmeyi amaçlayan BEST For Energy Projesi kapsamındaki kapasite geliştirme çalışması için 06 – 10 Mart tarihlerinde Almanya’ya çalışma ziyareti düzenlendi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen BEST For Energy Projesi ile Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Sektöründe rekabetçi bir küme geliştirilmesi amaçlanıyor. İzmir temiz enerji ve temiz teknoloji kümesinin kapasite gelişimine katkı sağlamak amacı ile Almanya’da temiz enerji alanında faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve kümeler ziyaret edildi. İzmir temiz enerji ve temiz teknolojiler kümesindeki özel sektör, STK ve üniversite araştırma kurumlarının temsilcilerinden oluşan heyet, Almanya’da Hamburg ve Bremen olmak üzere iki farklı bölgeyi ziyaret etti.

Çalışma ziyareti programının Hamburg etabında;

  • Hamburg Renewable Energy Cluster,
  • Hamburg Chamber of Commerce,
  • Waste Recycling Plant Borsigsraße,
  • eMIS,
  • Hafen und Logistik AG (HHLA),
  • Energy Bunker,
  • Norddeutsches Reallabor,
  • Technology Center Energy Campus Hamburg (CC4E) ziyaret edildi.

Çalışma ziyareti programının ikinci etabında ise Bremen’de;

  • Fraunhofer IWES,
  • storaged,
  • ForWind ziyaret edildi.

Heyet, başta rüzgâr enerjisi olmak üzere temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda Türkiye’nin merkez şehri haline gelen İzmir’deki yatırım ve tedarik imkanları hakkında Almanya’daki muhataplarını bilgilendirdi. Ziyaret edilen tüm kurumlar BEST For Energy Projesi kapsamında Türkiye’de düzenlenecek etkinliklere davet edildi ve somut projelerle işbirliğinin arttırılması yönünde fikir birliğine varıldı.

Devamını Oku

Genel

“Enerjide bağımsızlık ve kaynak çeşitliliği bir beka melesedir”

Yayın Tarihi

on

Yazar

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Şubat ayı sonu itibarıyla 104 bin Megavat’ı (MW) aşarken; Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle’den oluşan temiz enerji kaynaklarının payı 24 bin 434 MW seviyesinde gerçekleşti.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin temiz enerji yatırımlarında son on beş yılda çok önemli yol almasına rağmen, henüz yolculuğun başında olduğunu söyledi.

“4 Türkiye’nin enerjisini üretebiliriz.”

Dünyada temiz enerji kaynaklarının tümüne ve en yüksek yüksek oranda sahip olan tek ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Kalaycı, Türkiye’nin güneş enerjisinde en verimsiz olarak gördüğü bölge, Almanya’nın en verimli bölgesinden çok daha yüksek potansiyele sahip. Buna karşılık biz güneşte 10 bin MW’a bile ulaşamazken, Almanya o verimsiz güneşi ile 60 bin MW, yani bizden altı kat daha fazla kurulu güce sahip. Güneş enerjisinde ise potansiyel kurulu gücümüz 200 bin MW’ın üzerinde. Aynı şekilde, Dünya Bankası’nın raporlarına göre denizüstü rüzgâr enerjisi potansiyelimiz 75 bin MW, kara santralleri ile birlikte düşündüğümüzde rüzgâr enerjisi potansiyelimiz 200 bin MW’ın üzerinde. Buna karşılık 12 bin MW’ı bile bulmayan kurulu gücümüz var. Sadece rüzgâr ve güneşte potansiyelimizi devreye alsak, 4 tane Türkiye’nin enerjisini üretmemiz mümkün hâle gelecek. Bu potansiyele rağmen biz 2022 yılında 1380 MW’lık yeni ithal kömür santralini devreye almışız. Bu çelişkiyi anlamamız gerçekten mümkün değil. dedi.

 “Tüm temiz enerji kaynaklarına tümüne sahip tek ülke”

Türkiye’nin dünyada temiz enerji kaynaklarının tümüne ve en yüksek seviyede sahip olan ülke olduğuna işaret eden ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:

Jeotermal enerjide dünyanın dördüncü ülkesiyiz ama uygun yatırım ve teşvik iklimi sağlanması ile birkaç sene içinde dünya lideri olmamız kolaylıkla mümkün. Benzer bir durum Biyokütle için de geçerli. ABD ve Çin gibi kıta büyüklüğündeki ülkeleri dışarıda bırakırsak, bu özelliğimiz ile dünyada tekiz.  Bazı ülkelerin güneşi var ama rüzgârı yok. Rüzgâr olan ülkelerde jeotermal enerji yok. Biyokütlede güçlü olan ülkelerde güneş enerjisinin verimi son derece düşük. Bizde bu kaynakların hepsi var ve en yüksek potansiyel seviyesinde var.

Enerji sektöründe dışa bağımlılık ve kaynak çeşitliliğinin “bir beka meselesi olduğuna” vurgu yapan Kalaycı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinde, yıkılan çatılardaki güneş enerjisi santrallerinin dışında hiçbir temiz enerji tesisinin devreden çıkmadığını hatırlattı.

Depremin merkez üssünde yer alan Afşin-Elbistan Termik Santralleri’nde yaşanan hasar nedeniyle 2800 Megavat’lık (MW) kurulu gücün saniyeler içinde devreden çıkmasına rağmen, deprem etkisi dışında kalan illerde elektrik kesintisi yaşanmadığına dikkat çeken Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremde 2800 mw saniyeler içinde devreden çıktı”

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine karşılık gelen üretim saniyeler içinde duruşa geçerken, ülkemizin enerji kaynaklarını çeşitlendirmedeki başarısının ne kadar önemli gördük.  Enerji tüketiminin en yoğun olduğu bir zaman diliminde gerçekleşen depremlerin etkilediği illerde, yenilenebilir enerji kaynaklı üretimin durmaması ve üretime devam etmesi büyük başarıdır. Ülkemiz; hidroelektrik, Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve  Biyokütle’den oluşan temiz kaynakların payını en az yüzde 75 seviyesine çıkmalıdır. Bunu başarırsak, ülkemizin ekonomisinden dış politikasına kadar pek çok şeyin olumlu yönde değişeceğini göreceğiz.

Devamını Oku

Genel

Hibrit enerji santrallerinin de tercihi ASUNİM

Yayın Tarihi

on

Yazar

Hibrit Enerji santralleri gibi üst düzey mühendislik ve know-how isteyen konularda ilk akla gelen, Türkiye’nin en köklü EPC firmalarından ASUNİM, toplamda 42 MW gücü bulan ve 2 santrali kapsayan Türkiye’nin en büyük hibrit projelerinden birisi için Sancak Enerji’nin tercihi oldu.

Pek çok elemeden geçerek seçilen ve istenilen gereklilikleri sağlayabilen ASUNİM, Sancak Enerji ile Yahyalı RES ve Bağlar RES santrallerine Hibrit enerji santrali kurulumu için EPC sözleşmesi imzaladı.

ASUNİM, Sancak Enerji’nin sahip olduğu, Konya’da 2018 yılında elektrik üretimine başlayan ve 103,2MW kurulu gücü bulunan Bağlar Rüzgar Enerji Santrali projesine 26MW’lik güneş enerji santrali ve 2015 yılında elektrik üretmeye başlayan toplam kurulu gücü 52.8MW olan Yahyalı Rüzgar Enerji santraline entegre olacak 16MW’lik Güneş enerji santrali kuracak.

Böylece rüzgar enerjisinden verim alınamadığı zamanlarda güneş santrali devreye girerek hibrit santralin tam verimlilik ve performans ile çalışmasını sağlayacak.

Türkiye’nin tam anlamıyla EPC olması açısından hem en büyük hem aynı anda iki ayrı santrali kapsayan projesini gerçekleştireceklerini belirten ASUNİM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “İmzaladığımız bu projenin bizim için önemi büyük. Sancak Enerji mühendislikten tasarıma, tedarikten kuruluma, inşaat ve devreye almadan bakım onarıma kadar projenin tüm süreçlerinde bize tam güvenini göstermiş oldu. Full EPC dediğimiz bu proje tipinde süreçlerin tamamını biz yöneteceğiz. Bu anlamda da Türkiye’de hibrit projelerinde bir ilki gerçekleştiriyoruz; tek firma tarafından 360 derece projenin her bir detayında ASUNİM imzası olacak en büyük hibrit projesi. Yine ASUNİM’in uluslararası deneyimi bu projede de çok önemli olacak. 3 boyutlu tasarımlar, ileri mühendislik ve yazılım hizmetleri ve en önemlisi Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan Hybrid Power Plant Controller teknolojisinin bu projede kullanılması projedeki ASUNIM ayrıcalıklarından sadece bir kaç tanesi olacak.

Söz konusu projelerin yapımına 2023 yılının ilk çeyreğinde başlanacak olup, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

 

 

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com