Connect with us

Etkinlikler

Güneşte oyunun kuralları değişti!

Yayın Tarihi

on

Solar İstanbul 2020 Fuarı ve Konferansı tamamlandı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı, 11-13 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. 150’ye yakın kurumun katılımcı olarak yer aldığı Solar İstanbul, güneş enerjisindeki son teknolojileri ziyaretçilerle buluşturdu. Tüm konuşmacılar ve katılımcıların kapsamlı bir şekilde sektör değerlendirmesi yapma fırsatı bulduğu Solar İstanbul’un konferans bölümü çerçevesinde düzenlenen oturumlarda ise finansman, yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi alanındaki mevzuat başlıkları, Türkiye’nin güneş enerjisi ve teknolojisindeki yol haritası, yeni iş modelleri, yerel yönetimlerde güneş enerjisi kullanımı, enerji depolamanın geldiği nokta ve geleceği gibi 30’a yakın başlık konusunda uzmanlarca ele alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye’de ilk kez Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED, Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Günder’in iş birliğiyle TG Expo tarafından düzenlenen Solar İstanbul sektör profesyonellerini ve güneş enerjisiyle doğrudan ilgilenen ziyaretçileri bir araya getirdi. Solar İstanbul ayrıca sektörle bağlantılı akademisyenlerle enerji ve ekonomi medyasından birçok ismi de farklı oturumlarda ağırladı.

Dünyada elektrik ihtiyacının 3 kat artacağının öngörüldüğü ve bu alanda depolama konusunun çok önemli olduğunun altını çizen GENSED Başkanı Halil Demirdağ, güneşin artık sadece güneş değil; depolama, IoT (Internet of Things – Nesnelerin Interneti), elektrikli araçlar gibi konuların gündemde olduğunu belirtti. Bu kapsamda PPA (enerji alım anlaşmaları) ve mahsuplaşma dahil tüm konuların fuar süresince ilgiyle takip edildiğini belirtti.

GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik “Solar İstanbul 2020’nin tüm konuşmacılarını, panel ve oturum başlıklarını çok titiz bir şekilde aylar süren çalışmanın sonucunda belirledik. Dünyanın güneş enerjisi alanında gittiği yöne, Türkiye’nin bu alandaki gelişimini tüm değer zincirine nasıl yaya bileceğimizi göz önünde bulundurduk” açıklamasını yaptı.

GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün “2015 yılında 250 MW ile başlayan Türkiye’nin güneş enerjisi yolculuğu bugün 6 bin MW’a ulaştı. Dünya genelinde enerji yatırımlarının yüzde 70’i hükümetlerin kararı doğrultusunda gerçekleştirilirken, Türkiye’de bu oran biraz daha yüksek. Güneşe, yerli ve milli temiz enerjiye inancımız tam. Kendi güneş enerjisi santralimizi kendimiz yaptığımız günleri bekliyoruz” derken, Günder Başkanı Kutay Kaleli “Güneşte oyunun kuralları değişti. Artık 10 MW, 15 MW gibi büyük santraller yok, 200 KW, 500 KW kapasiteli çatı tipi santrallerimiz var. Bir nevi toptantan perakendeye dönmek gibi. Güneş enerjisinin dağıtık olarak üretilebilmesi nedeniyle arz güvenliğinde önem büyük” ifadeleri ile görüşlerini paylaştı.

TG Expo Genel Müdürü H. Cem Şenel şirket olarak enerji, kültür, sanat gibi sürdürülebilir ve katma değer sağlayan alanlara odaklandıklarını ve uluslararası ökçekte de enerji konusundaki büyük deneyimlerini Türkiye’de ilk olarak yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi alanında kullanmayı seçtiklerini belirttiği fuarda; sektör profesyonelleri, akademi, devlet, kamu ve özel sektörün aynı payda da buluşmasından duyduğu memnuniyet ve heyecanın altını çizdi.

Güneş enerjisi 3 gün boyunca tüm detaylarıyla ele alındı.

Konferans panel konu ve konuşmacılarının GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik’in önderliğinde “Konferans Danışma Kurulu” tarafından aylar süren kapsamlı bir araştırma sonrası belirlendiği fuarda, Prof Dr. Emre Alkin “Ekonomik Daralmadan Toparlanmaya Geçiş: Riskler, Tehlikeler ve Fırsatlar” başlıklı bir konuşma yaptı. Konferans kapsamında sektörün önde gelen üst düzey yöneticilerinin katıldığı oturum ve panellerde ele alınan ve tüm katılımcılarla soru-yanıt seansları ile interaktif bir şekilde masaya yatırılan diğer başlıklar şöyleydi:

  • Güneş Enerjisi ve Finans
  • Uluslararası Fotovoltaik Teknoloji Yol Haritası ve Türkiye
  • Güneş Enerjisindeki Yeni İş Modelleri (PPA), Yeni Pazarlar
  • Sürdürülebilir İhracat için Yeşil Serfitikalandırma
  • Güneş Enerjisi Depolama ve Elektrikli Ulaşım
  • Güneş Enerjisi ve Yerli Üretim
  • Enerjisini Üreten Tesisler
  • Güneş Enerjisinin Yakın Geleceği
  • Sürdürülebilir İhracat için Yeşil Enerji (Yeşil Sertifikalandırma, Türkiye ve Avrupa’daki Gelişimi)
  • Kamu ve Yeni Politika Modelleri

Etkinlikler

Enerji dünyasının yenilikleri ödüllendiriliyor, uluslararası ödül için başvurular devam ediyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Enerji dünyasına yeni çözümler, iş modelleri ve teknolojiler sunan Smarter E Yenilik bölümü, enerji sektöründeki öncüleri ve yenilikçileri sektöre katkılarından dolayı ödüllendiriyor. Şirket ve kurumların elektrik ve ısı temini, fotovoltaik, enerji depolama, elektromobilite ve enerji yönetimi alanlarındaki yeniliklerini 17 Mart 2023 tarihine kadar sunabilecekleri etkinlikte, her kategorinin birincisi sırasıyla; The smarter E, Intersolar, ees, Power2Drive AWARD ve EM-Power ödüllerini alacak. Son iki ödül, bu yıl ilk defa verilecek.

2023 elektromobilite yenilikleri alanından ilk Power2Drive Ödülü’nin verildiği yıl olacak. Değişen altyapı, elektrikli araçlar, mobilite hizmetleri, araçla entegre PV’ler ve bataryalar alanlarında yenilikçi ürün, servis ve iş modellerine verilecek ödül ile konseptleri ve teknolojileri akıllı sürdürülebilir geçişe yakın olan firmalar ödüllendirilecek. Enerji ve mobilite sektörlerini akıllıca birleştiren, elektromobiletede kurucu ve öncü görev üstlenen ve geliştirme yapan firmalar bu ödüle hak kazanabilecek.

2023, aynı zamanda EM-Power ödüllerinin de ilk verildiği yıl olacak. Yenilenebilir enerjilerin verimli dağıtımını ve kullanımını destekleyen üstün teknolojiler ve hizmetler, akıllı şebekeler ve mikro şebekeler için akıllı enerji yönetiminin yanı sıra üretici tüketiciler, e-mobilite ve güçten ısıtmaya (P2H) bütünsel bir enerji sistemine entegrasyonu içeren ödülün anahtar konuları arasında şebeke altyapısı, enerji hizmetleri ve operatör modelleri yer alıyor.

The Smarter E Ödülü, yenilenebilir enerjilerin üretimi, kullanımı veya akıllı entegrasyonunda benzersiz projeleri onurlandırıyor. 2022’de bu ödül, Fluence Energy GmbH firmasına ve pilot projeleri Grid Scale BESS’e verildi. Proje, bölgeyi enerji alanında bağımlı olmaktan çıkarmak için Litvanya’nın Vilnius kentinde bir iletim sistemi içinde batarya tabanlı enerji depolama sistemini kapsıyordu. The Smarter E Ödülü alan bir başka proje de Fenecon GmbH’nin, şebekeyi stabilize etmek için birincil dengeleme rezervi sağlamak üzere yeni araba akülerini, elektrikli araçların kullanılmış aküleriyle birleştiren sabit bir depolama sistemi olan Tokai 2 projesiydi. Yenilenebilir Enerji Hizmetleri Merkezi’nin bir projesi olan ve 2022’de de ödül alan Akıllı Güneş Enerjili Sulama Sistemi (SirriS), sensörler için güneş enerjisi sağlıyor.

Intersolar Ödülü, fotovoltaik şirketlerini ve yeniliklerini merkez alıyor. Yüksek verimli hücrelere sahip fotovoltaik modüller, azaltılmış gölgeleme kayıpları, kurşunsuz modüller ve yeniden kullanılabilir taşıma üniteleri, 2022’de Intersolar Ödülü’nün son turuna kalan yeniliklerden sadece birkaçını oluşturuyor. Gamesa Electric, yüksek performanslı Proteus’ları ile tanındı. Büyük güneş enerjisi parkları için PV4700 merkezi invertör, Alpha Pure kurşunsuz fotovoltaik modül için REC Solar ve M10 Solar ekipmanı, güneş pilleri için yenilikçi kiremit matris ara bağlantı sistemiyle bu ödüle hak kazandı.

ees ÖDÜLÜ ise, depolama endüstrisinin yenilikçilik ödülü unvanını taşıyor. Verimli, kapsamlı enerji depolama için çığır açan ürün ve çözümleri onurlandırıyor. Contemporary Amperex Technology (CATL) tarafından sağlanan EnerOne pil depolama sistemi, STABL SI 100 modüler çok seviyeli dönüştürücü STABL Energy ve ikinci ömür araba akülerinden yapılan Voltfang Endüstriyel ticari depolama sisteminin tümü yenilikçi ürünlere örnek oldu ve 2022 yılında ees Ödülü’nü kazandı.

Finalistler ve kazananlar dikkat çekiyor

Şirket ve kurumların yeniliklerini 17 Mart 2023 tarihine kadar sunabilecekleri ödülün başvuruları, sektör uzmanlarından oluşan uluslararası bir jüri heyeti tarafından değerlendirilecek. En önemli değerlendirme kriterleri arasında öncü karakter, yenilikçilik derecesi ve benzersizliğin yanı sıra ekonomik ve çevresel faydalar yer alıyor. Ortaya çıkan kamuoyu ilgisi sayesinde, finalistler ve kazananlar kendilerini rakiplerinden ayıracak ve yeni iş fırsatlarından faydalanabilecek. Ödüller, The smarter E Europe 2023’ün arifesinde, 13 Haziran 2023 tarihinde ICM München’de büyük sahnede verilecek.

Devamını Oku

Etkinlikler

GES’ten Atatürk ve Keban Barajı kadar enerji üretmek mümkün mü?

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yenilenebilir ve temiz enerji alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla ezber bozan ÜÇAY Mühendislik, İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’nde 12-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı’na 121 metrekarelik standıyla katılacak. Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber enerjinin her geçen gün daha önemli hale geldiğini ifade eden ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, “ÜÇAY olarak fuarda ziyaretçilerimize Ar-Ge odaklı projelerimizi sunacağız. Ezber bozmaya devam edeceğiz” dedi.

Alanında 22 yıldır Türkiye lideri olarak hizmet veren ÜÇAY Mühendislik, İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’nde 12-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı’na katılacak. Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı’nın hem Türkiye enerji sektörü hem de kendileri için önemli olduğunu ifade eden ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, fuara 121 metrekarelik bir alanla katılacaklarını söyledi.

Üçay Mühendislik’in çalışmaları fuarda ziyaretçilerle buluşacak

Katıldıkları fuarlara büyük bir titizlikle hazırlandıklarını ifade eden Eray, “Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber enerjinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Enerjide dışa bağımlı olan sanayi ülkelerinde fabrikalar, ya üretimi azalttı ya da üretimi durdurmak zorunda kaldı. Avrupa’da çeşitli ülkeler enerji krizinden dolayı art arda önlem alarak bu kışı en az hasarla atlatmanın uğraşısı içerisinde… Durum böyle olunca akıllara hep şu soru geliyor: Enerjide dışa bağımlı olmaktan nasıl kurtulabiliriz? ÜÇAY Mühendislik olarak enerji alanındaki çalışmalarımızı, projelerimizi Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı’nda ziyaretçilerimizle buluşturacağız.” dedi.

Kendi enerjimizi kendimiz üretebiliriz

Türkiye’nin çok önemli bir güneşlenme sahasına sahip olduğunun özenle altını çizen ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, “Ülkemiz, bulunduğu coğrafik koşullar göz önüne alındığında çok ciddi bir güneş potansiyeline sahip. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere ülkemizin güneş alma süresinin enerji anlamında değerlendirilmesi gerekiyor. ÜÇAY Mühendislik’in Güneş Enerji Santralleri (GES) başta olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji alanındaki çalışmaları ile kendi enerjimizi kendimizin üretmesi mümkün. Enerjisini kendi üreten ülkeler de enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Hani klasik bir söylem vardır ya; ‘enerjiyi yöneten ülkeler geleceği de yönetir’ diye… İşte biz de kendi enerjimizi kendimizin üretmesi ve enerji anlamında dışa bağımlı olmaktan kurtulmamız durumunda Türkiye’nin çok önemli avantaj sağlayacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

GES’ten Atatürk ve Keban Barajı kadar enerji üretmek mümkün

ÜÇAY Mühendislik olarak yenilenebilir ve temiz enerji konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Eray, Türkiye’de tahminen 80 milyon metre kare çatı alanı bulunduğunu vurguladı. ÜÇAY Mühendislik Enerji Grup Direktörü İlgin Eray, “Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerinin kullanılmasıyla Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmek mümkün. Enerji tüketiminde binalar en yoğun yerler olarak karşımıza çıkıyor. Binaların kendi ürettiği enerjileri kullanması, enerjide dışa bağımlılığın azalmasına da katkı sağlayacaktır. İklim krizinin etkilerini yoğun olarak görmeye başladığımız günümüzde enerjisini üreten ve karbon emisyonlarının azalmasına katkı sağlayan binalara yönelim de hızla artıyor. ÜÇAY Mühendislik Ar-Ge kadrosu olarak bizler de enerji verimliliği ve temiz enerji üretimi konularında iddialı çalışmalarla ezber bozuyoruz.” dedi.

Üçay Mühendislik’in ‘Zero House’u ezber bozuyor

Ar-GE çalışmaları ile ÜÇAY Mühendislik’in farkını ortaya koyduğuna dikkati çeken Eray son olarak şöyle konuştu: “ÜÇAY’ınmühendisleri tarafından çevreci yaklaşımı ile geliştirilen ZeroHouse’ta hedef; karbon izini nötrlemek. ZeroHouse’ta yapılar için gerekli olan ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacı Isı Pompası Sistemleri, Yerden Isıtma Sistemleri ve VRF Sistemlerin kombine edilmesi ile karşılanmaktadır. Elektrikli araçların şarj istasyonu kurulumu da ZeroHouse konseptine entegre edilmiştir. Bu sistemler için gerekli olan elektrik enerjisi güneşten elektrik üretebilen Fotovoltaik Paneller ile sağlanmaktadır. Yenilenebilir Enerji Sistemleri sayesinde fosil yakıtlara bağımlı kalmadan enerji üreten ZeroHouse yapılar, karbon salınımsız bir dünya için de kritik bir konumda bulunmaktadır.”

Devamını Oku

Etkinlikler

SOLAREX İstanbul fuarı 97 ülkeden 35.000 uluslararası yatırımcıyı ağırladı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Dünyaya açılan markaların tek adresi olma hedefiyle 14 yıl önce yola çıkan Uluslararası SolarEX İstanbul Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı rekor sayıya ulaşan katılımcı ve ziyaretçisiyle güçlü bir arena olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

07 – 09 Nisan tarihlerinde 3 gün süresince gerçekleşen 14. Uluslararası SolarEX İstanbul Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı bu yıl yoğun şekilde yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğradı. Geleneksel fuar pazarlama alışkanlıklarının dışına çıkarak 11 dilde uluslararası mecralarda güçlü bir reklam ve pazarlama çalışması gerçekleştiren fuar 3 gün boyunca 97 ülkeden ziyaretçisini ağırladı.

ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, K.K.T.C, Kazakistan, Kuveyt, Libya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Yemen, Yunanistan yoğunlukta olmak üzere 97 ülkeden yatırımcı fuarı ziyaret etti.

SolarEX İstanbul milyonlarca dolarlık anlaşmalara ev sahipliği yaptı

Ziyaretçilerin fotovoltaikler, inverterler, konnektörler, EPC firmaları, jel aküler, solar kabloları, güneşle çalışan tüketici ürünler, malzeme ve üretim ekipmanları, kısacası güneşe dair her şeyi buldukları SolarEX İstanbul’da katılımcılar milyonlarca dolarlık anlaşmalara imza attı. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri sektöründe Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası fuarı olmasının etkisiyle özellikle bu yıl Türkiye’nin 81 ilinden ziyaretçini ağırladı. Fuar ayrıca Türkiye’nin ticaret ve sanayi odaları, sanayi bölgelerinden gelenlerin oluşturduğu sivil gruplar ve alım heyetleri ile yoğun bir ticaret ortamı sağladı.

Fuar katılımcı ve ziyaretçilerin beklentisini fazlasıyla karşıladı

Katılımcılar2023 yılında da katılımcı olarak fuarda yerlerini alacağını ve daha büyük metrekareler istediğini belirttiği 2022 fuarından, ziyaretçiler memnun ayrıldı.
Katılımcılar, fuara katılma amaçları olan şirket imajını güçlendirmek, yeni ürün/hizmet tanıtmak, ulusal ve uluslararası pazardan müşteri kazanmak, mevcut iş bağlantılarını güçlendirmek ve yeni iş bağlantıları kurmak, rekabetten geri kalmamak gibi konularda fuarın beklentilerini fazlasıyla karşıladığını belirtti.

Ulbrich Avusturya Genel Müdürü Peter Berghofer “önümüzdeki senede SolarEX İstanbul’dayız” dedi

Fuara 10 yıldır katılım gösteren Avusturya Ulbrich firmasının Genel Müdürü Peter Berghofer yaptığı açıklamada, Türkiye pazarının kendileri için çok önemli olduğunu, bu sene yoğun sipariş aldıklarını, bu nedenle de önümüzdeki yılda SolarEX İstanbul’da olacaklarını belirtti.

SolarEX İstanbul 2023 yılında 06-08 Nisan’da İFM’de “Birlikte Büyüyoruz” sloganıyla 40 bin m2 alanda katılımcı ve ziyaretçisiyle buluşacak

97 ülkeden %28 yabancı olmak üzere toplam 35.000’e yakın ziyaretçiyi ağırlayan 14. Uluslararası SolarEX İstanbul Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2023 yılında 06-08 Nisan 2023 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi bünyesindeki 40 bin m2 alanda 2. 4  ve 8. Hall’lerde “Birlikte Büyüyoruz” sloganıyla yola çıkmaya hazırlanıyor. Fuardan maksimum fayda sağlayan katılımcılar şimdiden daha büyük metrekarelerde yerlerini ayırtmaya başladılar.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com