Connect with us

Konutlar için Projeler

Güzelbahçe Belediyesi’nden güneş enerjisi teşviki

Published

on

İzmir Güzelbahçe Belediyesi’nin çatı üstü güneş paneli kuran tüketicilere yönelik yüzde 25 bina ruhsat harcı indirimi teşviki, meyvelerini vermeye başladı. Güzelbahçe’de ikamet eden Durmuş Çizmeci isimli vatandaş, evinin çatısına güneş panelleri koyarak hem indirimden faydalandı hem de elektrik ihtiyacını ucuz ve çevreci yollardan karşılama şansı elde etti.

İzmir Güzelbahçe ilçesinde 2018 yılı Ağustos ayında toplanan Belediye Meclisi toplantısında yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek için alınan karar meyvelerini vermeye başladı. Belediye, yapmış olduğu %25’lik indirim teşviki ile yeni düzenlemeden faydalanacak vatandaşların çatısına güneş paneli kurarak, kendi elektriğini üretip fazlasını sisteme satabilme imkânı sağladı.  Binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden sağlanacak enerjiyle tüketicilerin elektrik faturaları azalacak. Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, başvurularını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine yapabiliyor. Binalarda üretilen elektriğin fazlası mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketlerine satılabiliyor.

Amaç yenilenebilir enerjiyi teşvik

Temiz enerjinin yaygınlaşması için her türlü teşvike hazır olduklarını belirten Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Güzelbahçe bahçeli, müstakil konutların yoğunlukta olduğu bir ilçe. Güzelbahçe Belediyesi olarak, yenilenebilir enerjinin kullanılmasını teşvik etmek ve desteklenmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Yelki’de bir vatandaşımız evine bu çalışmayı yapmış. Bu memnuniyet verici bir gelişme. Ülkemiz güneşin ve rüzgârın bol olduğu bir ülke. Devlet ve yerel yönetimler doğaya zarar vermeden bu konuların üzerine eğilmeli ve temiz enerjiden en iyi şekilde yararlanmanın yollarını bulmalı. Hem ev hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sunacak bu tür projeleri her zaman destekleyeceğiz” dedi.

“Güneş bol, faydalanmak lazım”

Uzun yıllar yurt dışında çalışan Durmuş Çizmeci, emekli olduktan sonra Türkiye’ye dönme kararı aldıktan sonra Güzelbahçe Yelki Mahallesi’ne yerleşti. Burada bir ev inşa eden Çizmeci, yurt dışında çoğu evin çatısında olan güneş enerji sistemini kendi evine de uyguladı. Belediye’nin “bina ruhsat harçlarında yüzde 25 oranında indirim” yaptığını öğrenen Durmuş Çizmeci, bu haktan istifade etmek için başvuru da bulundu. Uygulamanın büyük bir avantaj sağladığını söyleyen Çizmeci şunları söyledi:

“Emekli olup Güzelbahçe’ye yerleşme kararı aldım. Sonra ev yaptım. Avrupa’da insanlar kendi enerjilerini kendileri üretiyor. Eşimle beraber düşündük, evimizin çatısına güneş enerjisi kurmaya karar verdik. Araştırmaya başladık bu projeyi Türkiye’de nasıl yapabiliriz. Maalesef gördük ki Türkiye’de güneş enerjisi işi daha yaygınlaşmamış. Güneşin bu kadar bol olduğu bir yerde, güneş enerjisi sistemlerinin yaygın olmamasına şaşırdık. Daha sonra İzmir’de bu işi yapan bir firma ile iletişime geçtik. Evime bu sistemi kurdum. Büyük bir rahatlık. Fazla olan elektrik enerjinizi elektrik dağıtım şirketine vererek kazanç da sağlayabiliyorsunuz. Konforlu, çevre dostu bir evde yaşamak için, herkesin çatısına güneş enerjisi kurması gerektiğini düşünüyorum.”

“Güneş enerjisinden faydalanmak gerekiyor”

Ülkemizde büyük oranda sıcak su üretimi için kullanılan güneş enerjisinden elektrik üretmenin artık çok kolay olduğunu söyleyen Elektrik Elektronik Mühendisi Nazmi Kubay, şunları belirtti: “Güneş ışınlarını elektriğe çeviren solar sistemlerin evlerde kullanımı, panel fiyatlarının düşmesi ile dünya genelinde özellikle gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşmakta.  Çatısı müsait olan ve fazla gölgelenmeye maruz kalmayan her mesken enerji ihtiyacının tamamını güneşten karşılayabilir. Elektrik dağıtım şirketi şebeke bağlantısı ile ihtiyacınız olan elektrikten fazlasını üretmeniz durumunda, devlete elektrik satarak ek gelir elde etmek mümkün.

Durmuş Bey’in evine yaptığımız projede 19 adet 275 W polikristal güneş paneli ve 5 KW on grid inverter kullandık. Bu sistem çatıda yaklaşık olarak 35 metrekare yer kapladı. Yılda yaklaşık olarak 8380 kWh enerji üretilmesini öngörmekteyiz. Binanın mevcut sayacını sökerek yerine çift yönlü sayaç taktık. Bu çift yönlü sayaç üretilen ve tüketilen enerjiyi ayrı ayrı hesaplıyor. Elektrik dağıtım şirketi her ay sonu bize o ayki ürettiğimiz ve tükettiğimiz enerjiyi hesaplayarak mahsuplaşma yapmaktadır. Eğer ürettiğiniz enerji tükettiğiniz enerjiden fazla ise, elektrik dağıtım şirketi, fazla üretilenin ücretini ödüyor. Eğer tükettiğiniz enerji ürettiğiniz enerjiden fazla ise siz elektrik kurumuna ödeme yapıyorsunuz. Vatandaşlarımızın hem ekonomik olarak hem de bu temiz enerjiye geçerek büyük bir avantaj sağlayacağına inanıyoruz. Güzelbahçe Belediyesi’nin yapmış olduğu bu teşvikin diğer ilçelere de örnek olmasını ve yaygınlaşmasını diliyoruz.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Konutlar için Projeler

İzmir’de güneş çatılardan yükseliyor

Published

on

By

ELF Solar Enerji, yurt içinde ve yurt dışında fotovoltaik güneş enerjisi sektöründe projeler geliştirmek, mühendislik hizmetleri sunmak, anahtar teslim (EPC) hizmetleri vermek, PV sistemlerde kullanılan ürünlerin tedarikini yapmak ve sistemlere işletme, bakım hizmetlerini en doğru ve tarafsız şekilde sunmak üzere 2015 yılında, İzmir’de kurulmuştur.

ELF Solar Enerji, güneş enerjisi sektöründe Türkiye’de birçok başarılı projeye imza atmış, panel üretici, tedarik edici ve proje uygulayıcısı IBT SOLAR’ın, İzmir – Manisa Yetkili Çözüm Ortağı Olarak hizmet vermektedir.

Güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ELF Solar Enerji, gelen tüm talep ve projelerde uzun işletme ömrüne ve yüksek güvenilirliğe sahip ürünleri tercih etmektedir. Kullandığı tüm ürünler kendi sektöründe marka olmuştur.

Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda;

 Endüstriyel çatılar (orta ve büyük ölçekli solar sistem kurulumlar)

  • Bireysel konutlar (mikro çatı üstü GES) – On Grid Sistemler
  • Şebeke bağlantısız Off Grid Sistemler
  • Tarımsal sulama 

alanlarında anahtar teslimi sistem tasarlayıp kurulumları gerçekleştirmekteyiz.

Mikro GES 

Mikro Çatı GES: Küçük ölçekli çatı üstü güneş enerjisi santrallerine verilen isimdir. Mikro GES’ler; evlerin, binaların ve apartmanların çatılarına kurulmak suretiyle binanın enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır (öztüketim, ürettiğin yerde tüket mantığındadır). Üretim fazlası enerji elektrik dağıtım kurumlarına satılabilir.

Bundan böyle, kendi tükettiği elektriği üretip fazlasını şebekeye satmak isteyenlerin kuracağı 10 kW ve altı çatı tipi güneş enerjisi sistemleri, dağıtım şebekesine tüketim noktasından bağlanacak. Mikro GES’in kurulu gücü, tüketicinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünün üzerinde olamayacak. Her bir tüketim yeri için sadece tek bir başvuru yapılabilecek. Üretim tesisleriyle ilişkilendirilecek noktalarda tüketim birleştirmeye gidilemeyecek. Konut tipi çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin kuruluşu ise diğerlerine göre daha da kolaylaştı. 3 kW (3 kW dahil) ve altı sistemler için yapılan başvurulara doğrudan çağrı mektubu verilecek. Mikro GES’ler, tüketicinin değişmesi halinde, geçici kabul şartı aranmaksızın yeni tüketiciye devredilebilecek. Yani bir konut ya da ofis satılırsa, yeni sahibi GES’i de devralabilecek. Aynı durum kiracıdan kiracıya devirler için de geçerli.

Ayrıntılı bilgi için info@elfenerji.com adresi üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Continue Reading

Konutlar için Projeler

Lisanssız elektrik üretiminde aslan payı güneşin

Published

on

By

Türkiye’de tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan lisanssız elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 166 artışla 3 milyon 32 bin megavatsaate ulaştı.

Türkiye’de tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan lisanssız elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 166 artışla 3 milyon 32 bin megavatsaate ulaştı. Bu üretimin yaklaşık yüzde 94’ü güneş enerjisi sistemlerinden sağlandı.

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, lisanssız elektrik piyasasında geçen yıl tüm kaynak türlerinde üretim artışı sağlandı.

Lisanssız elektrik üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 166 artarak 3 milyon 32 bin megavatsaate yükseldi. Bu miktar, 2016’da 1 milyon 138 bin megavasaat seviyesindeydi.

Lisanssız elektrik üretim artışında güneş enerjisi santralleri başı çekti. Söz konusu üretimin yüzde 93,6’sını güneş enerjisinden geldi. Geriye kalan üretimin yüzde 4,6’sını biyokütle, yüzde 1,2’ini rüzgar ve yüzde 0,6’sını ise hidrolik kaynaklar oluşturdu.

Güneşte 2 kat artış

Türkiye’de güneş enerjisinden lisansız elektrik üretimi 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 175 artarak 2 milyon 836 bin megavatsaate yükseldi.

Geçen yıl güneşten elde edilen lisanssız elektrik üretimi asfaltit kömüründen elde edilen lisanslı elektrik üretim seviyesini geride bıraktı.

Lisanssız elektrik üretiminde güneşten sonra en yüksek paya sahip olan biyokütleden lisanssız elektrik üretimi yüzde 4,6 artışla 138 bin 657 megavatsaate yükseldi.

Rüzgarda 3,5 kat artış

Rüzgar enerjisinden lisanssız üretilen elektrik miktarı ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 345 artışla 8 bin 268 megavatsaatten 36 bin 801 megavatsaate ulaştı. Başka bir ifadeyle rüzgardan lisanssız elektrik üretimi 3,5 kat arttı.

Ocak ayında yürürlüğe giren mevzuatla çatılarda 10 kilovata kadar güneş santrali kurulumuna izin verilmesinin ardından, güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payının daha fazla artması bekleniyor. (Kaynak: aa.com.tr)

Continue Reading

Konutlar için Projeler

Çatıda elektrik üretimi çok kolay

Published

on

By

EPDK- Çatıda güneş enerjisi- elektrik üretimi

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılan düzenlemeyle çatıda elektrik üretimi için gereken prosedür sadeleştirildi. EPDK’nın 18 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, 10 kilovat (kW) ve altındaki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunun kolaylaştırılması hedefleniyor.

Türkiye’de binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş enerjisi panellerinden sağlanacak enerjiyle tüketicilerin elektrik faturaları azalacak. Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, başvurularını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine yapılabilecek. Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandıracak. Projesi onaylanarak, kurulum ve geçici kabul işlemleri tamamlanan vatandaşlar, diğer lisanssız üretim faaliyetlerinden daha hızlı bir şekilde elektrik üretmeye başlayabilecek. Vatandaşlar çatı tipi güneş sistemleriyle binalarda ürettikleri elektriğin fazlasını mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabilecek.

Continue Reading

Trendler