Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

IBT Solar, bireysel pazara agresif bir giriş yapmaya hazırlanıyor

Yayın Tarihi

on

15. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı ‘Solarex İstanbul’ 6-8 Nisan’da Bakırköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Gezegenimiz alarm verirken dünyaya en az zararı olan, sürdürülebilir enerji türleri arasında güneş enerjisi başı çekiyor. IBT Solar Türkiye’nin güneş enerjisi alanında üretim merkezi olması yolunda büyük adımlar atılmasına destek veren ve bu konuda öncü olan firmalar arasında yer aldı. Hem konuklarla hem çözüm ortaklarıyla hem de dünyanın dört bir yanından organizasyona katılan firmalarla bir araya geldi.

IBT Solar sahip olduğu deneyim ve inovasyonla 81 ilimizde devam eden faaliyetlerini paylaştı. Sektörün önde gelen firmalarından biri olarak güneş enerjisi konusunda ülkemizin çizmesi gereken yol haritası hakkında fikir alışverişinde bulundu. IBT Solar yetkilileri organizasyondan memnun bir şekilde ayrıldıklarını ifade etti. IBT Solar Genel Müdürü Ömer Kürşad Özsoy yaptığı açıklamada “2013 yılından beri 40’a yakın ilde tüm Türkiye’ye hizmet veren iş ortaklığı yapısıyla anahtar teslim projeler yapıyoruz. Bu yıl itibariyle bireysel pazara agresif bir giriş yaparak güneş enerjisi kullanmayan ev çatısı bırakmayacak ve elektrik maliyetlerinde tasarruf sağlayacağız.” dedi.

Enerji Üretim Araştırmaları Ulusal Enstitüsü’ne göre ülkemizin ortalama güneş alma süresi günde 7,2 saat ve yılda 2.640 saat. Bu rakamlar Türkiye’ye kusursuz güneş ışığı değerleri sunuyor. Ayrıca Avrupa’nın birçok bölgesinden daha fazla ışık alıyoruz. Türkiye yılda 380 milyon kilovat/saat güneş enerjisi üretme imkânına sahip bir ülke. Yani fotovoltaik güneş enerjisi üretimi açısından verimli ve çok umut verici bir konumdayız.

2011’de kurulan IBT SOLAR, Türkiye’nin yüksek güneş enerjisi potansiyeline olan inancıyla kurumsal deneyimlerin aktarılması ve bu potansiyelin en doğru yöntemlerle değerlendirilerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılması adına Türkiye’nin her noktasında faaliyet göstermektedir. Kurulduğu günden bu yana 300MW lık kurulum yapan ve aynı anda 45 şantiye yönetebilme kapasitesine sahip olan IBT SOLAR Fotovoltaik sistemlerde Türkiye’nin öncü firmalarından biridir. Özellikle lisanslı ve lisanssız projelerin anahtar teslim kurulum (EPC) hizmetlerinin yanı sıra danışmanlık, projelendirme, mühendislik ve ürün tedariği hizmetlerini de “0” hata ve %100 müşteri memnuniyeti prensibiyle sunmaktadır.

IBT SOLAR tüm dağıtım bölgelerinde yürüttüğü faaliyetleri ile tesis ettiği güven ve itibarın haklı gururunu taşımaktadır. Uzman ekiplerinin edindiği tecrübeleri yatırımcılarla paylaşmak öncelikli hedeflerinden biridir. Türkiye’de hemen her bölgede kurulu çatı ve arazi projelerinin getirdiği referanslarıyla ve iş organizasyonuyla hem endüstriyel hem de bireysel solar çatı pazarının en önemli bileşenlerinden biridir. Projelerinde güven ve kalitenin en üst seviyesini hedefleyerek tüm taraflarla olan ilişkilerinde açık, net ve şeffaf olmayı ilke edinmiştir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Form Plastik’ten GES yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki 40 yıllık deneyimiyle EMEA bölgesinin lider plastik üreticisi konumundaki Form Plastik, Manisa’daki fabrikasının çatısına 1.663,2 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için Fokus Enerji ile anlaşma imzaladı.

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde 10.000 m²’si kapalı olmak üzere toplam 21.500 m²’lik bir alanda faaliyet gösteren, AR-GE ve teknoloji yatırımlarıyla sektöründe fark yaratan Form Plastik, yatırımlarına yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimini ekledi. Doğanın korunması ve çevreci yaklaşımlara verdiği önemi vurgulayan Form Plastik Genel Müdür Yardımcısı Ekin Alkan Çetin, fabrikalarındaki elektrik ihtiyaçlarının yarısına yakınını çevreci ve temiz enerjiden karşılayacak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Yapılacak yenilenebilir enerji yatırımı ile yıllık 2.327.301 kWh olarak hedeflenen elektrik üretimi sayesinde, yılda 66.494 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 1.396 ton karbon emisyonu azaltımı sağlanacak.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, enerji maliyetlerini düşürmek ve doğayı korumak amacıyla şirketlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının en ekonomik ve verimlisi olan güneş enerjisi santrali yatırımlarına yöneldiğini, çevre dostu enerji üretimine ilginin arttığını dile getirdi.

Planlanan yatırımla birlikte maliyetlerini düşürerek üretim potansiyellerini genişletmeyi hedeflediklerini dile getiren Form Plastik Genel Müdürü Mehmet Fatih Çetin’in konu hakkındaki açıklaması şöyle oldu: “Güneş enerjisi santrali yatırımız sayesinde ülke ekonomisine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Enerjide dışa bağımlığı azaltmak ve maliyetlerimizi düşürerek sektördeki payımızı arttırmak için yüzümüzü güneşe döndük. Çevre dostu enerji üretimine yatırım yaparak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı sorumluluklarımız arasında görüyoruz.”

Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

GOSB Teknopark’tan yenilenebilir enerji yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Türkiye’nin AR-GE potansiyeline ve teknoloji üretme yeteneğine önemli katkıları bulunan Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası’nın bir araya gelerek kurdukları GOSB Teknopark A.Ş., yenilenebilir enerji yatırımı için Fokus Enerji ile anlaştı. Anahtar teslimi gerçekleşecek bu proje ile GOSB Teknopark blok çatılarına 658,35 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu yapılacak.

2005 yılında faaliyetine başlayan ve 61.243 m²’lik alanıyla bugün bünyesindeki 150’den fazla yazılım ve üretim firmasına, yüksek nitelikli ofis alanı ve destek hizmeti sunan, Türkiye’nin birçok ilkini barındıran teknoparkı GOSB Teknopark, bu yatırımı ile tüketiminin yaklaşık yarısını doğal kaynaklardan karşılamış olacak.

GOSB Teknopark GES Projesi ile ilgili görüşlerini paylaşan Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, “Bu projede, membran çatı ve betonarme olmak üzere iki farklı çatı tipi mevcut. Bu çatı tipleri için GOSB Teknopark GES projesine özel bir taşıyıcı sistem tasarımı yapıldı. Bu tasarım, deneyimli Fokus Enerji ekipleri tarafından özenli bir çalışma ile uygulanıyor. AR-GE faaliyetlerinde önemli çalışmalara zemin hazırlayan GOSB Teknopark’ın yenilikçi ve teknolojik yapısını destekleyen bir projeye imza atacağımız için gurur duyuyoruz.” dedi.

GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici ise, orta ölçekli ve büyük şirketlerle start up’lara sağladıkları hizmet ve destekle ülkemizin ihracatına sundukları katkıya dikkat çekerek, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların verimli kullanılmasına verdikleri önemi dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en fazla ihracat direkt yapan 5 teknopark arasında yer alarak, dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlıyoruz. Ülke ekonomisine sağladığımız bu katkıyı yaptığımız yenilenebilir enerji yatırımı ile de pekiştirmeyi hedefliyoruz. Enerji ihtiyacımızda dışa bağımlılığın azaltılmasında aktif olarak rol oynamak, bunu gerçekleştirirken doğayı korumak bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Sürdürülebilir bir gelecek için GOSB Teknopark olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyor, üretmeyi hedeflediğimiz elektrik enerjisi ile yılda 20.164 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 423.443 kg karbon emisyon azaltımı sağlamayı planlıyoruz.”

Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek

Yayın Tarihi

on

Yazar

Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzda 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak.

Türkiye’nin önde gelen güneş paneli üreticilerinden biri olan CW Enerji halka açılıyor. 2010 yılında Antalya’da kurulan CW Enerji’nin halka arzında 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak. Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde, sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 105 milyon TL’den 123 milyon 750 bin TL’ye yükselecek. Artırılacak 18 milyon 750 bin TL’lik nominal değerli pay halka arz edilecek. Halka arzda 6 milyon 250 bin TL’lik de ortak satışı gerçekleştirilecek. Halka arz sonrası CW Enerji’nin sermayesinin yüzde 20,20’si Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Halka arzda 5 milyon TL’lik ek satış hakkının da kullanılması durumunda halka açıklık oranı yüzde 24,24 olacak.

CW Enerji

Halka arz geliri işletme sermayesini güçlendirmeye, yatırım ve modernizasyona yönelik kullanılacak

Halka arz büyüklüğünün ek satışla birlikte yaklaşık 3,3 milyar TL olması beklenirken, sermaye artışından elde edilecek 2 milyar liralık gelir, başta işletme sermayesinin güçlendirilmesi olmak üzere yatırım ve modernizasyon harcamaları, lisanslı veya lisanssız işletmede olan GES santral alımları ile şirketin kendi tüketimine yönelik çatı ve arazi GES santralleri için kullanılacak. Ortak satışından elde edilecek gelirin büyük bölümü ihtiyaç olması halinde 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılacak.

Halka arza sadece Bireysel Yatırımcı ve Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ortak olabilecek. Bireysel Yatırımcılara eşit dağıtım yöntemi uygulanacak. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ise talepleri için sadece Konsorsiyum Liderleri olan Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest’e başvuruda bulunabilecekler.

Yatırımcılarla omuz omuza gezegenimizin geleceğine katkı sağlayacağız

Halka arz ile ilgili detayların paylaşıldığı basın toplantısında konuşan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, doğal, yenilenebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşin, dünyanın geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sarvan, “Sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak güneş, dünyamızın geleceği için büyük bir potansiyele sahip. Buradan yola çıkarak özellikle çevre bilinci yüksek ve gezegenimizin geleceği için sorumluluk alan yatırımcıların ilgisini önemsiyoruz. CW Enerji olarak 13 yılda Türkiye’de çok önemli işlere imza attık. Önümüzdeki yıllarda da birlikte büyüyeceğimiz ve bizimle beraber gezegenimizin geleceği için faydalı işler yapacak yatırımcılara kapılarımızı açıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak adına yürüttüğümüz çalışmalar bize ortak olacak yatırımcılarımızın da desteği ile daha da anlam kazacak” diye konuştu. 

Halka arz ile global rekabet için güç topluyoruz

CW Enerji’nin yıllık olarak toplam cirosunu 2022’de yüzde 374,4 artırarak yaklaşık 4 milyar 758 milyon liraya taşıdığını, net karının ise yine aynı dönem itibariyle 904 milyon TL’ye ulaştığını belirten Sarvan, şu değerlendirmede bulundu: “CW Enerji kurulduğu 2010 yılından bu yana Türkiye’de çok iyi işlere imza attı.  Toplam 44.734 metrekare alan üzerinde kurulu 28.230 metrekare kapalı alana sahip Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisimizde yıllık 1.800 MWp güneş paneli üretim kapasitesine ulaştık. Bunun yanı sıra yine Antalya Organize Sanayi Bölgesi 3. Kısım’da bulunan 6.747 m2 kapalı alana sahip eski üretim tesisimiz depo olarak kullanılmakta iken restore edilerek Eva üretimi tesisi haline getirilmiştir. AOSB 1. Bölge’de merkez tesisimizin hemen bitişiğinde 19.966 m2 alana sahip yeni bir yer alınarak 2023 yılı itibari ile Lityum Batarya enerji depolama sistemleri üretimi ve depo alanı oluşturduk. Tüm bunlara ek olarak ayrıca Antalya Serbest Bölge’de 2.492 m2 alana sahip yine üretim ve depolama alanımız bulunmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de üretilmediği için ithal etmek zorunda olduğumuz ve güneş panellerinin üretiminde önemli bir hammadde olan EVA’nın üretimine de başlayarak ithal girdi maliyetlerimizi önemli ölçüde azaltacağız. Kısacası, hem teknolojik hem de nakit akışı açısından güçlü bir yapımız var. Ancak kurumsallaşmak, global rekabette güçlü olmak için en önemli şartlardan bir tanesi. Bu anlamda kurumsallaşmak ve halka arz ile hesap verebilir şeffaf bir şirket olmak en temel amacımız. Ayrıca bugüne kadar yurtiçi talebe verdiğimiz önceliğin yanına ihracat pazarlarında da gelişim göstermeyi hedefliyoruz.” 

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü Melih Akosman ise, “CW Enerji; faaliyetleri ile enerji ihtiyacını temiz kaynaklarla karşılamak için öncülük eden, güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırıp, gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmayı amaç edinmiş bir şirket. İştiraki olduğumuz DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun da önceliklendirdiği, dünyamızın geleceği için sürdürülebilirliğe katkı sunan enerji yatırımlarına destek vizyonu ile örtüşen bu halka arza liderlik etmeyi çok önemli buluyoruz. Şirket, yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek potansiyel içeren güneşe dayalı faaliyetleri ile ülkemizin cari açığının azaltılmasına da önemli katkı sağlıyor. Yaygın satış kanalı ağı, tecrübeli yönetimi ve güçlü finansal performansa sahip CW Enerji’nin halka arzına QNB Finansinvest ile aracılık ediyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

QNB Finansinvest Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Pamir Karagöz de tüm dünyada ve ülkemizde yenilenebilir enerji ve özellikle güneş enerjisi yatırımlarının hızla artış kaydettiğini, teşvikler ve yatırımları destekleyici mevzuat değişiklikleri ile bu alanlardaki yatırımların artarak devam edeceğini belirtti. Pamir Karagöz sözlerine şöyle devam etti: CW Enerji gelişmiş üretim tesisleri ve geniş ürün yelpazesi ile sektörün öncü kurumları arasında yer alıyor. Hepimizin günlük hayatının bir parçası olan; temiz enerji, karbon ayak izi, iklim politikası, Avrupa Yeşil Mutabakatı, net sıfır karbon salımı, Paris İklim Anlaşması, karbon vergisi, sürdürülebilirlik gibi konular CW Enerji’nin faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. CW Enerji, panel üretim kapasitesi, ekipman tedariki ve kurulum hizmetleri ile yatırımcılarına uçtan uca güneş enerjisi ile ilgili her türlü ürün ve hizmeti sağlıyor. 26-27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve Deniz Yatırım ile birlikte lider aracı kurum olarak görev alacağımız halka arz süreciyle CW Enerji’yi sermaye piyasalarına kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

 

Yasal Uyarı: Halka arz fiyatının belirlenmesinde SPK’nın ya da Borsa İstanbul’un herhangi bir takdir yetkisi ya da onayı bulunmamaktadır. Şirket ve halka arz edilecek paylarla ilgili bilgileri içeren İzahname ve Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu KAP’ta (kap.org.tr), Şirket’in (cw-enerji.com ) ve Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. (www.denizyatirim.com) ile QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin (www.qnbfi.com) internet sitelerinde yayımlanmaktadır. Yatırımcıların, yatırım kararlarını halka arz edilecek paylara ilişkin yayımlanmış olan İzahname ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nun incelenmesi suretiyle vermeleri gerekmektedir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com