Connect with us

Sektör Haberleri

Lisanssız Güneş Enerjisi Yatırımcılarına Ağır Fatura

Yayın Tarihi

on

Lisanssız Güneş Enerjisi Yatırımcılarına Ağır Fatura Elektrik Dağıtım Bedellerine % 398 Zam!

Ülkemizin yerli ve yeşil enerji üreticilerinin başında gelen lisansız güneş enerjisi üreticileri büyük bir mağduriyetle karşı karşıya… EPDK’nın yeni düzenlemesi ile lisanssız güneş enerjisi üreticilerinin dağıtım şirketlerine ödeyecekleri dağıtım bedeli yüzde 398 oranında artırıldı. Ayrıca EPDK’nın yatırımlar öncesi dağıtım bedellerinin 10 yıl boyunca nasıl hesaplanacağı ile ilgili kurul kararı 30.12.2021 tarihli yeni bir EPDK kararı ile iptal edilerek yatırım ortamına büyük engel konuldu.

Bu karar ile yatırımdan önce yatırımcıya verilen taahhütler süresi dolmadan iptal edilmiş oldu.

2016 yılında GES yatırımı yapan şirketlerin ödediği dağıtım bedeli 01 Ocak 2017’de EPDK’nın 6838 nolu kurul kararı ile 13,6 kat artırarak ile 0,75 krş/kWh’ten, 10,25 krş/kWh’e çıkarıldı. Bu orantısız artış sebebi ile oluşan mağduriyeti kısmen gidermek ve yatırımların iptal edilmesini önlemek amacıyla EPDK bir kurul kararı açıklayarak 2018 öncesinde kurulan lisanssız santrallere 10 yıl süre ile bu artışın yüzde 75’inin yansıtılmayacağı yönündeki kurul kararını yayınladı. Bu tebliğ sonrası şirketler yatırım için düğmeye basarak o tarihteki yüksek yatırım bedellerine rağmen 31.12.2017 öncesine bu yatırımları yetiştirerek ülke ekonomisine kazandırdı.

Ancak 30.12.2021 tarihinde yayınlanan EPDK kararı ile bu kazanılmış hak yok sayılıp, buna ek olarak üzerine yüzde 24 oranında zam uygulanacağı açıklandı. Bu düzenleme ile 2018 öncesi devreye alınan GES’lerin dağıtım bedelleri 5,6882krş/kWh’ten 28,2765 krş/kWh’e yükseldi. Yani lisanssız üreticilerin dağıtım şirketlerine ödedikleri tutar yüzde 398 artırılarak 5 katına çıkarıldı.

Bu haksız adım, ülkemizin güneş enerjisinin yüzde 90’ını üreten küçük enerji şirketlerinin aleyhinedir. Güncel durumda dağıtım bedeli lisanslı büyük üreticiler için 3,8 krş/kWh uygulanırken aynı hizmet için lisanssız üreticilerden 28,2 krş/kWh alınmakta. Riske girerek borçlanan, yatırım yapan ve enerji üretimi yapan küçük lisanssız üreticiler, aynı hizmet için dağıtım şirketine büyük lisanslı üreticilerin 7,4 katını ödeyerek, kazançlarının oldukça önemli bir kısmını dağıtım şirketlerine aktarmak zorunda bırakıldı.

Sonuç olarak 5 bine yakın küçük enerji şirketini, yaklaşık 400 bin bireysel yatırımcıyı, finansman şirketi, yabancı yatırımcıyı ve binlerce çalışanı derinden etkileyen bu karar;          

  • Değişen finansal dengeler şirketlerin varlıklarını sürdürmesini zorlaştırırken borsada bu şirketlere yatırım yapmış yüzbinlerce bireysel küçük yatırımcıyı mağdur etmekte.          
  • Yatırımcılara verilen taahhütlerin anlık bir karar ile değişebilmesi, yabancı ve yerli yatırımcılar için güvensizlik ortamı yaratmakta olup ülkemize yapacakları yatırımlardan vazgeçmelerine sebep olmakta.

Tüm bu nedenlerden ötürü sektörün küçük enerji şirketleri adına, Güneş Enerjisi Yatırımcıları Grubu olarak en kısa zamanda verilen bu kararın iptali ve GES yatırımcılarına sunulan hakların yine verilen süre sonuna kadar tanınmaya devam edilmesi, en büyük arzumuzdur.

Sektör Haberleri

YEO, çadır kentlere güneş enerjili batarya sistemi kurdu

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, deprem bölgesindeki çadır kentlerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaparak Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi kurulumu yaptı. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemle aileler için ücretsiz enerji sunacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu devam edecek.

Türkiye’nin önde gelen enerji teknolojileri ve mühendislik şirketlerinden YEO Teknoloji, deprem felaketinden etkilenen bölgelerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaptı. Kurulumu yapılan Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi, şebekeden bağımsız olarak güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek sunuyor. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemler aileler için acil enerji ihtiyacını sağlayacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu gelen talebe göre devam edecek.

Yaraların birlikte sarılabileceğine inanan YEO Teknoloji, felaketin ilk günlerinden itibaren bölgeye şantiyelerindeki iş makinelerini ve uzman personelini yönlendirmişti. Konteyner desteğinin yanında çeşitli ihtiyaçları da bölgeye sevk eden YEO Teknoloji, bugünlerde en önemli ihtiyaçlardan olan kesintisiz enerji için çalışıyor. Kurulan batarya depolama özelliğine sahip güneş enerjisi panelleri, çadırlar ve ortak alandaki enerji noktalarında kullanılıyor.

Toparlanma sürecinin uzun soluklu çalışma ve devamlılıkla yürümesi gerektiğine inanan YEO Teknoloji, tüm kişi ve kuruluşlara sorumluluk düştüğü bilinciyle hareket ediyor.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Kısmet Tekstil fabrika çatısına 110,1 kWp gücünde GES kuracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

20 yıllık deneyimiyle Denizli’nin dünyaya açılan markalarından biri haline gelen Kısmet Tekstil, enerji ihtiyacını çevreci bir çözümle karşılamak için yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda Fokus Enerji ile fabrika çatısına anahtar teslim güneş enerji santrali kurulumu anlaşması imzalayan firmanın çatısına, 110,1 kWp gücünde güneş enerji santralinin kurulumu yapılacak.

İplikten son ürüne kadar tüm işlemleri tek çatı altında toplayabilen, büyük hacimlerde üretim gerçekleştirmesine olanak sağlayan modern makine parkurlarıyla donatılmış üretim tesisine sahip Kısmet Tekstil, bu yatırımla birlikte üretim tesisini aynı zamanda doğal kaynaklardan elektrik enerjisi yapabilen bir enerji santraline de çevirmiş olacak.

İmzalanan anlaşmanın ardından, insan sağlığını ön planda tutarak üretim yaptıklarını ve doğanın sağlığına da katkıda bulunma imkanı yakaladıkları için mutluluk duyduğunu dile getiren Kısmet Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirer’in konu hakkındaki açıklaması şöyle oldu: “Denizli’de faaliyet gösteren fabrikamızın çatısına 110,1 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumuna Fokus Enerji ile başladık. Tüketimimizin yaklaşık %32’sine denk gelecek elektrik enerjisi ihtiyacımızı bu santral ile karşılamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir dünyanın hem toplum hem de şirketler için önemi gün geçtikce artıyor. Bu ortak sorunun çözümü için birlikte hareket etmeli ve taşın altına elimizi koymalıyız. Bir şirket olarak enerji ihtiyacımızı çevreye duyarlı ve temiz bir enerji kaynağı olan güneşten sağlamak üzere adımlarımızı atıyoruz. Diğer Şirketleri de bu sürdürülebilirliğe katkıya davet ediyorum.”

Anlaşma ile ilgili düşüncelerini paylaşan Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, gelecek nesillere karşı sorumluğumuzu yerine getirmek için doğal kaynakları verimli kullanmamızın önemine değindi. Yatırımlarda güneş kaynaklı bir üretimin tercih edilmesi ile hem doğanın korunduğu hem de ülke olarak yerli kaynaklarımızdan fayda sağlayabildiğimizi dile getirdi.

Anahtar teslim projeden 137.700,00 kWh olarak hedeflenen elektrik üretimi sayesinde yılda 3.9433 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 82.595 kg karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Yenilenebilir enerji ile %100 yeşil döküm hedefleyen Kutes’ten, Edirne ve Kırklareli’de GES yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Gelecek nesillere daha eşit, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. Kutes’in karbon negatif hedefi için önemli bir aşama kaydettirecek santrallerin Haziran 2023’de devreye alınması planlanıyor.

30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında Edirne ve Kırklareli’deki toplam 300 bin metrekare arazisi üzerinde hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. 26 MWp kurulu güce sahip GES’lerin Haziran ayında devreye alınması planlanıyor. Şirket, böylece yılda 23 bin 500 ton sera gazı salınımını engelleyerek 57 bin 498 ağacının yok olmasını önleyecek. Aynı zamanda ürettiği yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yeşil üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor.

“Karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz”

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği ile mücadeleyi şirket kültürünün değişmez bir parçası haline getirdiklerini vurgulayan Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin sonuçları her gün ağırlığını hissettiriyor. Kutes olarak hem gelecek nesillere hem de gezegenimize karşı taşıdığımız sorumlulukla tüm faaliyetlerimizde çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda çalışıyoruz. 2022 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ve hedeflerimizi anlattığımız GRI onaylı sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. Haziran ayında devreye almayı planladığımız Edirne ve Kırklareli’deki GES’lerimizle de karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakacağız. Yeşil üretimle dünyamızı korurken, ülke ekonomimize güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Tükettiği enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak

Şirket, Kutes Makine fabrikasının çatısında gerçekleştirdiği 240 kwh’lık Güneş Enerji Santrali yatırımı ile tükettiği enerjinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Haziran ayında devreye almaya planladığı güneş enerjisi santralleri ile ömrü boyunca yaklaşık 1.000.000.000 kWh elektrik üretmeyi, döküm tesislerinde kullanılan enerjinin tamamını ise bu yenilenebilir enerjiden sağlamayı planlıyor. ÇEVKO iş birliğinde Kutes Ormanı projesi için de hazırlıklara başlayan Kutes, proje kapsamında 10 yıl içinde toplam 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Bu sayede 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor.

Devamını Oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com