Connect with us

Enerji Depolama

Sektörün enerji depolama ihtiyaçları, Kontrolmatik’in yerli çözümlerinde

Yayın Tarihi

on

Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile müşterilerine özel anahtar teslim çözümler sunan Türkiye’nin önde gelen teknoloji, enerji ve mühendislik şirketlerinden biri olan Kontrolmatik’in Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, dünyadaki enerji krizine yön verecek enerji depolama çözümlerinden bahsetti. Rüzgar ve güneş enerjileri başta olmak üzere yenilenebilir enerji teknolojilerine ağırlık verdiklerini vurgulayan Aslanhan, enerji tasarrufunun önemine de değindi.

“Karbon Sıfır” hedefi ve Rusya – Ukrayna savaşının etkisiyle ülkeler ve şirketler gelecek enerji stratejilerini günceller oldu. Dünya çapında küresel bir krizin kapıya dayanması, yetkilileri ve markaları yenilenebilir teknolojileri geliştirmeye ve daha çok kullanılmasına yöneltti. Dünyada enerji krizi ile ilgili yaşanan gelişmeler doğrultusunda güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımına ağırlık veren Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, yenilenebilir enerjinin potansiyeli hakkında bilgi vererek, bu alanda yaptıkları yatırımlar hakkında konuştu.

Enerji yatırımları uzun vadede fiyatların aşağıya inmesini sağlar

Ülkemizde de yenilenebilir enerjiye olan talebin ve ilginin artmasıyla beraber enerji depolama gündemin en önemli konularından birisi oldu. Elektrik depolamalı GES ve/veya RES’lere yarışmasız ön lisans hakkı veren kanun teklifi meclisten geçti. Bu kanun teklifi ile depolama yatırımı yapacak firmalar, RES ve/veya GES ön lisanslarını yarışmadan alabilme fırsatını elde edecekler. Temel anlamda ülkeler, herhangi bir savaş durumunda enerji bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Enerjiyi kontrol etmenin mümkün olduğuna değinen Sami Aslanhan; “Ülkemizde gerçekleştirilen enerji yatırımlarının aynı zamanda ihracatı teşvik edip bir ekosistem oluşmasını sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’de şu an da yaklaşık 9 GW kadar kurulu güçte güneş, yaklaşık 11 GW da rüzgar enerji santrali var. Teorik olarak bu enerji kapasitesini arttırıp yüzde 40’a, yüzde 50 ya da daha fazlasına çıkartmak istiyorsanız bu noktada depolama yapmanız lazım. Gerçekleştirilen enerji depolama yatırımları bu alandaki yenilenebilir enerji santral sayısının arttırılmasını sağlayarak dışa bağımlılığımızı da azaltacaktır. Kontrolmatik Teknoloji ve diğer iştiraklerimizle Ankara’da üretip piyasaya sunduğumuz enerji depolama çözümlerimizle piyasanın ihtiyacı olan teknolojiyi yerelden tedarik etmekteyiz” dedi.

Dünyanın ihtiyacı ve yeni trendi enerji depolama

Dünyadaki trendin tamamen sürdürülebilirliğe doğru gittiğini belirten Aslanhan; “Topluma saygılı ve faydalı olma ilkemiz doğrultusunda sadece sanayiciye ya da güç santrali yatırımcısına değil konutlara da istediği kaynaktan enerjisini seçme özgürlüğü sunmak istiyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimize mühendisliğini, kurulumunu, test ve devreye almasını da yaptığımız güç santralleri kuruyor, konutlara da ev tipi enerji depolama sistemleri sunuyoruz. Enerji depolama çözümlerimizi de ekledikten sonra enerji üretim, iletim, dağıtım ve depolama sistemlerini tek kontrat altında sunabilmek, yatırım süreçlerinde müşterilerimize daha kolay ve izlenebilir proje yönetimi sağladı. ” dedi.

Şirketlerin enerji tasarrufu moduna geçmesi lazım

Şirketlerin tasarruf noktasında da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslanhan; yenilebilir enerji santralleri alanında yapılan yatırımlar çok güzel ama mevcut kullanılan tesislerin de daha akıllı hale getirilip kendi kendine yetebilen tesislere sahip olmamız lazım. Ülkemizde yenilenebilir enerji alanında ciddi bir yatırım var ama tasarruf alanında biraz geri kalıyoruz. Kontrolmatik Teknoloji olarak bununla alakalı hem platform hem yazılım hem de ürün üretiyoruz” dedi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Enerji Depolama

Türkiye’nin Enerji Depolama Alanındaki Önemli Adımı: Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Fabrikası Açılıyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Ankara, Türkiye – Türkiye, enerji depolama alanında çığır açacak bir fabrikanın açılışına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Avrupa’dan Çin’e kadar geniş bir coğrafyada özel sektör yatırımı olarak öne çıkan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Lityum Demir Fosfat Pil Hücresi Fabrikası’nı Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak amacıyla Ankara Polatlı’da kuruyor.

Fabrikanın açılışı ile birlikte üretimine başlanacak olan Lityum Demir Fosfat Pil Hücresi, çeşitli sektörlerde kullanılabilecek ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığını güçlendirmekle kalmayıp, cari açığının azaltılmasına da yardımcı olacak. Ayrıca, bu teknoloji dış pazarlar için de güvenilir bir alternatif oluşturarak cazibe yaratacak.

Enerji depolama alanındaki bu kritik adımı yakından takip eden enerjystorageuniverse.com editör ekibi de önemli bir gelişmeyi duyurmanın heyecanını yaşıyor. Editörlerimiz, Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin fabrikasının açılış etkinliğine katılarak detayları titizlikle aktaracak. Editörlerimiz etkinlik boyunca, fabrikanın teknolojik özellikleri, üretim kapasitesi ve potansiyel etkileri gibi konularda ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacak.

Enerji depolama alanındaki bu önemli adımı yakından takip etmek ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri‘nin açılışına dair tüm detayları öğrenmek için okurlarımızı gün içinde energystorageuniverse.com‘u ziyaret etmeye davet ediyoruz. Bu önemli gelişmenin enerji sektörüne ve Türkiye’nin inovasyon hedeflerine sağlayacağı katkıları kaçırmamak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Açılış öncesindeki etkinlik, enerji sektörünün geleceğine dair heyecan verici ipuçları sunacak ve enerjystorageuniverse.com ekibi olarak bu önemli adımı tüm yönleriyle analiz ederek okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyacağız.

Devamını Oku

Enerji Depolama

LONGi, 2022 ve 2023 Q1 için yıllık rapor yayınladı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Xi’an, Çin | Frankfurt, Almanya: 24 Mayıs 2023 – Dünyanın lider yenilenebilir enerji şirketi LONGi Green Energy Technology, 2022 ve 2023 1. Çeyrek yıllık raporunu yayınladı. Mali rapora göre şirket, 2022’de yıllık %60,03 artışla 128,998 milyar yuan gelir elde etti. LONGi’nin yıllık geliri ilk kez 100 milyar yuan seviyesinin üzerine çıkıyor.

2023’ün ilk çeyreği için LONGi’nin geliri, geçen yıla göre %52,35 artışla 28,319 milyar yuan’a (4,24 milyar ABD doları) ulaştı. Raporda LONGi, 2023 gelirinin 160 milyar yuan’ı geçmesinin beklendiğini açıkladı.

LONGi’nin halka açık şirketin hissedarlarına atfedilebilir 2022 net karı, bir önceki yıla göre %63,02 artışla 14,812 milyar yuan (2,21 milyar ABD doları) oldu. Borsada işlem gören şirketin hissedarlarına atfedilebilen net karı, bir önceki yıla göre %63,31 artışla 14,414 milyar yuan (2,15 milyar ABD doları) oldu.

Rapor, 2022’de LONGi’nin 42,52 GW’ı harici satışlar ve 42,54 GW’ı dahili kullanım için olmak üzere toplam 85,06 GW monokristal silikon gofret ürettiğini gösteriyor. 9 yıl üst üste küresel monokristal silikon gofret sevkiyatlarında istikrarlı bir şekilde 1. sırada yer alıyor. 2022’de LONGi, 46,08 GW harici satışlar ve 0,68 GW dahili kullanım dahil olmak üzere 46,76 GW monokristal silikon modül üretti ve art arda 3 yıl boyunca küresel modül sevkiyatlarında ve pazar payında istikrarlı bir şekilde 1. sırada yer aldı.

Raporlama döneminde, LONGi’nin işletme faaliyetlerinden net nakit akışı, bir önceki yıla göre %97,77 artışla 24,37 milyar yuan (3,64 milyar ABD doları) oldu. Şirketin parasal fonları, bir önceki yıla göre %86,38 artışla toplam varlıkların %38,96’sını oluşturan 54,372 milyar yuan (8,12 milyar USD) oldu.

2020’den 2022’ye LONGi’nin aktif-pasif oranı sırasıyla %59,38, %51,31 ve %55,39 oldu. Şirket ihtiyatlı bir iş felsefesine bağlıdır ve makul bir aktif pasif oranı sürdürür. Şirketin ağırlıklı ortalama net aktif getirisi ise sırasıyla %27,23, %21,45 ve %26,95’tir.

2012’deki halka arzından Eylül 2022’ye kadar LONGi, Ar-Ge’ye 18 milyar yuan’ın (2,69 milyar ABD doları) üzerinde yatırım yaptı. 2022 yılı sonu itibarıyla şirket 2.132 patent aldı. LONGi’nin şu anda Ar-Ge ve teknolojik yenilik için 4.036 kişilik bir ekibi var ve tüm küresel personelinin %6,66’sını oluşturuyor.

Raporlama döneminde LONGi, Hameln’deki Alman Institut für Solarenergieforschung (ISFH; Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü) tarafından onaylanan p-tipi HJT silikon güneş pili verimliliğinde %26,81 ile yeni bir dünya rekoru kırdı. Modül ürününün maksimum seri üretim verimliliği Hi-MO 6 %23,2’yi aşıyor . LONGi, yeni yüksek verimli güneş pillerinin sanayileştirilmesinde, orijinal modül teknolojilerinin Ar-Ge’sinde ve endüstriyel başarıların dönüştürülmesinde sürekli atılımlar yapmıştır.

2022’nin sonunda LONGi’nin monokristal silikon gofret, hücre ve modül üretim kapasitesi sırasıyla 133GW, 50GW ve 85GW’a ulaştı.

Rapor ayrıca LONGi’nin dijital dönüşümü ve akıllı üretim gelişimini hızlandırdığını gösteriyor. Üretim birimlerinin ve üretim hatlarının dönüştürülmesi ve yükseltilmesiyle şirket, maliyetleri düşürdü ve verimliliği artırdı.

Şirket ayrıca, şirketin monokristal silikon gofret üretim kapasitesinin 190 GW’a, monokristal silikon hücrelerin 110 GW’a ve monokristal silikon modüllerin üretim kapasitesinin 130 GW’a çıkması bekleniyor.

Ürün sevkiyatları için LONGi’nin 130 GW monokristal silikon gofret (dahili kullanım dahil) ve 85 GW monokristal silikon modül (dahili kullanım dahil) elde etmesi bekleniyor.

LONGi, şirketin ürün teslimatını sağlayarak sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme elde ettiğini ve şirketin proaktif olarak daha yüksek hammadde maliyetlerinin baskısını üstlendiğini söyledi. Üretim kapasitesinin genişletilmesi ve silikon malzeme üretiminin artmasıyla birlikte, sanayi zincirinin silikon malzeme fiyatları normal seviyelere dönmüştür. Şirketin 2023 yılında iyi bir performans göstermesi bekleniyor.

Avrupa’da LONGi, 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 87,68 artışla 21,34 milyar yuan ( 3,19 milyar ABD doları) ciro elde etti . LONGi Europe Distributed Generation (DG) Başkan Yardımcısı Nick Wang şunları söyledi: “Avrupa, küresel olarak en öncelikli pazarımız. Kıta, güneş enerjisi endüstrisinde benzeri görülmemiş bir büyüme ile karşı karşıya ve sonuç olarak yüksek verimli ve yüksek kaliteli güneş modüllerine olan talepte bir artış görüyor. Müşterilerimizin odağını ve hizmetlerini daha da geliştirirken ve onları işimizin merkezine koyarken, güneş enerjisi büyümesinin bu sonraki aşamasına sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde hazırlanıyoruz. Bunun bir parçası olarak LONGi, ortaklarımızın ihtiyaç duyduğu hız ve desteği sağlamak için 2023 yılında AB’de yeni bir hizmet ve operasyon merkezi kuracak.”

Uluslararası pazarlar için LONGi, şirketin yatırımlarını artırdığını ve müşterilerin giderek çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılamak için Çin’deki yüksek verimli üretim hatlarının inşaatını ve modernizasyonunu hızlandırdığını söyledi. Şirket ayrıca, Malezya’daki Kuching’deki üretim üssüne yapılan yatırımı artırmak ve Vietnam’daki üretim üssünün yükseltmesini tamamlamak da dahil olmak üzere yatırımını uluslararası düzeyde optimize etti. Şirket, Çin dışında büyüyen pazar talebini karşılamak için üretim ve operasyon yeteneklerini uluslararası düzeyde geliştirmeye çalışıyor.

LONGi ve LONGi Solar Hakkında

LONGi Solar, 2020’den beri küresel modül sevkiyatlarında birinci sırada yer alan dünyanın en büyük güneş enerjisi teknolojisi şirketlerinden biridir . 2000 yılında kurulan LONGi Green Energy Technology’nin (LONGi) bir yan kuruluşudur . LONGi’nin dünya çapında 60.000’den fazla çalışanı, 30’dan fazla lokasyonu ve 30 üretim tesisi bulunmaktadır. LONGi Europe’un genel merkezi Frankfurt am Main, Almanya’dadır. Şirket , mono silikon, gofretler, hücreleri kapsayan beş iş sektörü kurmuştur.ve modüller , ticari ve endüstriyel dağıtılmış güneş enerjisi çözümleri , yeşil enerji çözümleri ve hidrojen ekipmanı Küresel olarak sıfır karbon enerjisinin gelişimini desteklemek. LONGi, 2021’den bu yana fotovoltaik (PV) hücre dönüştürme verimliliği rekorunu 14 kez üst üste kırdı. 2022’de LONGi, p-tipi HJT silikon güneş pilinin verimliliğinde %26,81 ile yeni bir dünya rekoru kırdı. Sonuçlar Almanya, Hamelin’deki Alman Institut für Solarenergieforschung (Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü veya ISFH) tarafından doğrulandı. LONGi, üç seçkin iklim girişimi RE100, EP100 ve EV100’e katılan ilk Çinli güneş enerjisi üreticisidir. LONGi, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) kapsamında, operasyonlarında ve üretimlerinde sera gazı emisyonlarını 2020 seviyelerine kıyasla yüzde 60 oranında azaltmayı amaçlayan 2030 emisyon azaltma hedefi belirledi.

Devamını Oku

Enerji Depolama

Astor Şarj yılsonuna kadar en az 200 şarj istasyonu kuracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

Enerjinin sessiz yolculuğu sloganıyla yola çıkan Astor Şarj, her gün yeni bir lokasyonu doğanın enerjisiyle buluşturmaya devam ediyor. Şirket, yılsonuna kadar en az 200 şarj istasyonu kurmayı hedefliyor.

TOGG’un yollara çıkması ile birlikte elektrikli araçlara bakış açısı değişiyor. Elektrikli araç endüstrisinde dünya markalarından Tesla da Türkiye için araç fiyatlarını açıkladı. Sıkı bir rekabetin görüleceği elektrik araçlar için şarj istasyonlarının da önemi giderek artıyor.

Türkiye’nin lider yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji’nin iştiraki Astor Şarj, kurduğu AC ve DC tipi şarj istasyonları ile sektörde emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Türkiye’de “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alan ilk firmalar arasında yer aldıklarını belirten Astor Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Geçgel, “Genç, hızlı ve dinamik bir markayız. 2023 sonuna kadar ülkemizin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine en az 200 istasyon daha kuracağız. Her 200 km’de bir Astor Şarj istasyonu hedefimiz bulunuyor. Ülkemizin dört bir yanını doğanın enerjisiyle buluşturacağız” dedi.

Şirket araçları elektrikliye çevrildi

Karbon ayak izini sıfırlamak için çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Geçgel, “Kurduğumuz şarj istasyonlarının elektrik enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. Şirketimizdeki araçları da elektrikli araçlarla değiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Elektrikli araçlara geçiş sürecinde Avrupa ile aynı seviyedeyiz

Elektrikli araç şarj istasyonları yatırımında ulusal bir marka olmayı hedeflediklerini belirten Geçgel, “Avrupa Parlamentosu, şubat ayında, 2035’ten itibaren benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayan yeni bir yasanın onaylanması yönünde oy kullandı. Benzinli ve dizel araç yasağı resmiyet kazanmadan önce nihai oylama için Avrupa Konseyi’ne gidecek. Avrupa Birliği’nde (AB) iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki çabaların bir parçası olan söz konusu uygulama, bloğun elektrikli araçlara geçişini hızlandıracak. Otomobiller hâlihazırda AB’deki tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Yeni regülasyonlar, otomobil üreticilerinin yeni otomobillerden kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltmasını öngörüyor. Bu pratikte 2035 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan hiçbir yeni geleneksel aracın satılamayacağı anlamına geliyor. Türkiye’nin de yerli aracı TOGG ile birlikte fosil yakıt kullanımı azalacağı, AB ile tahminen aynı tarihlerde elektrikli araç kullanımının yüzde 100’e ulaşacağını öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com