Connect with us

Sektör Haberleri

Smart Energy’den Sıfır Karbon Vizyonuna Yeni bir Adım: Karbon sertifikalarıyla düşük emisyonlu panel üretimini tescilliyor

Yayın Tarihi

on

Güneş enerjisi sektöründe yatırımcı, anahtar teslim kurulum hizmet sağlayıcısı ve güneş paneli üreticisi kimlikleriyle entegre faaliyet gösteren Smart Energy, Şanlıurfa’da kendi yatırımı olan Tuzluca ve Gapsan güneş enerjisi santrallerinde gerçekleştirdiği sıfır emisyonlu elektrik üretimi ile I-REC karbon sertifikası almaya hak kazandı.

Smart Energy, karbon sertifikalarını Gebze’deki güneş paneli üretim tesisinin elektrik tüketiminden kaynaklı karbon emisyonunu nötrlemek için kullanacak ve düşük emisyonlu panel üreticisi olduğunu tescilleyecek.

Ülkemizde sel ve orman yangını gibi doğal afetlerle iklim krizinin etkileri çok daha yoğun bir şekilde hissedilirken, küresel ısınmanın Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1.5 °C ile sınırlanması için yenilenebilir enerji dönüşümünün aciliyetini gözler önüne seriyor.

Küresel karbon emisyonlarının yüzde 31’lik bölümü enerji üretiminden kaynaklanıyor. Dünyamız artık daha fazla kömür ve diğer kirli fosil yakıtların etkilerine maruz kalamayacak kadar hassas hale gelirken, güneş ve rüzgâr enerjisi kaynakları, son 20 yılda, daha önce hiç olmadığı kadar önem kazanıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek ve yaşanabilir bir dünya yaratma misyonuyla hareket eden, yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden Smart Energy, karbon emisyonlarını sıfırlamaya ilişkin gelecek vizyonu ışığında önemli bir adım attı ve Şanlıurfa’da kendi yatırımları arasında yer alan Tuzluca ve Gapsan projeleri için I-REC sertifikası almaya hak kazandı.

I-REC yeşil enerjinin yaygınlaşmasını sağlıyor

Smart Energy, güneş enerjisinden sıfır karbonlu elektrik üretimi sayesinde aldığı I-REC Sertifikasıyla, tüketicilerin temiz enerjiye ulaşmasını sağlıyor. I-REC sistemi sayesinde üretilen her birim elektrik enerjisi, kaynağından başlayarak takip edilebiliyor ve bu kapsamda yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen her 1 MWh elektrik enerjisi için bir sertifika oluşturuluyor.

Üretimlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak da dahil olmak üzere belirli kriterleri yerine getirebilen tesisler, oluşturulan veri tabanına kaydolarak yenilenebilir enerji sertifikalarını almaya hak kazanıyor. I-REC sertifikaları, CDP (Karbon Saydamlık projesi), GHG Protokolü veya diğer sera gazı standartlarında yer alan ‘Kapsam II’ emisyonlarını azaltma amaçlı olarak da kullanılabiliyor.

Yılda 12 bin ton karbon emisyonunu engelliyor

Ekim 2020’de faaliyete geçen Tuzluca ve Mayıs 2019’da faaliyete başlayan Gapsan güneş enerjisi santralleri, bugüne kadar toplamda yaklaşık 20 milyon kilovatsaat sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle yaklaşık 12 bin ton karbon emisyonun doğaya salımını engelledi. Bu da yaklaşık 1 milyon ağacın yaptığı katkıya eşdeğer.

Smart Energy bundan önce Aksaray ve Karaman’da kendine ait güneş santrallerinden yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimini ise dünyanın önde gelen kuruluşlarından Verra tarafından onaylatarak, santrallerini 10 yıllığına sertifikalandırmıştı.

Şirket, yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle, son iki yılda 37 bin ton karbonun salımını engelledi. Bu da doğaya 216 bin ağacın sağladığı katkıya eş değer bir miktarı ifade ediyor.

Karbon nötr hedefine katkı

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması için Ar-Ge çalışmalarını ve düşük karbon emisyonlu panel üretimi yatırımlarını sürdüren Smart Energy şimdi de Şanlıurfa’da yer alan Tuzluca ve Gapsan GES yatırımları için aldığı I-REC sıfır karbonlu elektrik sertifikasıyla Türkiye’nin enerjisine katkıda bulunmaya devam edecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “I-REC, elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen şirketlere verilen uluslararası kabul görmüş bir sertifikadır. Türkiye’de bu sertifikayı almaya hak kazanmış 49 güneş enerjisi santrali arasına girmeyi başardık.

Smart Energy olarak biz çevreci anlayışımız doğrultusunda bu sertifikayı edinmek için gerekli kriterleri sağlamış olmaktan dolayı çok mutluyuz. I-REC sertifikası, Smart Energy’nin kuruluşunun başından bu yana hayata geçirdiği yeşil dostu standartların üretim aşamasından son tüketiciye kadarki sürecinin izlenebilir olmasını sağlarken, yakın bir zamanda da bu sertifikalarla Gebze’de yer alan üretim tesisimizin tüketimlerini nötrleyecek son itfa işlemini de yapabileceğiz.

Üretim sürecimizle ilgili her zaman çok şeffaf bir anlayışımız vardı, bu önemli adımla da bu politikamızı bir kez daha tescillemiş olduk. Güneş enerjisine yatırım yapan bir şirket olarak, doğayı ve enerjinin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesini önemsiyor, dünyanın geleceğinin ancak bu şekilde sürdürülebilir olacağına inanıyoruz.”

Sektör Haberleri

YEO, çadır kentlere güneş enerjili batarya sistemi kurdu

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, deprem bölgesindeki çadır kentlerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaparak Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi kurulumu yaptı. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemle aileler için ücretsiz enerji sunacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu devam edecek.

Türkiye’nin önde gelen enerji teknolojileri ve mühendislik şirketlerinden YEO Teknoloji, deprem felaketinden etkilenen bölgelerin acil enerji ihtiyacını karşılamak üzere AFAD ve AHBAP ile iş birliği yaptı. Kurulumu yapılan Batarya Depolamalı Güneş Enerjisi Sistemi, şebekeden bağımsız olarak güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek sunuyor. İlk etapta Kahramanmaraş ve Hatay’da kurulumu yapılan sistemler aileler için acil enerji ihtiyacını sağlayacak. Yeni bölgeler için de sistem kurulumu gelen talebe göre devam edecek.

Yaraların birlikte sarılabileceğine inanan YEO Teknoloji, felaketin ilk günlerinden itibaren bölgeye şantiyelerindeki iş makinelerini ve uzman personelini yönlendirmişti. Konteyner desteğinin yanında çeşitli ihtiyaçları da bölgeye sevk eden YEO Teknoloji, bugünlerde en önemli ihtiyaçlardan olan kesintisiz enerji için çalışıyor. Kurulan batarya depolama özelliğine sahip güneş enerjisi panelleri, çadırlar ve ortak alandaki enerji noktalarında kullanılıyor.

Toparlanma sürecinin uzun soluklu çalışma ve devamlılıkla yürümesi gerektiğine inanan YEO Teknoloji, tüm kişi ve kuruluşlara sorumluluk düştüğü bilinciyle hareket ediyor.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Kısmet Tekstil fabrika çatısına 110,1 kWp gücünde GES kuracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

20 yıllık deneyimiyle Denizli’nin dünyaya açılan markalarından biri haline gelen Kısmet Tekstil, enerji ihtiyacını çevreci bir çözümle karşılamak için yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda Fokus Enerji ile fabrika çatısına anahtar teslim güneş enerji santrali kurulumu anlaşması imzalayan firmanın çatısına, 110,1 kWp gücünde güneş enerji santralinin kurulumu yapılacak.

İplikten son ürüne kadar tüm işlemleri tek çatı altında toplayabilen, büyük hacimlerde üretim gerçekleştirmesine olanak sağlayan modern makine parkurlarıyla donatılmış üretim tesisine sahip Kısmet Tekstil, bu yatırımla birlikte üretim tesisini aynı zamanda doğal kaynaklardan elektrik enerjisi yapabilen bir enerji santraline de çevirmiş olacak.

İmzalanan anlaşmanın ardından, insan sağlığını ön planda tutarak üretim yaptıklarını ve doğanın sağlığına da katkıda bulunma imkanı yakaladıkları için mutluluk duyduğunu dile getiren Kısmet Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirer’in konu hakkındaki açıklaması şöyle oldu: “Denizli’de faaliyet gösteren fabrikamızın çatısına 110,1 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumuna Fokus Enerji ile başladık. Tüketimimizin yaklaşık %32’sine denk gelecek elektrik enerjisi ihtiyacımızı bu santral ile karşılamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir dünyanın hem toplum hem de şirketler için önemi gün geçtikce artıyor. Bu ortak sorunun çözümü için birlikte hareket etmeli ve taşın altına elimizi koymalıyız. Bir şirket olarak enerji ihtiyacımızı çevreye duyarlı ve temiz bir enerji kaynağı olan güneşten sağlamak üzere adımlarımızı atıyoruz. Diğer Şirketleri de bu sürdürülebilirliğe katkıya davet ediyorum.”

Anlaşma ile ilgili düşüncelerini paylaşan Fokus Enerji GES Projeleri Yöneticisi Ömer Fındık, gelecek nesillere karşı sorumluğumuzu yerine getirmek için doğal kaynakları verimli kullanmamızın önemine değindi. Yatırımlarda güneş kaynaklı bir üretimin tercih edilmesi ile hem doğanın korunduğu hem de ülke olarak yerli kaynaklarımızdan fayda sağlayabildiğimizi dile getirdi.

Anahtar teslim projeden 137.700,00 kWh olarak hedeflenen elektrik üretimi sayesinde yılda 3.9433 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 82.595 kg karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Yenilenebilir enerji ile %100 yeşil döküm hedefleyen Kutes’ten, Edirne ve Kırklareli’de GES yatırımı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Gelecek nesillere daha eşit, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. Kutes’in karbon negatif hedefi için önemli bir aşama kaydettirecek santrallerin Haziran 2023’de devreye alınması planlanıyor.

30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında Edirne ve Kırklareli’deki toplam 300 bin metrekare arazisi üzerinde hayata geçireceği güneş enerji santrallerinin kurulumu için Tegnatia Enerji ile sözleşme imzaladı. 26 MWp kurulu güce sahip GES’lerin Haziran ayında devreye alınması planlanıyor. Şirket, böylece yılda 23 bin 500 ton sera gazı salınımını engelleyerek 57 bin 498 ağacının yok olmasını önleyecek. Aynı zamanda ürettiği yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yeşil üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor.

“Karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz”

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği ile mücadeleyi şirket kültürünün değişmez bir parçası haline getirdiklerini vurgulayan Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin sonuçları her gün ağırlığını hissettiriyor. Kutes olarak hem gelecek nesillere hem de gezegenimize karşı taşıdığımız sorumlulukla tüm faaliyetlerimizde çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda çalışıyoruz. 2022 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ve hedeflerimizi anlattığımız GRI onaylı sürdürülebilirlik raporumuzu yayınladık. Haziran ayında devreye almayı planladığımız Edirne ve Kırklareli’deki GES’lerimizle de karbon negatif hedefimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakacağız. Yeşil üretimle dünyamızı korurken, ülke ekonomimize güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Tükettiği enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak

Şirket, Kutes Makine fabrikasının çatısında gerçekleştirdiği 240 kwh’lık Güneş Enerji Santrali yatırımı ile tükettiği enerjinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Haziran ayında devreye almaya planladığı güneş enerjisi santralleri ile ömrü boyunca yaklaşık 1.000.000.000 kWh elektrik üretmeyi, döküm tesislerinde kullanılan enerjinin tamamını ise bu yenilenebilir enerjiden sağlamayı planlıyor. ÇEVKO iş birliğinde Kutes Ormanı projesi için de hazırlıklara başlayan Kutes, proje kapsamında 10 yıl içinde toplam 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Bu sayede 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor.

Devamını Oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com