Connect with us

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Smart Energy’den Sıfır Karbon Vizyonuna Yeni bir Adım: Karbon sertifikalarıyla, düşük emisyonlu panel üretimini tescilliyor

Published

on

Güneş enerjisi sektöründe yatırımcı, anahtar teslim kurulum hizmet sağlayıcısı ve güneş paneli üreticisi kimlikleriyle entegre faaliyet gösteren Smart Energy, Şanlıurfa’da kendi yatırımı olan Tuzluca ve Gapsan güneş enerjisi santrallerinde gerçekleştirdiği sıfır emisyonlu elektrik üretimi ile I-REC karbon sertifikası almaya hak kazandı. Smart Energy, karbon sertifikalarını Gebze’deki güneş paneli üretim tesisinin elektrik tüketiminden kaynaklı karbon emisyonunu nötrlemek için kullanacak ve düşük emisyonlu panel üreticisi olduğunu tescilleyecek.

 Ülkemizde sel ve orman yangını gibi doğal afetlerle iklim krizinin etkileri çok daha yoğun bir şekilde hissedilirken, küresel ısınmanın Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen 1.5 °C ile sınırlanması için yenilenebilir enerji dönüşümünün aciliyetini gözler önüne seriyor. Küresel karbon emisyonlarının yüzde 31’lik bölümü enerji üretiminden kaynaklanıyor. Dünyamız artık daha fazla kömür ve diğer kirli fosil yakıtların etkilerine maruz kalamayacak kadar hassas hale gelirken, güneş ve rüzgâr enerjisi kaynakları, son 20 yılda, daha önce hiç olmadığı kadar önem kazanıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek ve yaşanabilir bir dünya yaratma misyonuyla hareket eden, yenilenebilir enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden Smart Energy, karbon emisyonlarını sıfırlamaya ilişkin gelecek vizyonu ışığında önemli bir adım attı ve Şanlıurfa’da kendi yatırımları arasında yer alan Tuzluca ve Gapsan projeleri için I-REC sertifikası almaya hak kazandı.

 

I-REC YEŞİL ENERJİNİN YAYGINLAŞMASINI SAĞLIYOR

Smart Energy, güneş enerjisinden sıfır karbonlu elektrik üretimi sayesinde aldığı I-REC Sertifikasıyla, tüketicilerin temiz enerjiye ulaşmasını sağlıyor. I-REC sistemi sayesinde üretilen her birim elektrik enerjisi, kaynağından başlayarak takip edilebiliyor ve bu kapsamda yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen her 1 MWh elektrik enerjisi için bir sertifika oluşturuluyor.

Üretimlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak da dahil olmak üzere belirli kriterleri yerine getirebilen tesisler, oluşturulan veri tabanına kaydolarak yenilenebilir enerji sertifikalarını almaya hak kazanıyor. I-REC sertifikaları, CDP (Karbon Saydamlık projesi), GHG Protokolü veya diğer sera gazı standartlarında yer alan ‘Kapsam II’ emisyonlarını azaltma amaçlı olarak da kullanılabiliyor.

YILDA 12 BİN TON KARBON EMİSYONUNU ENGELLİYOR

Ekim 2020’de faaliyete geçen Tuzluca ve Mayıs 2019’da faaliyete başlayan Gapsan güneş enerjisi santralleri, bugüne kadar toplamda yaklaşık 20 milyon kilovatsaat sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle yaklaşık 12 bin ton karbon emisyonun doğaya salımını engelledi. Bu da yaklaşık 1 milyon ağacın yaptığı katkıya eşdeğer.

Smart Energy bundan önce Aksaray ve Karaman’da kendine ait güneş santrallerinden yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimini ise dünyanın önde gelen kuruluşlarından Verra tarafından onaylatarak, santrallerini 10 yıllığına sertifikalandırmıştı.  Şirket, yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle, son iki yılda 37 bin ton karbonun salımını engelledi. Bu da doğaya 216 bin ağacın sağladığı katkıya eş değer bir miktarı ifade ediyor.

 

KARBON NÖTR HEDEFİNE KATKI

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması için Ar-Ge çalışmalarını ve düşük karbon emisyonlu panel üretimi yatırımlarını sürdüren Smart Energy şimdi de Şanlıurfa’da yer alan Tuzluca ve Gapsan GES yatırımları için aldığı I-REC sıfır karbonlu elektrik sertifikasıyla Türkiye’nin enerjisine katkıda bulunmaya devam edecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “I-REC, elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen şirketlere verilen uluslararası kabul görmüş bir sertifikadır. Türkiye’de bu sertifikayı almaya hak kazanmış 49 güneş enerjisi santrali arasına girmeyi başardık. Smart Energy olarak biz çevreci anlayışımız doğrultusunda bu sertifikayı edinmek için gerekli kriterleri sağlamış olmaktan dolayı çok mutluyuz.

I-REC sertifikası, Smart Energy’nin kuruluşunun başından bu yana hayata geçirdiği yeşil dostu standartların üretim aşamasından son tüketiciye kadarki sürecinin izlenebilir olmasını sağlarken, yakın bir zamanda da bu sertifikalarla Gebze’de yer alan üretim tesisimizin tüketimlerini nötrleyecek son itfa işlemini de yapabileceğiz. Üretim sürecimizle ilgili her zaman çok şeffaf bir anlayışımız vardı, bu önemli adımla da bu politikamızı bir kez daha tescillemiş olduk. Güneş enerjisine yatırım yapan bir şirket olarak, doğayı ve enerjinin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesini önemsiyor, dünyanın geleceğinin ancak bu şekilde sürdürülebilir olacağına inanıyoruz.”

 

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Asunim’in Génese Natural Ortaklığından Portekiz’e 13 Milyon Euro’luk Güneş Tarlası

Published

on

By

ASUNİM, Portekiz’de ortağı olduğu Génese Natural ile birlikte Faro’da bulunan fotovoltaik santrali’ne 13 milyon Euro yatırım yaptı. ASUNIM Türkiye ve Portekiz ekibi tarafından yürütülecek proje, yıllık 24 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacak, bu sayede yılda 6 bin tondan fazla CO2 salınımı önlenecek ve yılda yaklaşık 7 bin evin elektrik ihtiyacını sağlayacak temiz enerji üretilecek.

Algarve bölgesinde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında güçlü yapısı ile faaliyet gösteren, ASUNİM’in ortağı olduğu Génese Natural şirketi Faro’daki Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Santrali’nin inşası ve geliştirilmesine 13 milyon Avro yatırım yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen projenin temel atma törenine Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau, Génese Natural temsilcisi Rogério da Ponte ve ASUNİM Group Direktörü Andreas Schuenhoff katıldı.

Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Elektrik Santrali’ne yapılan yatırımın, şirketin Portekiz pazarındaki varlığını güçlendiren çok önemli bir adım olduğuna değinen Génese Natural’in temsilcisi Rogério da Ponte “Bu, Portekiz’de geliştirmekte olduğumuz yenilenebilir enerji üretmeye yönelik birkaç projeden sadece biri ve Faro bölgesinde güneş enerjisi üretimi anlamında hayati bir etkiye sahip. Solar ışıma anlamında ise Avrupa kıtasının en iyilerinden! Yaklaşık 24 hektarlık bir brüt alanı kaplayan GES santralinin inşaatı halihazırda devam ediyor ve 14 hektarlık bir alana dağıtılmış, çift yüzeyli 540Wp’lik 24 binden fazla güneş paneline tekabül eden 13MWp’nin kurulumunu içeriyor. Şebekeye bağlandıktan sonra, fotovoltaik park, yıllık 24 GWh elektrik üretim kapasitesine sahip olacak ve bu da 6.943 eve tedarik sağlamasına ve yılda 6.093 ton CO2 emisyonunun önlenmesine olanak sağlayacak” dedi.

Génese Natural şirketi olarak çevresel kaygıları her zamanki gibi ön planda tuttuklarını belirten Rogério da Ponte, Santa Bárbara de Nexe fotovoltaik santralinin bulunduğu bölgede 8 hektara kadar genişleyen bir alanda çevresel etkiyi olumsuz etkileyecek olası durumları en aza indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu anlamda önceliklerinin; mevcut biyoçeşitliliğin korunması ve permakültür yönetimi, sıfır pestisist kullanımı gibi yöntemlerle birlikte yaratılacak doğal koridorların parkın ana alanları arasına kurulması olacağını bildirdi.

Birçok ulusal ve yabancı projeyi inşa eden, geliştiren ve bunlara yatırım yapan ASUNİM’in Group Direktörü Andreas Schuenhoff, “Portekiz sadece coğrafi özellikleri nedeniyle değil, aynı zamanda fosil enerji kaynaklarının eksikliği sebebiyle de güneş enerjisi üretimi açısından da her zaman muazzam bir potansiyele sahip olmuştur. Günümüzde güneş enerjisine ve sürdürülebilir kalkınmaya artan bir ilgi ve yatırım var, bunların artık hem dünyanın geleceğine hem de ülkelerin ekonomisine değer kattıkları aşikar. İklim değişikliğine karşı fosil yakıt ithalatını ve ülkenin enerji bağımlılığını azaltmalıyız “dedi.

Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau ise yaptığı açıklamada “Bu tesisin açılışı Faro Belediyesi için ayrı bir önem taşıyor, çünkü bu proje çevresel sürdürülebilirlik politikamızı, yenilenebilir ve çevre dostu enerji konusundaki hedeflerimizi destekliyor. Aynı zamanda herkes tarafından erişilebilir bir enerji kaynağı ve mevcut enerji kaynakları ile karşılaştırıldığında rekabetçi çözümler sunuyor, böylece ülkemizin en çok güneş ışığı alan bölgesinde bu büyüklükte ve bu yapıda bir fotovoltaik park kurmak daha da anlam kazanıyor. Herkese ait olan ve herkesin hizmetine sunulan bir doğal kaynağın gelecek nesillerden ödün vermeden maksimize edilmesinden mutluluk duyuyorum.” dedi.

Toplam 24 bin çift yüzeyli panelden oluşan, 13 MWp’lik Santa Bárbara de Nexe projesinin 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bir ASUNİM ortaklığı olan Genese Natural şirketi bu yatırımları da dahil olmak üzere Portekiz’de toplamda 100MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali inşa etmeyi hedefliyor.

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Ekvator Enerji Grubu’ndan 4. güneş santrali yatırımı

Published

on

By

Ekvator Enerji Grubu, ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yatırımlarına devam ediyor. Ekvator Enerji Grubu yeni yatırımı 6,94 MW kurulu güce sahip Batman GES ile toplam kurulu gücünü 28,05 MW’a çıkardı.

Ekvator Enerji Grubu, Şanlıurfa ilinde 100.627 m2 alanda kurulu, 26.195 adet güneş paneli kullanılan ve 6,94 MW kurulu güce sahip olan Batman Güneş Santrali’ni satın alarak elektrik üretim gücünü artırdı. Bu sayede, ortalama 2.460 adet meskenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 312.980 adet ağacın çevreye sağlayacağı katkıya denk karbon salınımının azaltılması hedeflenmektedir.

Ekvator Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Kubilay Şakar yeni yatırımları ile ilgili “Gelecek nesillere karşı yeşil bir dünya bırakma sorumluluğumuz olduğu inancıyla yatırımlarımızı yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi doğrultusunda yaparak yakın zamanda imzalanan Paris Anlaşması’nı destekliyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada iklim değişikliği ile sürdürülen mücadelede şirketlere de büyük rol düşüyor. Bu yatırımımızla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimde toplamda 28,05 MW kurulu güce ulaştık ve santrallerimizden elde edilen elektrik üretimi ile yılda toplam 1.275.475 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Cosentino’dan güneş enerjisine yatırım

Published

on

Cosentino, endüstriyel alanda yeni bir yenilenebilir elektrik yönetim modeli kurduğunu açıkladı. Şirket, 10 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımla kurduğu güneş enerjisi panelleriyle yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayacak.

Mimari ve tasarım için yenilikçi ve sürdürülebilir yüzeylerin üretimi ve dağıtımında dünya lideri olan Cosentino Group, İspanya’da faaliyete geçirilen en büyük ve Avrupa’nın da en büyüklerinden biri olacak iç tüketime yönelik fotovoltaik santralinin inşaatına başlayacağını açıkladı. Proje, çok uluslu şirketin Almería’da sahip olduğu Endüstri Parkı içinde Partaloa ve Cantoria bölgelerinde kurulacak.

Cosentino, yüzde 100 endüstriyel iç tüketime yönelik fotovoltaik projesini, inşaat, inşaat mühendisliği, yenilenebilir enerji ve elektrik altyapılarında Avrupa’nın önde gelen iş grubu Groupe Eiffage’ye ait olan Eiffage Energía’ya verdi. Şirket, park içinde toplam 40 hektardan fazla bir arazi üzerine, her biri 540Wp’lik yaklaşık 37 bin güneş panelinin yerleştirilmesinden sorumlu olacak.

Cosentino, 2022’nin ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanan proje ile yeni bir yenilenebilir elektrik yönetim modeli kuruyor. Platform, yılda yaklaşık 34 bin MWh üretirken 20 MWp üzerinde bir kapasiteye sahip olacak. Bu proje ile şirket, yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %25’ini güneş enerjisinden sağlayacak. 2015’ten bu yana Cosentino Endüstri Parkı’ndaki hem ürünler hem de hizmetler için elektrik ihtiyacının yüzde 100’ü, sertifikalı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanıyor.

Cosentino Group Sürdürülebilirlik Direktörü Antonio Urdiales, Cosentino’nun ürün inovasyonu düzeyinde bir öncü olduğu gibi bu proje ile yeni bir elektrik modeli yönetimi oluşturmak istediklerini belirterek, “Hem kendi yenilenebilir enerji üretimimiz hem de enerji maliyetinin istikrarı sayesinde bu tesis, şirketin gelecekteki rekabet gücünü garanti altına almak amacıyla sürdürülebilirlik yatırımlarımızın bir parçasıdır” dedi.

Şirketin 2030 ile 2050 karbonsuzlaştırma stratejisi doğrultusunda hazırlanan proje, yalnızca karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda biyoçeşitliliği kurtarma girişimini de sağlayacak. Böylece, güneş platformuna eklenen 15 hektar yerli bitki türlerinin ekilmesine dayalı bir biyoçeşitlilik projesine ayrılacak.

 

 

Continue Reading

Trendler