Connect with us

Sektör Haberleri

SolarPower Europe CEO’su Hemetsberger’den GES Dergisi’ne özel açıklamalar

Yayın Tarihi

on

SolarPower Europe Ceo’su Walburga Hemetsberger, GES Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu. SolarPower Europe’un yeni dönemdeki faaliyetleri hakkında bilgiler veren Hemetsberger, Türkiye’de güneş enerjisinin mevcut durumu ve olanaklarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Walburga Hemetsberger
2030 yılı itibariyle güneşten, diğer enerji kaynaklarından daha fazla enerji üretiliyor olmasını amaçlayan Avrupa güneş endüstrisi birliği SolarPower Europe’un CEO’sudur.
Tecrübeleri arasında, Avrupa Temsil Ofisi VERBUND’un dokuz yıl başkanlığı, Alman Kamu Bankaları Kuruluşu’nda ve Kamu Bankaları Kuruluşu’nda Finans ve Sermaye Piyasaları Danışmanlığı, Haarmann Hemmelrath’da rekabet avukatlığı ve DG Rekabet Birleştirme Denetimi Gücü mevcuttur. Walburga, aynı zamanda Hydrogen Europe Yönetim Kurulu Başkanlığında da bulunmuştur.

Bize SolarPower Europe’dan bahsedebilir misiniz?

1985’ten bu yana, SolarPower Europe, Avrupa güneş endüstrisi kuruluşudur. Üreticilerden kurulumculara, araştırma enstitülerinden proje geliştirmecilere ve daha birçoğuna, tüm güneş zincirini temsil eden 200’ün üzerinde üyesi tarafından yönetilen bir kuruluşuz. Amacımız, 2030 yılında güneş ile, diğer enerji kaynakları ile üretilenden daha çok enerji üretiliyor olmasını sağlamak. Güneş çekirdeği oluşturacak şekilde enerji geçişini hızlandırmak için çok geniş spektrumda hükümetlerarası organizasyonlar, enstitüler ve örgütler ile çalışıyoruz. 

İşimiz, dijitalleşmeden depolamaya, yapıla bütünleşik fotovolatiklere (BIPV), bakım ve işletmeye (O&M), yükselen piyasalardan solar mobiliteye, güneş sektöründe geniş bir aralıktaki başlıkları ve eğilimleri kapsamaktadır. Üyelerimizin desteği ve katılımıyla, raporlar yayınladığımız, webinarlara, seminerlere, etkinliklere ev sahipliği yaptığımız bir dizi çalışma kolunu koordine ediyoruz. Yıllık olarak beş en önemli etkinliği düzenliyoruz: SolarPower Zirvesi, Yaz Ortası Kutlaması, RE-Source, Digital Güneş Enerjisi ve Depolama, Bakım ve İşletme ve Varlık Yönetimi.

Güneş enerjisinin mevcut durumunu ve potansiyelini göz önüne aldığınızda Avrupa’daki genel görünümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa’da güneş enerjisindeki büyüme bakımından, yeni, heyecan verici bir dönem. 2018’de, 28 AB ülkesinde güneş enerjisi, önceki yıl yeni kurulan 5.9 GW kapasiteye göre %36 artış göstererek 8.0 GW’ya yükseldi. Avrupa’da güneşe enerjisi kurulumları, toplamda, 2017 yılındaki 9.2 GW’dan 2018 yılında 11 GW’ya %20 oranında artış gösterdi. 

2019, Avrupa için, güneş enerjisinde daha da iyi bir yıl olacak. Tahminlerimiz, 2019 yılında güneş enerjisi talebinin %80’in üzerinde büyük bir artış göstererek 20.4 GW’ya, 2020 yılındaysa %18 artışla 24.1 GW’ya  yükseleceğini öngörüyor ki, bu da Avrupa’da 2011 yılında eklenen 22.5 GW’yı da geçerek yeni bir kurulum rekoru olacak. Bu yıl, Fransa, İtalya ve İspanya’nın tümünün GW ölçeğinde yıllık kurulum düzeyine erişmesini bekliyoruz.

Bloomberg Yeni Enerji Forumu’na (BNEF) göre, en düşük maliyetli ve en kolay uygulanabilen temiz enerji biçimi olan güneş enerjisi, enerji üretiminde uzun vadede baskın çıkacak; bu senaryoda Avrupa’da yenilenebilir enerji %86’lık paya erişirken, güneş enerjisinin de 1,400 GW’ya eşdeğer, %36 paya sahip olması bekleniyor. 

Güneş enerjisi, aynı zamanda, Avrupa’da en yüksek düzeyde desteği görüyor; Avrupa Sosyal Anketi’ne (ESS) göre Almanların %89’u, İtalyanların %85’i, ve Fransızların %85’i tercihlerinin bu yönde olduğunu belirtiyorlar. Bunun nedeni, güneş enerjisinin en demokratik ve merkezsizleştirilmiş enerji biçimi olması; herkes, ev, okul, hastane ya da işyeri olsun, her yere kurulum yapabilir.

Dolayısıyla, Avrupa’da güneş enerjisinin geleceği parlak!

SolarPower Europe tarafından başlatılan yeni kampanyayla Avrupa’da yenilenen ve yeni yapılan bütün binalara solar paneller yerleştirilmesinin AB yasalarına dahil edilmesi amaçlanıyor. Çığır açacak bu kampanyanın çok destek bulacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Genel tepki nasıl?

SolarPower Europe, AB’de yenilenen ya da yeni yapılan binalarda güneş panellerinin yerleştirilmesi gerektiği konusundaki yeni kampanyasını yakın zamanda başlattı. İklim değişikliği konusunda acilen eyleme geçmemeiz gereken bir zamanda, binaların güneş paneli olmaksızın inşa edilmesi ya da yenilenmesi artık anlam taşımıyor. AB’de tüm yeni ve yenilenen yapılara güneş paneli yerleştirmek, yılda 4 milyon tondan fazla CO2 tasarrufu yapılmasını ve Avrupa hanelerindeki elektrik faturalarının hafiflemesini sağlar. Ev sahibi ya da kiracı olun, güneşe yatırım yapmanın maliyeti azdır: Tahmini 10 yılda maliyetini karşılar, 30 yıla kadar da garantilenmiş yaşam ömrü vardır.  

Kampanyamıza, Kaliforniya’da yakın zamanda kabul edilen, 2020’den itibaren inşa edilecek meskenlerin çatılarında güneş paneli bulundurmasını zorunlu hale getiren kanun esin kaynağı oldu. Balearik Adaları Parlamentosu (İspanya), diğer ölçütlerle birlikte otoparklara ve yeni binalara PV panellerinin dahil edilmesini mecbur tutan kanunu onayladı. Almanya’nın Tübingen şehrinde, tüm yeni meskenlerde ve ticari yapılarda güneş enerjisi kurulumu yapılması zorunludur. 

Tüm Avrupalılara, AB yasalarına, yeni ve yenilenmiş yapılara güneş panellerinin girmesi için çabalayan online kampanyamızı imzalamaya çağırıyoruz. Politikacılardan kuruluşlara, enstitü ve kurumlara çeşitli paydaşlar kampanyamızı imzalamış durumdalar. Tabii ki inşaat sanayisi ve mimarlar da dahil tüm paydaşlarla işbirliğine açığız. Genelde, geri dönüşler olumlu oldu ve kampanyamızı Kasım’da Avrupa Komisyonu’na ve Avrupa Parlamentosu’na sunmayı dört gözle bekliyoruz. 

Dünyada enerji dönüşümü yaşanırken özellikle istihdam geçişkenliği konusunda olumlu sayılar günden güne yayınlanıyor. İstihdam konusunda güneş enerjisinin rolü nedir?

Güneş enerjisi sanayisi, küresel yenilenebilir enerji sektöründe, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) göre kurulumu yapılan her watt kapasitesinde, 2018 yılındaki 3,6 milyon istihdamla, fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının her ikisi için de, diğer herhangi bir enerji üretim kaynağından daha fazla istihdam sağlayan en büyük işverendir. 

Güneş enerjisinin Avrupa’daki istihdamda kuvvetli bir olumlu etkisi mavcuttur. Üretilen her bir terawatt saat enerji için, güneş enerjisi AB’de 1,100 yeni istihdam sağlar. Bu, özellikle nükleer, kömür ve gaz olmak üzere, diğer herhangi bir enerji sanayisi branşının birkaç katıdır. 

AB’deki güneş enerjisi istihdamının dörtte üçü üretim sonrası işlerindedir. Bu istihdam olanakları, yerel zeminde ortaya çıkar, deniz aşırı ihraç edilemez ve dolayısıyla uzun vadede sosyoekonomik gelişmeye katkıda bulunamaz. AB desteğindeki küçük ölçekli güneş enerjisi kuruluşları, büyük ölçeklerin eklediği katma değer ve istihdamın neredeyse üç katını sağlamışlardır. Bunun nedeni, 115 GW değerindeki kurulu güneş enerjisi kapasitesinin üçte ikisinin çatı sistemleri olması, yani kurulum söz konusu olduğunda daha emek yoğun niteliğe sahip olmalarıdır.

Güneş, kömürdeki azalmadan etkilenen bölgelerde de isithdam ve yeni sanayi için önemli fırsatlar arz eder. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) bir çalışmasında, özellikle yapım aşamasında, eski kömür bölgelerinde güneş enerjisi kurulumun, bölgede istihdamın ortaya çıkarılmasına ve yeniden işbaşı yapılmasına katkı yaptığı sonucuna varılmıştır. JRC’ye göre, güneş enerjisi, özellikle eski kömür madencilerinin istihdam edilmesi ve bölgesel gelişmenin sürdürülmesine destek olunması bakımından uygun. 

Kısacası, güneş, tüm dünyada temiz, güvenlikli ve güvenceli istihdam sağlıyor.

Yenilenebilir enerjide kurumsal kaynaklar büyük bir eğilim haline geliyor. Potansiyeli nedir ve Avrupa’da bu nasıl süratlendirilebilir?

Yenilenebilir enerji için kurumsal kaynaklar bulunması dünya çapında büyük bir iş fırsatı haline geliyor. Bu da kurumların ekonomik rekabet gücünü artırıyor ve karbon ayak izlerini azaltıyor. Avrupa’da, son beş yılda, Enerji Satın Alma Anlaşmaları (PPS) ya da doğrudan saha kurulumları yoluyla 16 GW karşılığı bulunan yeni yenilenebiliir enerji kaynağı kontratı yapıldı. 

Avrupa’da, bazı engeller kalsa da, yenilenebilir enerjide kurumsal satın alma için büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Tam potansiyelin açığa çıkarılması için, politikacılar, yakın zamanda yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Yönergesinin gerektirdiği şekilde kurumsal satın almanın önündeki tüm yasal ve idari engelleri kaldırmalılardır ki, İskandinavya’da, Hollanda’da ve İngiltere’de daha önce ulaşılan başarı tekrarlanabilsin.

Uzun vadeli Orijin Garantisi (OG) sahipliğinde berraklık ve kesinlik, kurumların yenilenebilir elektrik satın almakta olduklarından emin olmaları bakımından önemlidir. Riskleri en aza indirmek ve katılımı en yüksek düzeye çıkarmak için saha içi ve dışı çözümlerden, çoklu-kurumsal yenilenebilir enerji satın alma sözleşmelerine, çok çeşitli tedarik modellerine ve piyasa ürünlerine imkân tanınmalıdır. Kurumların, maliyet etkinliği en yüksek yenilenebilir enerji çözümlerini uygulama fırsatlarını en yüksek sayıya çıkaracak sınır ötesi yenilenebilir enerji işlemlerinde yetkilendirilmesine izin verilmelidir. 

SolarPower Europe, WindEurope, RE100 ve WBCSD ile birlikte, kurumsal yenilenebilir enerji kaynak kullanımında temiz enerji satın almacılarını ve tedarikçilerini temsil eden hissedarlardan oluşan bir Avrupa birliği olan RE-Source platformunu uygulamaya almıştır. Bu platform, AB’de ve ulusal düzeyde kurumsal yenilenebilir enerji kullanımında daha iyi bir çatıyı destekleyecek etkinlikleri koordine eder ve bunların kaynaklarını bir havuzda toplar.  Daha çok firma enerjilerinin %100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılama kararı aldıkça, yenilenebilir enerjide kurumsal satın alma sadece ve sadece artacaktır. Burayı izlemeye devam edin!

Geçtiğimiz günlerde IEA Başkanı Fatih Birol, Türkiye’nin, son 5 yıl içerisinde yenilenebilir enerjide kurulu güç artışında Avrupa üçüncüsü olduğunu açıkladı. Türkiye’nin güneş enerjisi açısından gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu anda, Türkiye Avrupa’da ikinci en büyük güneş enerjisi piyasası durumundadır ve henüz dokunulmamış, 500 GW’a ulaşabilecek potansiyeli bulunmaktadır. Türkiye’deki PV piyasası 2018 yılında, 2017 yılındaki rekorundan az olsa da, çok süratli bir şekilde büyümeye devam etti.

Türkiye’deki mevcut çatı yüzölçümünün en az üçte biri, güneş enerjisi kurulumuna uygun görünmektedir, bu da 467 milyon m² alana karşılık gelir. Bu çatıların tümüne güneş enerjisi yerleştirilse, 23,000 MW meskenlerde; 21,000 MW sanayii ve ticari çatılarda ve 2,000 MW kamu kuruluşlarının çatılarında olmak üzere toplam 46,000 MW yapacaktır.

Türkiye dünyada en hızlı büyüyen enerji piyasalarından biri olarak görülüyor; güneş enerjisi için çok büyük potansiyeli var!

SolarPower Europe bundan sonra ne yapacak?

İlk önceliklerimizden biri Avrupa güneş sanayisi için endsütriyel bir strateji hayata geçirmek. Avrupalı araştırmacılar, üretim ekipmanı tedarikçileri; hammadde ve işleme firmaları; inverter üreticileri ve alanlarında dünya lideri olan birçoklarıyla birlikte; Avrupa’nın güneş enerjisi ve yenilenebilir enerjide öncü olmasını sağlayacak endsütriyel bir stratejiye gereksinimimiz var.

SolarPower Europe, AB’nin güneş teknolojilerinde; imalat ve servislerde lider olmasını sağlayacak ve aynı zamanda da Avrupa’da binlerce temiz enerji istihdamı ortaya çıkaracak endüstriyel stratejiyi azimle geliştirdi. 

Enerji sektöründe, solardan-hidrojene dönüşüm ve solar mobilite gibi yeni fırsatların da ortaya çıktığını görüyoruz. Avrupa’da şimdiye kadar güneş tabanlı hidrojen projelerine dair örnekler gördük ve bu teknolojiler hızla artıyor. Aynı şekilde, elektromobilite de; güneş için yeni ve heyecan verici fırsatların önünü açacak; yeni ortaya çıkan küresel bir eğilim.  

Avrupa’da güneş için gelecek parlak görünüyor; güneş enerjisnin bireysel kullanım hakkını güvenceye alan ve küçük ölçekte güneş enerjisi kurulumlarının önceliğini sürdüren AB Temiz Enerji Paketinin sonuçları çok başarılı oldu. Şimdi, AB üyesi devletlerin taahhütlerine bağlılıklarını ve güneş enerjisindeki büyümenin desteklenemsi için ulusal düzeyde çerçevelerin yürürlüğe konulmasının güvenceye alınması için çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, AB’nin, sera gazı emisyonlarını azaltma stratejisini destekleyen 2050 iklim ve enerji stratejisi de güneş sektörü için hayli önem taşıyor. Güneş enerjisi, Avrupa’nın en düşük maliyetli temiz enerji teknolojisi olarak; enerji dönüşümünde, bundan böyle şimdiye kadarkinden çok daha fazla rol alacak.   

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel

Smart, ilk sürdürülebilirlik raporunu ve strateji belgesini paylaştı: ‘2040 Net Zero’ya emin adımlarla ilerliyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yatırımlarıyla güneş teknolojilerinde küresel bir marka haline gelen Smart Güneş Teknolojileri, 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi ve 2022 yılı için hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. 2022 yılında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırlayan, bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Komitesi kuran ve ‘2040 Net Zero’ hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Smart, ‘Net Sıfır’a çok daha erken bir tarihte ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında Gebze ve Dilovası’nda yer alan tesisleriyle toplam üretim miktarını 585.250 adet panele çıkaran firma, 2023 yılı içerisinde devreye alacağı ve yeni yatırımlarının devam ettiği Aliağa FV Hücre ve Panel Entegre Üretim Tesisi ile 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla yıllık güneş paneli üretim kapasitesini 2.9 GW’a, hücre üretim kapasitesini 2 GW’a yükseltmeyi hedefliyor.

2022 yılı için hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik Raporu ve 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’ni 5 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen lansman toplantısında kamuoyu ile paylaşan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Smart Güneş Teknolojileri olarak 2014 yılında güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerimize başladık. 2017 yılında Gebze’de ilk güneş paneli üretim tesisimizi faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen güneş teknolojisi firmalarından biri haline geldik. 2022 yılı ise, halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz ve BIST 50 şirketleri arasına girdiğimiz yıl oldu “dedi.

Şirketin, sürdürülebilirliği yönetim yaklaşımının merkezine konumlandırdığını vurgulayan Demirdağ, “Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil, yönetim yaklaşımımızın merkezinde yer alıyor. İnsan, toplum ve çevreyi odağımıza alarak, dünya çapında enerjinin daha temiz bir şekilde üretilebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi konulara özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

2023-2027 Strateji Belgesi sunumunda Smart’ın yatırım yol haritasını paylaşan Demirdağ, “Pandemi, tedarik zinciri ve dijitalleşme gibi konulara odaklanmamızı sağlarken; Rusya-Ukrayna savaşı ve buna karşılık Avrupa Birliği’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için açıkladığı Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ve ABD senatosu tarafından enflasyonla mücadele kapsamında ülkenin yenilenebilir enerji üretim potansiyelini artırmayı amaçlayan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi gelişmeler, sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejilerimizi oluştururken göz önüne aldığımız önemli hususlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilme yeteneği olan sürdürülebilirlik kavramının enerji bağımsızlığı ve iklim adaleti için öneminin bilincinde olan, Çevresel Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çalışmalarına 2022 yılında başlayan Smart Güneş Teknolojileri, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 dönemine ilişkin sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin performans detaylarını içeren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA); 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışık İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve 13-İklim Eylemi ile direkt ilişkili konularda çalışmalara devam eden Smart Güneş Teknolojileri, projelerini bu amaçlara uyumlu bir şekilde geliştiriyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri ve stratejik planları kapsamında, Türkiye’nin yeni yüzyılında daha yeşil ve kalkınmış bir geleceğe ulaşabilmek için yeşil hidrojen konusunda da çalışmalar yapan Smart Güneş Teknolojileri, Solargize markası altında yeşil enerjili elektrikli araç şarj istasyonları kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Enerji dönüşümünün lider oyuncusu olmayı hedefleyen şirketin sürdürülebilirlik raporu ve strateji belgesine https://www.smartsolar.com.tr/yatirimci-iliskileri.html bağlantısından ulaşılabiliyor.

Devamını Oku

Genel

Güneş ve enerji depolamadaki yenilikler Solar+Storage NX’te

Yayın Tarihi

on

Yazar

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’nı kazananlar DemoDay’de buluştu

Yayın Tarihi

on

Yazar

Eksim Holding tarafından Dicle Elektrik desteğiyle, yenilikçi iş fikirlerinin gelişimine katkı sunmak amacıyla başlatılan Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı ilk mezunlarını verdi. 106 girişim arasından seçilen 7 ekip; enerji dağıtım yönetimi, enerji dağıtım teknolojileri, dijital çözümler, enerji tedariki ve enerji lojistiği gibi alanlardaki yenilikçi teknolojilerini, girişim ekosistemi ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Eksim Pulse DemoDay etkinliğinde anlattı. Dört ay boyunca eğitim ve mentorluk süreçlerinden geçen Eksim Pulse mezunları, toplam 700 bin TL değerinde nakit ödülün de sahibi oldu.

 Eksim Holding grup şirketi Dicle Elektrik’in desteğiyle hayata geçirilen Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’ndan mezun olan ekipler, geliştirdikleri yenilikçi teknolojileri, İstanbul Workinton Levent 199’da gerçekleştirilen DemoDay etkinliğinde girişim ekosistemine sundu. Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’ndan mezun olan 7 ekip, toplam 700 bin TL nakit desteği kazanırken mentorluk ve eğitim programlarıyla projelerini geliştirme ve Eksim Ventures’tan yatırım alma fırsatı yakaladı. Enerji alanında hizmet veren 7 girişim, enerjinin geleceğine yön verecek projeleri ile girişim ekosistemine dahil olarak işlerini bir adım daha öteye taşıdı. 

Enerjinin geleceğine yatırım fırsatı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eksim Holding Teknoloji, Ar-Ge ve İş Geliştirme Başkanı Uğur Mutluhan Oruncak, “Yenilikçi iş fikirlerini desteklemek ve global çevrelerle buluşturmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’nın ilk mezunlarını vermesinin mutluluğunu yaşıyoruz. İlk programımız enerji sektörüne yönelik projelere odaklandı. Bu kapsamda Eksim Holding olarak üstlendiğimiz yenilenebilir enerji misyonuna katkı sunan ve sürdürülebilir geleceğe yön vereceğine inandığımız projelerin ekiplerini,  dört ay boyunca teorik eğitimler, mentorluk, ofis imkânı ve nakit ödüller ile destekledik. Bu destek kapsamında da holding şirketlerimizden Eksim Ventures öncülüğünde enerji sektörüne yönelik sürdürülebilir çözümler sunan yeni nesil girişimlerin büyümelerine katkı sağlıyoruz. Verim odaklı yapay zeka temelli iş fikirleri geliştiren tüm ekiplerimizi gönülden tebrik ediyorum. Eksim Holding olarak yerli girişim ekosistemini yatırımlarımızla desteklemeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. Eksim Pulse Yöneticisi Kürşad Karadaş da yaptığı konuşmada geleceğin yenilikçi enerji çözümlerini kapsayan projeleri, DemoDay etkinliği altında girişim ekosistemine sunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Dicle Elektrik geleceğin enerjisini destekliyor

Programı destekleyen Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Şeref Korhan ise yaptığı açıklamada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 6 ilinde elektrik dağıtım hizmeti sunan ve sağladıkları dijital altyapı dönüşümüyle başta tasarruf olmak üzere bölgeye önemli kazanımlar sağlayan bir şirket olduklarını belirterek; “2,2 milyon aboneye “kayıpsız-kesintisiz-kaliteli” elektrik dağıtım hizmeti sunuyoruz. Bu hizmeti sunarken dünyada enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını görüyor ve yapılan yenilikçi çalışmalara katkı sunmak için Ar-Ge merkezimizde ulusal ve uluslararası çalışmalara imza atıyoruz.  Eksim Pulse ise ilk prograında enerji sektörünün girişimlerine destek vermek için yola çıktı. Biz de bu yolculukta Dicle Elektrik olarak kendilerini desteklemekten mutluluk duyduk. Girişimleriyle yeni nesil enerji sistemlerine güç katacak projelerin sahipleri olan takımlarımızı tebrik ediyoruz. Bu alanda yapılan çalışmaların, gelecek nesillerin çevreci bir anlayışla enerjiye erişimini kolaylaştıracağını gururla söyleyebilirim” açıklamalarında bulundu.

 Girişimciler sunumlarıyla güne damgasını vurdu

Eksim Pulse DemoDay kapsamında sahne alan ekipler, verimlilik ve simülasyon çözümleri, talep fazlası enerjinin depolanması, yapay zeka ile yeraltı enerji haritası gibi çalışmalar içeren iş fikirlerini enerjinin geleceğine yatırım yapmak isteyen sektör temsilcilerine aktardı.

Hummingdrone: Otonom dron ve yazılımlarını kullanarak güneş enerjisi sektörünün verimli bir şekilde büyümesine katkı sağlayan analiz çözümleri geliştiriyor. Termal ve yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış dronlar, güneş enerjisi tesislerinin yönetimini hassas denetleme ile yenilikçi bir seviyeye taşıyor.

PowerDev: Enerji büyük verisini gerçek zamanlı toplayıp yapay zeka temelli yüksek performanslı modeller üretiyor. Böylece yenilenebilir enerji ve batarya depolama yatırımlarının hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini ve bunun veri temelli sürdürülmesini sağlıyor.

BataryaZEKASI: ArtificaX Bilişim tarafından geliştirilen BataryaZEKASI platformu; elektrikli araç üreticileri ve kullanıcıları, elektrikli filo sahipleri ve batarya enerji depolama sistemleri (BESS) için batarya bakım maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla oluşturulan bir platformu kapsıyor. Platform; bataryaların sağlık durumunu gerçek zamanlı olarak izleyip ekspertiz raporu çıkararak bataryalarda oluşabilecek sorunları yapay zeka yardımıyla önceden haber vermesiyle öne çıkıyor.

Geodo: Yapay zeka destekli özgün teknolojisi ile herhangi bir kazma ihtiyacı duymadan, yeraltındaki enerji dağıtım envanterlerinin derinlik ve yatay eksende ortalama 3-4 santimetre hata payıyla dijital haritasını çıkarıyor.

Bee Battery: Proje; elektriğin en çok üretildiği zaman ile en çok tüketildiği zaman dilimi arasındaki uyuşmazlıktan doğan enerji sarfiyatının önüne geçmeyi amaçlıyor. Ev, işyeri, fabrika gibi yerlerin elektrik ihtiyacını tasarladığı modüler akıllı enerji depolama sistemi, maliyet avantajı ve güven sağlıyor.

Massive Energy: Hanelerdeki elektrikli cihazların tüketimlerini profilleyerek kişiselleştirilmiş cihaz öneri sistemi sağlıyor. İnsanı merkeze alan enerji verimliliği vizyonuyla birlikte enerji tüketim kültürünün iyileşmesine katkıda bulunuyor.

Virmode: Enerji sektöründe çalışan personelin ihtiyaç duyduğu teknik eğitimlerin simülasyonlarını geliştiriyor. Virmode Yazılım’ın halihazırda ticarileşmiş 2 ürünü bulunuyor.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com