Connect with us

Sektör Haberleri

SÜT-D, Türkiye’nin düşük karbon kahramanlarını ödüllendirdi

Yayın Tarihi

on

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), ‘İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye’ başlığında 8. İstanbul Karbon Zirvesi’ni 2 Mayıs 2023’te İTÜ tescilli yeşil yerleşkesinde yüksek paydaş katılımıyla gerçekleştirdi. Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’nde kuruluşların karbon yönetimine katkı başarıları marifet iltifata tabidir diyerek ödüllendirildi.

İklim dirençli üretim, büyüme ve ihracat gücümüzü artırmayı başarabiliriz diyen İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Endüstrinin yeşil, döngüsel, dijital dönüşümde düşük karbon ekonomisi yolu şarttır. Sürdürülebilir üretim, tüketim ve hizmette karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve böylece toplumda konunun bilinirliğini paydaş katılımı ile artırmayı hedefleyen SÜT-D, sürdürülebilirlik yönetimi üst başlığında başta çevresel göstergelerinde olmak üzere sosyal ve yönetişimsel göstergelerine yansıyan sera gazı azaltımı başarılarını ödüllendirmekte. Ödül bir yarışma ile takdim edilmemekte, adaylar birbiri ile karşılaştırılmamakta. Adayların yanı sıra, SÜT-D’nin sektörel izlemesi ile belirlenen kişi ve kurum başarıları da değerlendirilmekte. Bu yıl 2022 Sezonu Bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci ile küresel ısınma, iklim değişikliği ve karbon ayak izini güldürüp düşündürerek anlatarak yaygın bilinirliğe mühim katkı sunan, skeçlerinde insan ve doğa korumayı hep öncelikleyen GÜLDÜR GÜLDÜR SHOW’u 2023 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı ilan ettik. Zirvemizin neşesi olan ödülü Erdem Yener ve Uğur Bilgin aldı. Biz onları çok seviyorduk. Daha da çok sevdik. Ödül takdim ettiğimiz kahramanlarımızı kutluyor, düşük karbon ayak izli, mutlu ve sürdürülebilir yaşam diliyoruz” açıklamasını yaptı.

Atıktan enerji üretiminde karbon ayak izini düşürenler

Yeşil Enerji: ATY uygulaması ile AKADEMİ Çevre, Evimizin Atığı, Tesisimizin Yakıtı projesi ile İSTAÇ, RETOX: Sıfır Yakıt, Sıfır Karbon teknolojisi ile SANTES ödüllendirildi.

Geri dönüşümün teknik cazibesini karbon yönetiminde uygulayanlar

Ahşap Paletin Sürdürülebilir Yolculuğu için BENLİ Grup, Atık Yağlar Dönüşür, Gelecek Dönüşür projeleriyle BİYODİZEL Sanayi Derneği ve PRİL Türkiye, Atıktan Beyaz Altına: Geri Dönüştürülmüş EPS’nin Gücü ürünü ile CFN Kimya, Geleceğede  Uyumlu Motor Yağı Ambalajı ile PETROL OFİSİ ödül sahibi oldu.

Güneş gücünü karbon yönetiminde ışıldatanlar

Uşak RES’e Yardımcı GES, Sürdürülebilir Doğa İçin Karbonsuz Prosesi ile AYDEM Yenilenebilir Enerji, Yukarıda Üret, Aşağıda Tüket ile KADOOĞLU Yağ, Enerjimiz Güneş, Geleceğimiz Sürdürülebilir projesi KİMPUR ödül alırken KONTROLMATİK Temiz Enerjimiz Polatlı İçin, SHELL&TURCAS PETROL Enerjisini Güneşten Alan Shell Yakıt İstasyonları uygulamaları ödüllendirildi.

Yenilenebilir enerji kaynaklı iklim dostu başarılar

İklimi Önemse, Karbonsuz Yaşamı Özümse ile GAMA Enerji, Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi ile TAGEM ve UNDP, GECO: İklim Dostu Jeotermal projesiyle ZORLU Enerji ödüle layık bulundu.

Düşük karbon ayak izi için yenilikçi ürünler
AKÇANSA’nın Yeşil Formülasyon: Sürdürülebilir Ürün Hareketi; BETEK Boya’nın Dış Cephe Isı Yalıtım Seferberliği; KALYON PV’nin Karbonsuz Yarınlara Enerjiyi Taşıyan Ekotasarımı, Veri Merkezini Soğut, Dünya’yı Koru diyen SYSTEMAIR HSK ödül kazandı. 

Yenilikçi çözümlerle sera gazı salım azaltanlar

Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü ile AKSA Doğal Gaz; Karbonsuz Buhar süreci ile CARGILL Türkiye,  ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma çözümü ile ESCON; Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi ile HALKBANK, Sürdürülebilirlik Programı: Geleceğimizi Koruyoruz diyen IRON MOUNTAIN, Lokomotif Otomasyonu ile Karbonsuz Yolculuk teknolojisini sunan PETRONET, İnsan ve Çevre Odaklı Bankacılık uygulamasıyla TÜRKİYE KALKINMA ve YATIRIM BANKASI, Ttessa: Akıllı Enerji Yönetim Platformu ile TÜRKTELEKOM ödülle taltif edildi.

Sosyal etkiyle karbon yönetimi başarıları

Türkiye’nin İlk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası ile ilerleyen TSKB, Değişim Seninle Başlar projeleriyle 2 FUTURE Sosyal Girişim yarattıkları yaygın etkiyle Düşük Karbon Kahramanı ilan edildiler. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ve TÜKETİM DERNEĞİ

2023 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI

  1. AKADEMİ ÇEVRE: Yeşil Enerji: ATY
  2. AKÇANSA: Yeşil Formülasyon: Sürdürülebilir Ürün Hareketi
  3. AKSA DOĞALGAZ: Sayaç Okumada Düşük Karbon Çözümü
  4. AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Uşak RES’e Yardımcı GES, Sürdürülebilir Doğa İçin Karbonsuz Proses
  5. BENLİ GRUP: Ahşap Paletin Sürdürülebilir Yolculuğu
  6. BETEK BOYA: Dış Cephe Isı Yalıtım Seferberliği
  7. BİYODİZEL SANAYİ DERNEĞİ ve PRİL TÜRKİYE: Atık Yağlar Dönüşür, Gelecek Dönüşür
  8. CARGILL TÜRKİYE: Karbonsuz Buhar
  9. CFN KİMYA: Atıktan Beyaz Altına: Geri Dönüştürülmüş EPS’nin Gücü
  10. ESCON: ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma
  11. GAMA ENERJİ: İklimi Önemse, Karbonsuz Yaşamı Özümse
  12. GÜLDÜR GÜLDÜR SHOW: 2022 Sezonu Bölüm 316’daki Küresel Isınma Skeci
  13. HALKBANK: Enerji ve Doğal Kaynak Yönetim Sistemi
  14. IRON MOUNTAIN: Sürdürülebilirlik Programı: Geleceğimizi Koruyoruz
  15. İSTAÇ: Evimizin Atığı, Tesisimizin Yakıtı
  16. KADOOĞLU YAĞ: Yukarıda Üret, Aşağıda Tüket
  17. KALYON PV: Karbonsuz Yarınlara Enerjiyi Taşıyan Ekotasarım
  18. KİMPUR: Enerjimiz Güneş,Geleceğimiz Sürdürülebilir
  19. KONTROLMATİK: Temiz Enerjimiz Polatlı İçin
  20. PETRONET: Lokomotif Otomasyonu İle Karbonsuz Yolculuk
  21. PETROL OFİSİ: Geleceğe de Uyumlu Motor Yağı Ambalajı
  22. SANTES: RETOX: Sıfır Yakıt, Sıfır Karbon
  23. SHELL&TURCAS PETROL: Enerjisini Güneşten Alan Shell Yakıt İstasyonları
  24. SYSTEMAIR HSK: Veri Merkezini Soğut, Dünya’yı Koru
  25. TAGEM ve UNDP: Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi
  26. TSKB: Türkiye’nin İlk Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikası
  27. TÜRKİYE KALKINMA ve YATIRIM BANKASI: İnsan ve Çevre Odaklı Bankacılık
  28. TÜRKTELEKOM: Ttessa: Akıllı Enerji Yönetim Platformu
  29. ZORLU ENERJİ: GECO: İklim Dostu Jeotermal
  30. 2 FUTURE SOSYAL GİRİŞİM: Değişim Seninle Başlar

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektör Haberleri

FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Dünyanın farklı bölgelerindeki ofisleri aracılığıyla kazandığı deneyim ve başarıyla tamamlanmış sayısız uluslararası referanslar ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında anahtar teslim kurulum (EPC) hizmeti veren ASUNIM, invertör ve enerji depolaması çözümleri alanında dünya çapında lider FOX ESS’nin kurumsal ortakları arasına katıldı.  Yapılan anlaşma ile ASUNIM; Fox ESS’nin invertör, enerji depolama ve EV şarj cihazlarından oluşan ürün portfolyosunun Türkiye, Portekiz ve İspanya’daki distribütörü oldu.

İmza törenine ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, FOX ESS Satış Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen ve Ülke Müdürü Barış Sözener katıldı.

ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff “2024 yaklaşırken FOX ESS ile yapılan bu stratejik anlaşma için mutluyuz. FOX ESS’nin, ASUNIM’in invertörler ve yüksek güçlü ve rekabetçi batarya depolama çözümleri için güvenilir ve son teknoloji çözümler alanında lider olma vizyonunu paylaştığına inanıyoruz” dedi.

ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “Bu önemli anlaşma ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimiz FOX ESS’yi Türkiye pazarına getirmek için çok çalışacak. Çözümlerinin mevcut ve gelecekteki talebe ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

FOX ESS Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen, “FOX ESS olarak, ASUNIM ile uzun vadeli bir iş birliği kurmaktan ve uluslararası enerji projelerine birlikte katılmaktan onur ve heyecan duyuyoruz. Yenilikçi invertörlerimizi ve enerji depolama çözümlerimizi ASUNIM ile birlikte uluslararası pazarlara sunmayı planlıyoruz. ASUNIM, müşterilerine en üst seviye mühendislik hizmeti ve destek sağlıyor; bu da faaliyet gösterdikleri bölgede stratejik ortak olarak kendilerini seçmemizin ana sebeplerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Sektör Haberleri

İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası

Yayın Tarihi

on

Yazar

Hultsfred, İsveç – Sürdürülebilir enerjiye doğru büyük bir adım atan Solkompaniet ve Equans’ın bir yan kuruluşu olan Bouygues Energies & Services, İsveç’in en büyük güneş enerjili tarlasını inşa etmek üzere Hultsfred havaalanında bir araya geldi. Neoen ve Alight tarafından desteklenen bu iddialı proje, ülkedeki yenilenebilir enerji için yeni bir dönemi müjdeliyor.

Erken Ekim 2023’te başlayan bu büyük ölçekli proje, 2025 ilkbaharında elektrik şebekesine bağlanması planlanan ve aynı yıl içinde tam ticari faaliyete geçmesi beklenen bir güneş enerjili tarla olarak hayata geçirilecek. 136 hektarlık geniş bir alanı kaplayan tarla, 100 MW kapasitesiyle İsveç’teki şimdiye kadar tamamlanan en büyük park olacak. Bu önemli girişimin arkasındaki güç olan Neoen ve Alight, H&M grubu ile bir güç satın alma anlaşması (PPA) oluşturarak yenilenebilir elektrik tedarikini sağlıyor.

Solkompaniet’in yeni CEO’su olarak atanacak olan Thomas Sparrmo, projeye olan heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Bu İsveç güneş enerjisi alanında bir dönüm noktasına katkıda bulunma fırsatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Güneş enerjili tarlanın büyüklüğü, Avrupa’daki büyük güneş enerjili tarlalarla aynı seviyede olacak. Gerçekten büyük ölçekli güneş enerjili tarlalar inşa etmek, İsveç’in enerji karışımındaki ucuz yenilenebilir elektriğin payını hızla artırmak için en etkili yoldur. Bu anlaşma ayrıca Bouygues Energies & Services’in uluslararası büyük ölçekli deneyimi ile Nordic koşullarındaki uzmanlığımızın birleşiminin kazanan bir konsept olduğunu gösteriyor.”

Enerjiler İş Birimi İcra Başkanı ve Equans Solar & Storage markasından sorumlu olan Elisabeth Benedetto ise projeye duyduğu heyecanı şu sözlerle ifade etti: “İsveç’teki ilk girişimimiz hakkında inanılmaz derecede mutluyuz ve bu önemli projeyi bize teslim eden yeni müşterimiz Alight ve uzun vadeli iş ortağımız Neoen’e teşekkür ediyoruz. Solkompaniet ile yaptığımız iş birliği, müşterilerimiz için gerçekten mükemmel bir teklif oluşturmak için kritik bir rol oynadı.”

İnşaat aşamasının yanı sıra, Bouygues Energies & Services ve Solkompaniet, siteyi bir sonraki 20 yıl boyunca bakımından sorumlu olacak. 100 MW’lık PV projesinin etkisi büyük; elektrik şebekesine 100 GWh’den fazla enerji sağlayarak, 18,000 İsveç evinin yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.r

Bu çığır açan girişim, İsveç’in yenilenebilir enerji yolculuğunda önemli bir anı temsil ediyor ve ülkenin daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan taahhüdünü vurguluyor.

Devamını Oku

Genel

Smart, ilk sürdürülebilirlik raporunu ve strateji belgesini paylaştı: ‘2040 Net Zero’ya emin adımlarla ilerliyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yatırımlarıyla güneş teknolojilerinde küresel bir marka haline gelen Smart Güneş Teknolojileri, 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi ve 2022 yılı için hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. 2022 yılında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırlayan, bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Komitesi kuran ve ‘2040 Net Zero’ hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Smart, ‘Net Sıfır’a çok daha erken bir tarihte ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında Gebze ve Dilovası’nda yer alan tesisleriyle toplam üretim miktarını 585.250 adet panele çıkaran firma, 2023 yılı içerisinde devreye alacağı ve yeni yatırımlarının devam ettiği Aliağa FV Hücre ve Panel Entegre Üretim Tesisi ile 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla yıllık güneş paneli üretim kapasitesini 2.9 GW’a, hücre üretim kapasitesini 2 GW’a yükseltmeyi hedefliyor.

2022 yılı için hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik Raporu ve 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’ni 5 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen lansman toplantısında kamuoyu ile paylaşan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Smart Güneş Teknolojileri olarak 2014 yılında güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerimize başladık. 2017 yılında Gebze’de ilk güneş paneli üretim tesisimizi faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen güneş teknolojisi firmalarından biri haline geldik. 2022 yılı ise, halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz ve BIST 50 şirketleri arasına girdiğimiz yıl oldu “dedi.

Şirketin, sürdürülebilirliği yönetim yaklaşımının merkezine konumlandırdığını vurgulayan Demirdağ, “Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil, yönetim yaklaşımımızın merkezinde yer alıyor. İnsan, toplum ve çevreyi odağımıza alarak, dünya çapında enerjinin daha temiz bir şekilde üretilebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi konulara özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

2023-2027 Strateji Belgesi sunumunda Smart’ın yatırım yol haritasını paylaşan Demirdağ, “Pandemi, tedarik zinciri ve dijitalleşme gibi konulara odaklanmamızı sağlarken; Rusya-Ukrayna savaşı ve buna karşılık Avrupa Birliği’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için açıkladığı Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ve ABD senatosu tarafından enflasyonla mücadele kapsamında ülkenin yenilenebilir enerji üretim potansiyelini artırmayı amaçlayan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi gelişmeler, sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejilerimizi oluştururken göz önüne aldığımız önemli hususlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilme yeteneği olan sürdürülebilirlik kavramının enerji bağımsızlığı ve iklim adaleti için öneminin bilincinde olan, Çevresel Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çalışmalarına 2022 yılında başlayan Smart Güneş Teknolojileri, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 dönemine ilişkin sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin performans detaylarını içeren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA); 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışık İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve 13-İklim Eylemi ile direkt ilişkili konularda çalışmalara devam eden Smart Güneş Teknolojileri, projelerini bu amaçlara uyumlu bir şekilde geliştiriyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri ve stratejik planları kapsamında, Türkiye’nin yeni yüzyılında daha yeşil ve kalkınmış bir geleceğe ulaşabilmek için yeşil hidrojen konusunda da çalışmalar yapan Smart Güneş Teknolojileri, Solargize markası altında yeşil enerjili elektrikli araç şarj istasyonları kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Enerji dönüşümünün lider oyuncusu olmayı hedefleyen şirketin sürdürülebilirlik raporu ve strateji belgesine https://www.smartsolar.com.tr/yatirimci-iliskileri.html bağlantısından ulaşılabiliyor.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com