Connect with us

GES Yatırımcıları

Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak

Published

on

Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek, hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre ülkemizin güneş enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip olması hedeflenirken, Vespa Solar Enerji GES yönetmeliğindeki değişiklikleri yatırımcılar için değerlendirdi.

Ekonomik dalgalanmalar neticesinde enflasyonun yükselmesi ve Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde elektrik ve enerji maliyetlerinin artması, güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını tetikliyor. Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, 2022 sonunda 9.4 gigavat olan güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artırarak 52,9 gigavata ulaştırılması hedefleniyor. Güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak haline getirilmesi planlanırken, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”teki maddeler ise güneş enerjisi yatırımcılarının gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Güneş enerjisi üretimi ve santralleri alanında faaliyet gösteren Vespa Solar Enerji, bu konuyu yatırımcılar için bütüncül bir çerçevede değerlendiriyor.

“Yönetmelikteki değişiklerin 2019’a kadar uzanması yatırımcılar için tehdit oluşturuyor”

GES yatırımcılarının yatırımını mevzuattaki değişiklikleri dikkate alarak planlamasının ilerleyen dönemlerde karşılaşabilecekleri risklere karşı bir önlem niteliği taşıdığını söyleyen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman şu açıklamada bulundu: “GES yatırımları, son dönemde elektrik fiyatlarındaki artışla birlikte paralellik gösteriyor. Ancak GES yatırımcılarının, yatırım yaparken göz önünde bulundurması gereken bazı yenilikler söz konusu. Özellikle Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki değişen hususlardan bazılarına açıklık getirmek ve tartışmaya açmak önemli bir aşamayı oluşturuyor. Çünkü GES’lerden üretilen enerjinin ihtiyaç fazlasının ücretsiz dağıtılmasına ilişkin kararların 2019’a kadar uzanması, yatırımlar için avantajları olduğu kadar, bazı tehditleri de beraberinde getiriyor. Bu maddeleri inceleyen yatırımcılar değişikliklerin arka planındaki mantık ve yönelim doğru olsa da kapsama zamanında ve usulünde ortak akıl ürünü bir düzenleme bekliyor.”

“Bazı yatırımcılar ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor”

Yatırımcının GES kurulumlarında hangi planla hareket etmesi gerektiğine karar verirken ilk başvurması gereken maddenin yönetmeliğin ‘Lisans alma ile şirket kurma muafiyeti’ başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrası olduğunu söyleyen Osman Tokluman, “Yatırımcılar genelde bu maddenin 1. fıkrasının c, ç ve h bentleri dahilinde ilerliyor. Ancak örneğin ‘ç’ bendinde yatırım yapmış olan bir yatırımcı, henüz uygulanmaya başlayan ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor. Üstelik mevzuat uyarınca tüketim fazlası enerjisi YEKDEM’e bedelsiz bir şekilde veriliyor. Bu noktada tüm yatırımcıların bu gibi durumlara karşı önlem olarak yatırım kararı alırken, sadece bugünkü yatırım durumunu düşünmeyip, ileride doğabilecek ihtiyaçlarına istinaden de planlama yapması gerekiyor. Biz de güneş enerji üretimi ve santrallerini kurmak amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimizle enerji kaynağının yaşamın tüm alanlarında kullanımına katkı sağlamak, insanların ve kurumların yatırımlarında profesyonel ve uçtan uca çözümler sunuyoruz” dedi.

“Yatırımcıların, sıfır risk ile yatırım yapılabilmelerini sağlıyoruz”

Ürünleri, fotovoltaik paneller ve GES kurulum hizmeti başta olmak üzere, ihtiyaca göre şekillenen tam çözüm hizmetleri olarak konumladıklarının altını çizen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman, “Güneş enerjisiyle elektrik üretiminin en büyük avantajı hiç kuşkusuz bu enerji türünün hiçbir zaman bitmeyecek oluşudur. Vespa Solar Enerji olarak biz de enerji sistemlerinde son teknoloji üretim tesisi ile Türkiye’nin iddialı solar panel üreticilerinden biriyiz. Güneş enerjisi alanında yatırım yapan kurum ve kuruluşlara özel finansal çözümler sunarak sıfır risk ile GES yatırımı yapılabilmelerini sağlıyoruz. 5 yıl içinde globalde öncü marka olmayı ve ülkemizi temsil etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

GES Yatırımcıları

ASUNIM’den Bir Hibrit Projesi Daha

Published

on

By

Hibrit GES projelerinde de başarısını daha önce yaptığı dev projelerle kanıtlayan Türkiye GES projeleri lideri ASUNIM, Akfen Yenilenebilir Enerji bağlı ortağı Derbent Enerji ile 40MWp’lık “Hibrit GES Projesi” için sözleşme imzaladı.

ASUNIM, Akfen Holding’in grup şirketlerinden; enerjide birçok HES, GES, RES portföyüne sahip Türkiye’nin önde gelen enerji yatırım firması Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sahip olduğu 112,2 MWm/99 MWe kurulu gücündeki Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali’ne entegre olacak olan 40MWp’lık Güneş Enerji Santrali’ni kuracak. 2019 yılında devreye alınan ve Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırları içinde bulunan Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali ASUNIM’in “Güneş”i ile buluştuğunda126 bin 962 hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılayabilecek ve yıllık  178 bin ton karbondioksit salınımını da engelleyecek.

Türkiye’de tamamlanan 42MWp hibrit GES projesine imza atıklarına değinen ASUNIM Yönetim Kurulu
Başkanı Umut Gürbüz, “Akfen Yenilenebilir Enerji gibi titiz ve kurumsal bir yatırımcıya ait bir projede daha çalışıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay içerisinde Kayseri ve Konya’da ASUNIM imzasıyla başarı ile tamamladığımız toplam 42MWp gücündeki hibrit projelerinden sonra yüksek mühendislik ve deneyim gerektiren bu alanda üçüncü hibrit projemizi Akfen Yenilenebilir Enerji gibi bir enerji devinden almak büyük bir gurur oldu bizim için.  Ayrıca Akfen Yenilenebilir Enerji için Türkiye’nin ilk lisanslı GES projesi Solentegre GES’i ve Konya da bulunan toplam kurulu gücü 24MWp olan iki lisanslı GES projesini başarıyla tamamlamıştık. Toplamda 8 lisanslı proje ile Türkiye’de lisanslı projelerde liderliğimizi devam ettiriyor; Akfen için yapacağımız bu lisanslı proje ile sayımızı 9’a çıkartıyoruz. Tüm projelerimizde olduğu gibi bu projeyi de piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en iyi
mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde nihayete erdireceğiz.”

RES sahası içinde 13 farklı lisans sahası için toplam 40MWp gücünde GES kurulacak santralin;  proje planlama, mühendislik ve kurulumu 5 ay gibi rekor bir süre içerisinde tamamlanacak. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise ASUNIM’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak

Published

on

By

İlk hibrit ve güneş enerji santrali uygulamasını kısa bir süre önce 50MW olarak Akyel 1-2 RES sahasında hayata geçiren Sanko Enerji Grubu, bu alandaki yeni yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Sanko Enerji, Karaman ili sınırlarında bulunan Hilal 2 RES’te planladığı 6 MW’lık güneş enerjisi santralinin kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek.

Sanko Enerji Grubu, Hilal 2 RES’de planladığı 6MW’lık güneş enerjisi santrali kurulumunu Siemens Enerji ile gerçekleştirecek. 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanan santralin tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini içeren anahtar teslim sözleşmenin imza töreni Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Sanko Enerji CFO’su Evren Sıtkı Güvenç ve Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır’ın katılımıyla 19 Ekim 2023 Perşembe günü Sanko Enerji Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi.

Yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan ve kısa bir süre öncesine kadar portföyünü HES, RES ve JES’lerden oluşturan Sanko Enerji Grubu, hali hazırda rüzgar enerji santrallerine hibrit yoluyla portföyüne kattığı GES yatırımlarına devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında kurulu gücünü artırma yoluna gideceklerini ve bunu yaparken kapasite artırımlarına ağırlık vereceklerini açıklayan Sanko Enerji Grubu, bu yöndeki ilk adımını Karaman’da kurulu Akyel RES’lere eklediği güneş enerji santrali ile atmıştı. Şirketin Karaman’da bulunan 10 MW’lık Hilal 2 rüzgar enerji santralinin kapasitesi de kurulumu Siemens Enerji tarafından yapılacak 6 MW’lık güneş enerji santrali ile artırılacak.  Siemens Enerji, Hilal GES’in tüm mühendislik, tedarik ve yapım işlerini üstlenecek. Santralin 2024’ün ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Hibrit ve depolamalı RES/GES’ler aracılığıyla kapasitemizi 10 yıl içinde 2.000 MW’a çıkarma hedefimiz için çalışmaya ve bu alanda son 10 sene içerisinde ülkemizde deneyim kazanmış firmalar ile iş birliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. 1.000MW’lık portföyümüz içerisinde Siemens Enerji ile sıkı bir iş birliğimiz vardı, buna Siemens Enerji için görece yeni bir alan olan güneş santrali kurulum kapsamını da eklemiş bulunuyoruz.”

Siemens Enerji Şebeke Teknolojileri Servis İş Birimi Ülke Yöneticisi Ali Aykut Adanır da anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti: “Siemens Enerji olarak müşterilerimiz ve ortaklarımızla geleceğin enerji sistemleri konusunda çalışarak daha sürdürülebilir bir dünyaya geçişe destek oluyoruz. Ürün, çözüm ve hizmet portföyümüzle enerji üretimi ve iletiminden depolamaya kadar neredeyse tüm enerji değer zincirini kapsayan Siemens Enerji, Sanko Enerji’nin Hilal GES projesinin yapımını üstlenerek uzun yıllar devam eden iş birliğinde yenilenebilir enerji yatırımlarını pekiştiren önemli bir adım daha atmış oluyor.”

Continue Reading

Genel

Güneş ve enerji depolamadaki yenilikler Solar+Storage NX’te

Published

on

By

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC rojeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Continue Reading

Trendler