Connect with us

GES Yatırımcıları

YEKA GES-3 sayesinde her yıl 110 milyon dolar ülkemizde kalacak

Yayın Tarihi

on

Tamamlanan YEKA GES-3 yarışmaları ile güneş enerjisi sektörüne 1.000 MW kapasite hakkı sağlanmasını memnuniyetle karşılayan GENSED, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının önemini vurguladı.

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, “İlave 1.000 MW GES sayesinde her yıl 110 milyon dolar ülkemizde kalacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında geliştirilen YEKA GES-3 yarışmalarının tamamlanarak, 36 ayrı şehirde 74 güneş enerjisi projesine 1.000 MW kapasite hakkı sağlaması sektörde memnuniyetle karşılandı. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının hem sektörün gelişimi hem de ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı.

Türkiye’ye duyulan güveni gösterdi

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yarışmada oluşan rekor düzeyindeki düşük fiyatların Türkiye enerji piyasası için dönüm noktası olduğunu dile getiren Halil Demirdağ, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mini YEKA” olarak da adlandırılan yarışmalara yatırımcılar büyük ilgi gösterirken, mini fiyatlar gerçekleşti. Kazanan teklifler kilovatsaat başına 18,2 kuruş ile 32 kuruş arasında değişiklik gösterdi. Fiyatların ortalaması ise 21,5 kuruş/kilovat-saat oldu. Teklif edilen bu gerçekçi rakamlar enerji yatırımcılarının Türkiye’ye duyduğu güvenin de bir göstergesi.”

Bir an önce yatırımlar başlamalı

Yarışmalardaki katılımcı çeşitliliğinin güneş enerjisi sektörü için avantajlı olduğuna da dikkat çeken Demirdağ, şu bilgileri verdi: “Mini YEKA yarışmalarını kazananlar arasında büyük holdingler, sanayi kuruluşları ve enerji sektörünün önde gelen oyuncuları bulunuyor. Nitelikli yarışmacıların ilgi göstermesi, hem projelerin hayata geçeceğinin bir garantisi hem de yarışmalarda gerçekçi rakamlar sunulduğunun göstergesi. Şimdi yatırımcılara düşen görev; hiç zaman kaybetmeden elde ettikleri kapasiteleri yatırıma çevirmek.”

Yatırımların bir an önce hayata geçirilmesinin her yıl 110 milyon doların ülkemizde kalması anlamına geldiğini dile getiren Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Hayata geçmeyen yatırımlar ekonomik yük demek. Çünkü devreye girmeyen her 1.000 MW GES kapasitesi, Türkiye’den her yıl yurt dışına 110 milyon ABD doları çıkması anlamına geliyor. Bu yüzden kısıtlı olan yeşil ve yenilenebilir bağlantı kapasitelerini uzun yıllar bloke olmaması şart.”

 Yeni YEKA müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2021 yılında yine 1.000 MW kapasite hakkı için bir YEKA GES yarışması daha yapılacağı açıklamasına da değinen Demirdağ, şunları söyledi: “Bu duyuru, güneş enerjisi sektörü için çok büyük bir müjde oldu. 2021 yılında güneş enerjisi sektörüne YEKA yarışmaları ile 2.000 MW’lık yeni kapasite hakkı sağlanması, Türkiye yerli güneş enerjisi sektörünün gelişmesi için bir şans. Sektör olarak her yıl 1.000 MW’lık YEKA yarışması beklentimiz var.”

Yeni yatırımlar desteklenmeli 

GENSED Başkanlığı görevinin yanında, sektörde hem üretici hem yatırımcı olarak faaliyet gösteren Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Demirdağ, güneş enerjisi sektörünün gelişmesinin önemini şöyle aktardır: “Bir üretici ve yatırımcı olarak güneş enerjisini bir sosyal sorumluluk gibi kabul ediyor, ülkemizin, dünyamızın ve çocuklarımızın geleceği için
çalışıyoruz. Üstelik ülke olarak bu konuda çok şanslıyız. Türkiye kısa sürede sahip olduğu güneş potansiyeli, gelişen teknolojisi ve istekli yatırımcısı ile güneşte ilk 10 ülkeden biri olmalı. Güneş enerjisi sektörü, Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi için lokomotif sanayilerden biri olabilir. Bunun için her yıl yeni kapasiteler açılmalı ve üreticilere yeni yatırımlar yapacak ortam sağlanmalı. Bu sayede çok daha fazla GES’i faaliyete alabilir, ürettiğimiz güneş enerjisiyle Türkiye’deki cari açığı kapatabilir, Türkiye’yi dünyanın güneş başkenti yapabiliriz.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GES Yatırımcıları

Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak

Yayın Tarihi

on

Yazar

Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek, hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre ülkemizin güneş enerjisinde en yüksek kurulu güce sahip olması hedeflenirken, Vespa Solar Enerji GES yönetmeliğindeki değişiklikleri yatırımcılar için değerlendirdi.

Ekonomik dalgalanmalar neticesinde enflasyonun yükselmesi ve Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde elektrik ve enerji maliyetlerinin artması, güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarını tetikliyor. Enerji sektöründe zorlu geçen bir yıl henüz geride kalmışken, birçok ülke hem maliyetten tasarruf etmek hem de sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için güneş enerjisine odaklanıyor. Türkiye de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, 2022 sonunda 9.4 gigavat olan güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artırarak 52,9 gigavata ulaştırılması hedefleniyor. Güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak haline getirilmesi planlanırken, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”teki maddeler ise güneş enerjisi yatırımcılarının gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Güneş enerjisi üretimi ve santralleri alanında faaliyet gösteren Vespa Solar Enerji, bu konuyu yatırımcılar için bütüncül bir çerçevede değerlendiriyor.

“Yönetmelikteki değişiklerin 2019’a kadar uzanması yatırımcılar için tehdit oluşturuyor”

GES yatırımcılarının yatırımını mevzuattaki değişiklikleri dikkate alarak planlamasının ilerleyen dönemlerde karşılaşabilecekleri risklere karşı bir önlem niteliği taşıdığını söyleyen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman şu açıklamada bulundu: “GES yatırımları, son dönemde elektrik fiyatlarındaki artışla birlikte paralellik gösteriyor. Ancak GES yatırımcılarının, yatırım yaparken göz önünde bulundurması gereken bazı yenilikler söz konusu. Özellikle Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’teki değişen hususlardan bazılarına açıklık getirmek ve tartışmaya açmak önemli bir aşamayı oluşturuyor. Çünkü GES’lerden üretilen enerjinin ihtiyaç fazlasının ücretsiz dağıtılmasına ilişkin kararların 2019’a kadar uzanması, yatırımlar için avantajları olduğu kadar, bazı tehditleri de beraberinde getiriyor. Bu maddeleri inceleyen yatırımcılar değişikliklerin arka planındaki mantık ve yönelim doğru olsa da kapsama zamanında ve usulünde ortak akıl ürünü bir düzenleme bekliyor.”

“Bazı yatırımcılar ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor”

Yatırımcının GES kurulumlarında hangi planla hareket etmesi gerektiğine karar verirken ilk başvurması gereken maddenin yönetmeliğin ‘Lisans alma ile şirket kurma muafiyeti’ başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrası olduğunu söyleyen Osman Tokluman, “Yatırımcılar genelde bu maddenin 1. fıkrasının c, ç ve h bentleri dahilinde ilerliyor. Ancak örneğin ‘ç’ bendinde yatırım yapmış olan bir yatırımcı, henüz uygulanmaya başlayan ‘2 üret, 1’ini tüket, 1 ini sat’ kuralının dışında kalıyor. Üstelik mevzuat uyarınca tüketim fazlası enerjisi YEKDEM’e bedelsiz bir şekilde veriliyor. Bu noktada tüm yatırımcıların bu gibi durumlara karşı önlem olarak yatırım kararı alırken, sadece bugünkü yatırım durumunu düşünmeyip, ileride doğabilecek ihtiyaçlarına istinaden de planlama yapması gerekiyor. Biz de güneş enerji üretimi ve santrallerini kurmak amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimizle enerji kaynağının yaşamın tüm alanlarında kullanımına katkı sağlamak, insanların ve kurumların yatırımlarında profesyonel ve uçtan uca çözümler sunuyoruz” dedi.

“Yatırımcıların, sıfır risk ile yatırım yapılabilmelerini sağlıyoruz”

Ürünleri, fotovoltaik paneller ve GES kurulum hizmeti başta olmak üzere, ihtiyaca göre şekillenen tam çözüm hizmetleri olarak konumladıklarının altını çizen Vespa Solar Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Osman Tokluman, “Güneş enerjisiyle elektrik üretiminin en büyük avantajı hiç kuşkusuz bu enerji türünün hiçbir zaman bitmeyecek oluşudur. Vespa Solar Enerji olarak biz de enerji sistemlerinde son teknoloji üretim tesisi ile Türkiye’nin iddialı solar panel üreticilerinden biriyiz. Güneş enerjisi alanında yatırım yapan kurum ve kuruluşlara özel finansal çözümler sunarak sıfır risk ile GES yatırımı yapılabilmelerini sağlıyoruz. 5 yıl içinde globalde öncü marka olmayı ve ülkemizi temsil etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

GES Yatırımcıları

Güneş enerjisinde güç birliği

Yayın Tarihi

on

Yazar

Yıllık 1,3 GW güneş paneli üretim kapasitesiyle Avrupa ve Türkiye’nin en büyük güneş paneli üretim firması olan CW Enerji, DBE Holding iştiraki DBE Energy ile 250MWp’lik iş birliği anlaşması imzaladı. DBE Energy, 2023’te başlayacak güneş enerjisi santrali yatırımlarında Avrupa’nın en büyük güneş paneli üretim kapasitesine sahip CW Enerji’nin üreteceği yüksek verimli güneş panellerini kullanacak. DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “Gerçekleştirdiğimiz iş birliği anlaşması ile 2023 yılında gerçekleştirilecek güneş enerji santrali yatırımlarında, enerji alanında cari açığı azaltmaya destek olacağız. Aynı zamanda da yaklaşık 400 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Yatırım toplam 220 milyon dolar bütçe ile tamamlanacak.” diye konuştu.

3 kıtada 7 farklı ülkede 11 markasıyla faaliyetlerini sürdüren DBE Holding, iştiraki DBE Energy ile fotovoltaik güneş paneli üretiminde faaliyet gösteren CW Enerji ile 250MWp’lik iş birliği anlaşması imzaladı. 2023 yılında başlayacak yatırımlar için düzenlenen imza törenine; DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, CW Enerji CFO’su Melik Yetim, DBE Holding CEO’su Efrahim Türkmen, DBE Energy CEO’su Rıfat Göksu ve FOUR Charger CEO’su Selçuk Aslan katıldı. 

‘Cari açığı azaltmaya destek olacağız’

CW Enerji ile yapılan anlaşma ile ilgili değerlendirmeler yapan Mehmet Taha Pınar, “CW Enerji yıllık 1,3 GW güneş paneli üretim kapasitesiyle Avrupa ve Türkiye’nin en büyük güneş paneli üretim firması. Bu alanda da sektörün ilk zamanlarından bugüne süre gelen başarılı ilişkimize bugün bir yenisini daha ekledik. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği anlaşması ile 2023 yılında yapılacak güneş enerji santralı yatırımlarında, enerji alanında cari açığı azaltmaya destek olacağız. Aynı zamanda da yaklaşık 400 Milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu sayede 312 Bin ton karbon salınımı engellenmiş olacak. Toplam 220 Milyon dolar bütçe ile tamamlanacak olan yatırımlarla güneş enerjisinden üretilecek enerji ile yaklaşık 110 bin nüfuslu bir yerleşimin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.” dedi.

Daha iyi bir dünya için çalışıyoruz

Yeni nesil teknoloji altyapılarından yenilenebilir enerji ve elektrikli şarj istasyonlarına kadar kurdukları ekosistemle, geleceğin teknolojisini bugünden kullandırdıklarını ifade eden Mehmet Taha Pınar, “Yeni nesil yenilenebilir enerji alanlarında, yenilikçi üretim ve yönetim teknolojileri ile katma değeri yüksek modeller geliştirerek, tüm kullanıcılara ulaştırılmasına öncülük eden global bir şirket olma vizyonuyla hareket ediyoruz. DBE Holding olarak her bir markamızla daha iyi bir dünya için çalışıyoruz.” dedi.

Devamını Oku

GES Yatırımcıları

Turbo Enerji, Pamesa’nın güneş fotovoltaik Projesinin genişletilmesine katılıyor

Yayın Tarihi

on

Yazar

Pamesa Grupo Empresarial, verimli bir şekilde tüketilmek üzere güneş enerjisi üretmek ve depolamak ve CO2 tasarrufunu en üst düzeye çıkarmak amacıyla, monokristal silikon modüller ve Turbo Energy şirketinden bir dizi hepsi bir arada SunBox Smart ekipmanı kurarak fotovoltaik güneş enerjisi planını genişletti.

SunBox ekipmanı, panellerden gelen güneş enerjisi kullanımını otomatik olarak ve anında optimize eden akıllı yönetim yazılımı kullanır. Bu anlamda şirket, “Yazılım, binanın enerji tüketim programları, herhangi bir zamanda elektriğin maliyeti veya herhangi bir zamanda mevcut ve gelecekteki hava durumu gibi parametrelere bağlı olarak güneş tarafından üretilen enerjinin tüketimi veya depolanması ile ilgili kararlar alır. belirli bir konum”.

Turbo Energy’nin de üyesi olduğu Umbrella Capital grubunun bir üyesi olan IM2 Energía Solar şirketi, tüm ofisi besleyen Pamesa Cerámica ofisleri için 256 kW güneş paneli ve 50 kWh pil kurdu. ve showroom kompleksi. Lojistik Merkezi’nde ağırlıklı olarak gece ve gündüz malzeme taşıyan forkliftlere güç sağlamak için kullanılacak 6,36 kW’lık paneller ve 107 kWh’lik piller bulunuyor.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com