Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Yenilenebilir enerji ile evlerin iklimlendirmesini sağlamak mümkün

Yayın Tarihi

on

Yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay Grup ‘Zero House’ konseptiyle evlerin iklimlendirmesini yenilebilir enerjiyle gerçekleştiriyor. Evin çatısına kurulan güneş panelleriyle üretilen enerji ısıtma ve soğutma gerçekleştirebilen cihazlara elektrik sağlıyor, artan enerji elektrikli araçların şarj istasyonlarında, aydınlatmada, ihtiyaç olan her yerde kullanılabiliyor. Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, ‘Zero House’ konseptinin sağladığı avantajları ve yenilenebilir enerjinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yenilenebilir enerjinin evsel kullanımına yönelik çözümler daha verimli güneş enerjisi panellerinin, iklimlendirme çözümlerinin ve depolama sistemlerinin geliştirilmesiyle gerçeğe döndü.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde güneş paneli kullanımı için hibe paketleri açıklanırken, Almanya’nın başkenti Berlin’de kent konseyi 2023 itibariyle inşa edilecek tüm yeni binalarda güneş enerjisi kullanımını zorunlu kılmıştı.

Advertisement

“Türkiye güneş enerjisinin kullanımı için en verimli yerlerden biri”

Türkiye’nin yıllık 2 bin 737 saat, günlük 7,5 saat verimli güneş aldığının altını çizen Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, “Türkiye güneş enerjisinin evsel kullanımı için verimli bir coğrafyada bulunuyor. Berlin’in yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli 1100 kilovat saat. Türkiye’nin kuzeyindeki en az güneş alan bölgesi Karadeniz Bölgesi’nin yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli ise tek başına 1400 kilovat saat. Bu rakam Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidildikçe yılda 2000 kilovat saate yükseliyor” ifadelerini kullandı.

“Yenilebilir enerjinin evsel kullanımını gerçeğe dönüştürdük”

“Yenilenebilir enerjinin evsel amaçla kullanımı uzun bir süredir gündemimizdeydi” diyen İlgin Eray, “Bugüne kadar ortaya konulmuş en verimli yenilenebilir enerji çözümünü ‘Zero House’ konseptimizle sunuyoruz. Evin çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri (GES) ısı pompası ya da birden fazla iklimlendirme cihazının kombine edildiği multi sistemler, VRF sistemlere enerji sağlıyor. Evlerden, ofislere ve büyük yapılara kadar yenilenebilir enerji çözümlerimiz mevcut. GES’lerin ürettiği fazla enerji evlerde elektrikli araçlar için şarj istasyonu ya da ihtiyaç duyulan herhangi bir alanda kullanılabiliyor” dedi.

Zero House nasıl çalışıyor?

Zero House konseptinin çalışma prensibini anlatan İlgin Eray, “Evinize gelen keşif ekiplerimiz gerekli çalışmaları yaparak güneş enerjisi panellerini yerleştiriyor. GES’lerden sağlanan elektrik enerjisi ısıtma, soğutma ve sıcak suyu sağlayacak cihaza enerji sağlıyor. Meskenin büyüklüğüne göre tek bir cihazla ya da kombine çalışan birden fazla cihazla iklimlendirmeyi gerçekleştirebiliyoruz. Evsel kullanımda en çok tercih edilen cihazımız ‘ısı pompası’ çok az elektrikle ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Birden fazla cihazın birlikte kullanıldığı multi sistemleri ya da daha büyük alanların (fabrikalar, büyük ofisler ve yapılar) iklimlendirilmesi yapılacak yerlerde VRF sistemlerini kullanabiliyoruz. GES’lerde üretilen elektrik iklimlendirme dışında farklı amaçlarla da değerlendirilebiliyor” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşümde GES kullanımı milyarca TL tasarruf demek”

Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çeken Eray, “Türkiye’de 80 milyon metre kare çatı alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerini kullanıldığında Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmemiz mümkün” şeklinde konuştu. Bugün Bodrum’da başlattığımız Zero House konseptimizi farklı bölgelerde, farklı meskenlere uygulamak mümkün. İstanbul’da kentsel dönüşümle elde edilecek binalarda bile milyarlarca TL’lik ekonomik potansiyel var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Advertisement

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Sigma Elektrik’in Yeni fabrikası GES ile çalışacak

Yayın Tarihi

on

Yazar

2023’ün ilk çeyreğinde tamamlanacak yeni fabrikasıyla üretim kapasitesini 2.5 kat artırma hedefiyle sürdürülebilir bir şekilde çalışan Sigma Elektrik, yeni yılda yerlileştirme ve millileştirmeye odaklanacak. Geçtiğimiz dönemde 3 ana grubunda ithal edilen ürünleri bugün kendi fabrikalarında üretmeye başlayan firma, yılsonuna kadar yerli ve millilik oranını yüzde 70 seviyesine taşımayı hedefliyor.

Elektrik malzemeleri sektörünün güçlü oyuncularından biri olan Sigma Elektrik, 2023 yılına hızlı girdi. Şubat sonunda yaklaşık 10 milyon dolara mal edeceği yeni fabrikası ile kapasitesini 2.5 katına çıkarmayı hedefleyen firma, ürünlerinde yerlileştirme ve millileştirmeye gidiyor. 20 ana ürün grubunda 1.800’ün üzerinde ürünü bulunduran Sigma Elektrik, bu yıl 3 ana ürün grubunda ürün gamını yüzde 10 artırarak yerli & millilik oranını yüzde 70’e çıkaracak. İç piyasanın yanı sıra yurt dışında yaklaşık 100 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Sigma Elektrik Genel Müdürü Özgür Ünlü, “Yurt dışında sürdürülebilir ortaklıklar kurmaya devam ederek pazar payımızı arttırmayı düşünüyoruz. Örneğin Avrupa pazarımızı büyütmek istiyoruz. Bu sayede ihracat ağımızı Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleriyle destekleyeceğiz” dedi.

2022’de yüzde 50 büyüme sergiledi

Advertisement

Elektrik malzemeleri sektörü olarak pandemi sürecinde global piyasalarda hammadde krizi yaşadıklarını belirten Özgür Ünlü, bu süreçte firma olarak satış ve üretim alanında bir sorun yaşamadan büyüdüklerini bildirdi. 2022 yılının firma açısından beklediklerinden daha iyi geçtiğini ifade eden Ünlü, “Sektör her ne kadar döviz açısından sıkıntılar yaşasa da biz yılı yaklaşık yüzde 50’lik bir büyümeyle kapattık. Özellikle inşaat sektöründeki canlılığın devam etmesinden kaynaklı adetsel bazda bir büyüme yaşadık. Bu vizyonla 2023’te müşteri memnuniyetine daha çok ağırlık vereceğiz ve bunu sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

İhracatta yeni pazarlar Kuzey Avrupa ve Baltık Ülkeleri

Önümüzdeki yıl ürünlerde yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına da hız vereceklerinin altını çizen Özgür Ünlü, “Geçtiğimiz yıl 3 ana ürün grubunda yerlileştirme yaparak, daha önce ithal ettiğimiz ürünleri kendimiz üretmeye başlamıştık. Şu an ürünlerimizin yüzde 60’ı yerli. Bu oranı 2023’te yüzde 70 seviyesine taşıyacağız. Ürünü kendiniz üretirseniz daha fazla satma imkanınız oluyor. Bu sayede istihdama da katkı sağlamış oluyorsunuz.”  Satışlarının yüzde 40’lık kısmını 100’e yakın ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Özgür Ünlü, Önümüzdeki yıl bu oranı yüzde 50’yı çıkarmayı planladıklarını belirtti. Özgür Ünlü, “Birçok ülkeye ihracatımız var, ama orada da sürdürülebilirlik bizim ana hedefimiz. Bu yıl yurt dışında daha sürdürülebilir ortaklıklar gerçekleştirerek, Avrupa pazarımızı büyütmek istiyoruz. Şu anda İngiltere ve İspanya gibi birçok Avrupa ülkesine ihracatımız var. Ancak özellikle hedefimiz Kuzey Avrupa’da Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Baltık ülkeler Estonya, Letonya Litvanya pazarlarında daha aktif rol oynamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni fabrika GES ile çalışacak

Advertisement

Yeni fabrikanın tamamlanma aşamasına geldiğini de anımsatan Sigma Elektrik Genel Müdürü Özgür Ünlü,  “Her şey planımıza uygun bir şekilde ilerliyor. Yeni tesisimiz düz hat diyebileceğimiz operasyonel verimliliği yüksek, üretim anlamında bütün planlamaları daha rahat yapabileceğimiz bir konumda yer alıyor. 10 milyon dolarlık bir yatırım ile inşa ettiğimiz fabrikamız sadece adetsel anlamda değil, üretim verimliliğimize de önemli katkı sağlayacak bir yapıya sahip. Son teknoloji ile donatılmış tesisimizin en önemli özelliklerinden biri de Güneş Enerji Sistemi ile çalışacak olması. Şubat sonu ya da martın ilk haftası yeni fabrikamıza taşınmış olacağız” diye konuştu.

Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Kocaer Çelik yılın ilk dokuz ayında karını yüzde 336 artırdı

Yayın Tarihi

on

Yazar

Altı kıtada 140 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye’nin kendi sektöründe en büyük çelik profil ihracatçılarından biri olan Kocaer Çelik, yılın ilk dokuz ayında net dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 336 artırarak 104 milyon TL’den 453,7 milyon TL’ye yükseltti. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Yıl sonuna kadar özellikle enerji sektörüne yönelik katma değerli ürünlerimizdeki artışın verdiği destekle yurtdışı satış hasılatımızda büyümenin devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılını geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir toplam satış hasılatı artışıyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük ihracatçıları ve en büyük sanayi şirketleri 2021 yılı özel sektör sıralamasında 96’ncı, ihracatta 62’nci sırada yer alan Kocaer Çelik, yılın ilk dokuz ayına ilişkin finansal raporunu açıkladı. Net satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 171 oranında artarak 6,75 milyar TL’ye ulaşan Kocaer Çelik, net dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 336 artırarak 104 milyon TL’den 453,7 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin faiz-amortisman-vergi öncesi karı ise (FAVÖK) 2021 yılının ilk dokuz ayına göre yüzde 204 oranında artarak 1 milyar 297 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Küresel rekabet gücünü artırmak için katma değeri yüksek ürünlere odaklanan Kocaer Çelik’in katma değerli ürünlerinin, toplam satış hacmindeki payı ise yüzde 41,9’a ulaştı. Şirket, 2022 yılı sonunda A2 Fabrikasında, 2023 yılı ortasında ise A1 Fabrikasında yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanarak gerçekleştireceği yatırımlar ile de küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda önemli bir tedarikçi konumuna geldiği global solar enerji sektörüne yönelik, yaklaşık 25 milyon dolar ön sipariş aldığı katma değerli yeni ürün için de makine ve teçhizat yatırımı gerçekleştirecek.

Advertisement

Katma değerli ürünlerle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor

Yüksek enerji fiyatları ve küresel resesyon endişeleri nedeniyle hem dünyada hem de Türkiye’de çelik üretiminin düşüş gösterdiğini belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Yüksek enerji fiyatları ve resesyon endişeleri nedeniyle üretimde her ne kadar düşüş yaşansa da Rusya Ukrayna arasında yaşanan savaş bu ülkelerden yapılan tedarikin bir kısmının ülkemize kaymasına neden oldu. Avrupa’da birçok çelik fabrikasının enerji krizi sebebiyle faaliyetlerini yavaşlatması da ülkemizdeki üreticiler için fırsat yarattı. Sektörümüzde yaşanan dalgalanmalara rağmen Kocaer Çelik olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyor, satışlarımızı artırarak ülke ekonomimize sağladığımız katkıyı her geçen gün büyütüyoruz. Yıl sonuna kadar özellikle enerji sektörüne yönelik katma değerli ürünlerimizdeki artışın verdiği destekle yurtdışı satış hasılatımızda büyümenin devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılını geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir toplam satış hasılatı artışıyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Kocaer Çelik GRI onaylı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı

Ekonomimize, dünyamıza ve toplumumuza değer yaratma amacıyla gerçekleştirdiği tüm yatırımlarda sürdürülebilirliği ön planda tutan Kocaer Çelik, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standartları tarafından onaylı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.

Advertisement

Tüm tesislerinin çatısında tamamladığı 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir elektrik üretim kapasitesine sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımıyla Ege Bölgesi’nin en büyük çatı GES’lerinden birine sahip olan Kocaer Çelik, tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklar üzerinden karşılıyor. Şirket, bununla beraber yılda 100 binin üzerinde ağaç dikimine eşdeğer 5 bin 700 ton karbon emisyon azaltımı sağlıyor. 2023 yılının sonuna kadar üretimdeki enerji ihtiyacını tamamen temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Kocaer Çelik, 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir elektrik kapasitesinde arazi GES, 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir enerji kapasitesinde ise Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor.

Avrupa’nın ilk ve tek LEED Gold sertifikalı çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisine sahip

Kocaer Çelik’in çevreye olumsuz etkilerin önlenmesi hedefiyle LEED v4 BD+C:NC kriterlerine uyumlu olarak tasarladığı ve hayata geçirdiği Galvaniz Fabrikası ise Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED Gold ile sertifikalandırıldı. Böylece LEED v4 BD+C:NC Gold sertifika onaylı Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk ve tek çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisi oldu. Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikasında enerji ve su kullanımında yüzde 50’ye, karbon emisyonlarında yüzde 39’a, katı atık miktarlarında yüzde 70’e, bakım maliyetlerinde ise yüzde 13’e varan oranlarda azaltım sağlanması hedefleniyor.

Advertisement
Devamını Oku

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Endüstriyel Tesislerde GES Uygulamaları Semineri

Yayın Tarihi

on

Yazar

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’de güneş enerjisi uygulamalarının potansiyelini ve bu yatırımlara yönelik mevzuattaki gelişmeleri aktardığı “Endüstriyel Tesislerde GES Uygulamaları Semineri” çalışmalarına devam ediyor.

GENSED seminer çalışmalarının 19’uncusunu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 19 Eylül 2022 günü saat 13 de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirecek.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan etkinlik ile ilgili açıklamasında lisanssız elektrik üretim mevzuatında özellikle son zamanlarda çok önemli ve kapsamlı değişiklikler yapıldığını, bu değişiklikler ile güneş yatırımları için çok önemli esneklikler getirildiğine dikkat çekti.

Advertisement

Hakan Erkan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Sanayicilerimizin elektrik maliyetleri yaşanmakta olan küresel enerji krizine bağlı olarak da sürekli artmaktadır ve maalesef artış eğiliminin devam edeceği öngörülmektedir. Bu durum lisanssız mevzuatı kapsamında yapılacak güneş enerjisi yatırımlarını çok daha güçlü bir şekilde göz ardı edilemeyecek bir seçenek olarak ortaya koymaktadır. Çerkezköy’de düzenleyeceğimiz bu etkinlikte potansiyel güneş yatırımcılarına enerji maliyetlerini düşürmede, hatta enerji bağımsızlıklarını kazanmakta nasıl bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini anlatacağız. Ayrıca mevcut güneş yatırımcılarının da mevzuattaki son değişiklikler hakkındaki sorularını cevaplayacağız.”

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Hakkında:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda sektörün değer zincirinde faaliyet gösteren paydaşların sesi olarak 24 Aralık 2009 tarihinde 43 üye ile kurulan Güneş Enerji Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’deki büyük sektörel örgütlenmedir. 200’ü aşkın kurumsal ve bireysel üyeye sahip olan dernekte faaliyetler çalışma komisyonlarında yürütülmekte ve periyodik olarak üyeler ile paylaşılmaktadır. Bununla birlikte dernek tüm sektör paydaşlarını güncel gelişmeler hakkında bilgilendiren etkinlikler düzenlemektedir.

Advertisement

Devamını Oku
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2019 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com