Connect with us

Sektör Haberleri

Yenilenebilir Enerji Önümüzdeki 5 Yıla Damgasını Vuracak

Published

on

ıea 2019 raporu
  • Uluslararası Enerji Ajansı IEA tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Enerji 2019 Raporu”na göre yenilenebilir enerji kapasitesi tüm dünyada önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 50 oranında artacak.
  • Toplam 1.200 GW’a ulaşacak olan bu artış Amerika Birleşik Devletleri’nin şu andaki toplam enerji üretim kapasitesine denk geliyor.
  • Beklenen bu artışın ana nedenleri ise bu alandaki maliyetlerin düşmesi ve hükümetler arası yürütülen uyumlu politikalar.
  • Güneş enerjisinin yüzde 60’lık payla başı çekeceği bu yükselişte güneşi rüzgar ve hidroelektrik kaynaklar takip edecek.

Uluslararası Enerji Ajansı IEA’nın hazırladığı “Yenilenebilir Enerji 2019 Raporu”nun Türkiye lansmanı Solarbaba ve ICCI 2020 tarafından 4 Aralık’ta İstanbul Tekfen Tower’da düzenlendi. Akfen Yenilenebilir Enerji, Limak Enerji ve Smart Energy’nin sponsorluğunda yapılan ve Türkiye yenilenebilir enerji sektöründen üst düzey yöneticilerin hazır bulunduğu lansmanda raporla ilgili detaylı bilgileri Uluslararası Enerji Ajansı Kıdemli Enerji Analisti Heymi Baharpaylaştı. Güneş enerjisinin önümüzdeki 5 yıla damgasını vuracak bir yükseliş sergilemesinin beklendiğini vurgulayan Heymi Bahar, yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjide beklenen bu çarpıcı artış oranlarına karşın bu artışın sürdürülebilir enerji üretimi hedefleri açısından hala yeterli olmadığına dikkat çekti

Lansman programında Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel’in moderatörlüğünde düzenlenen “Dünya ve Türkiye’de Güneş Enerjisinin Geleceği” adlı oturuma ise IEA Kıdemli Analisti Heymi Bahar’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Danışmanı Barış Sanlı, GÜYAD Başkan Yardımcısı ve Limak Enerji Grubu CEO’su Birol Ergüven, GENSED ve Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli ile GÜYAD Başkan Yardımcısı ve Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan katıldı.

iea 2019 raporu-image2

Rapordan öne çıkan başlıklar:

“Yenilenebilir Enerji 2019 Raporu”nda öne çıkan ana başlıklar ise şöyle:

  • Yarışmalar rüzgar ve güneş fiyatlarını hızla aşağı çekiyor: Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanacak yenilenebilir enerji projelerinin yüzde 70’inin alım fiyatları ihaleler ile belirlenecek. USD 30-50/MWh güneş ve rüzgar için ‘yeni normal’ fiyatlar olarak ortaya çıkıyor. En büyük düşüş ise güneş enerjisi maliyetlerinde yaşanıyor.
  • Kurumsal elektrik alım anlaşmaları artıyor:Yenilenebilir enerji projeleri çoklu gelir modeline doğru evriliyor. İhale kontratları, kurumsal elektrik alım anlaşmaları ve spot piyasa gelirlerinin projelerin risk analizini dönüştürerek piyasanın olgunlaşmasına katkı sağlaması bekleniyor. Bu alanda Kuzey Amerika liderliği alırken Avrupa ve Asya Pasifik bölgesi de ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
  • AB ve Çin, yenilenebilir enerjideki tahminlerin yukarı yönde revizyonunda başı çekiyor:Hızlı düşen fiyatlar ve olumlu kamu politikaları sayesinde tahminler geçen yıla göre yüzde 14 oranında yukarı yönde revize edildi. Özellikle AB ülkelerinin uzun dönemli yeni hedef ve ihale takvimleri olumlu tahminleri destekliyor.
  • Türkiye yenilenebilir enerji kapasite büyümesinde dünyada 12. sırada: Rüzgar ve güneşin dünya elektrik üretimindeki payı bugün yüzde 7’den 2024 yılında yüzde 12’ye yükselecek. Bazı Avrupa ülkelerinin bu süre zarfında yüzde 40 seviyelerine ulaşması şebeke entegrasyonu ve piyasa reformlarını gündeme taşıyacak.
  • Türkiye hidroelektrikten güneş ve rüzgara geçiş yapıyor: Çevre etkisi ve sosyal gereklilikler hidroelektrik santrallerin büyüme hızını düşürecek ve rüzgar ve güneş projeleri yenilenebilir büyümesinde ilk sıraları alacak.
  • Solar FV (güneş) yenilenebilir alanındaki büyümenin açık ara lideri: Önümüzdeki 5 yılda yenilenebilir kurulu gücü solar FV önderliğinde yüzde 50 büyüyecek (1.200 GW). Dağıtık sistemlerin büyümesinin onshore rüzgarın artışıyla aynı seviyede olması bekleniyor.
  • Dağıtık Solar FV’nin iki kattan daha fazla büyümesi beklentiler arasında: 2024’e doğru Çin tek başına dağıtık sistemlerin büyümesinin neredeyse yarısını karşılayarak dünya lideri olacak. AB ülkelerinin yeni politikalarla büyüme hızını artırması ve Hindistan’ın piyasaya hızlı bir giriş yapması da bekleniyor.
  • Ticari ve endüstriyel sistemler dağıtık güneş enerjisi büyümesinin ana dinamosu: Ev uygulamalarına göre daha düşük maliyetler ve elektrik talebinin güneş enerjisi üretimi ile uyumlu olması ticari ve endüstriyel uygulamaları daha ekonomik hale getiriyor.
  • Dağıtık enerji sistem maliyetleri perakende elektrik fiyatlarından daha düşük: Düşen FV maliyetleri önümüzdeki yıllarda dağıtık güneş fotovoltaik sistemleri yatırım olanaklarını daha da artıracak. 2024’te neredeyse her ülkede FV maliyetleri yüzde 15ila 35 oranında düşerek perakende elektrik fiyatlarının altında olacak.
  • Kamu politikalarının dağıtık enerji sistem büyümesinde etkisi büyük: Buy-all, sell-all ve net metering modellerinin evsel uygulamalarda büyümeden sorumlu olması beklenirken ‘gerçek zamanlı öztüketim’ modelleri ticari ve endüstriyel sistemlerde daha yaygın olacak.
  • Yenilenebilirde daha hızlı büyüme mümkün: Dünya ülkelerinin önümüzdeki 12-24 aylık dönemde ana engelleri ortadan kaldırabilmesi durumunda yenilenebilir kurulu güç artışının yüzde 25’ten daha fazla olması mümkün.

Özet Sonuçlar:

  • Güneş ve rüzgar önümüzdeki 5 yılda dünya elektrik kapasite büyümesinin yüzde 70’ini temsil edecek. Bu büyümenin güvenli ve düşük maliyetli bir biçimde şebekeye entegrasyonu için yeni politikalar gerekiyor.
  • 2024’e kadar dağıtık uygulamalar toplam solar FV büyümesinin yarısı kadar ve neredeyse on-shore rüzgarın artışına eşit kapasitede büyüyecek.
  • Ticari ve endüstriyel sistemler dağıtık PV büyümesinin 2/3’ünden sorumlu olacaktır. FV üretimi ve elektrik talebindeki uyum bu uygulamaları daha çekici bir yatırım haline getiriyor.
  • Dağıtık sistemlerin sürdürülebilir büyümesi için hem yatırımı çekici hale getirecek hem sabit şebeke gelirlerini teminat altına alacak hem de şebeke maliyet yükünü tüketiciler arasında adil bir biçimde tahsis edecek dengeli kamu politikalarına ihtiyaç var.
  • Ülkeler şebeke entegrasyonunu odak alacak ve yatırım riskini azaltacak istikrarlı kamu politikaları uygulayarak yenilenebilir enerji sektörünün iklim hedefleri doğrultusunda büyümesini hızlandırabilir Ancak bu politikaların elektrik sektörünün yanı sıra ısı ve ulaşım alanlarında da etkin hale getirilmesi gerekiyor.

Sektör Haberleri

FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı

Published

on

By

Dünyanın farklı bölgelerindeki ofisleri aracılığıyla kazandığı deneyim ve başarıyla tamamlanmış sayısız uluslararası referanslar ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında anahtar teslim kurulum (EPC) hizmeti veren ASUNIM, invertör ve enerji depolaması çözümleri alanında dünya çapında lider FOX ESS’nin kurumsal ortakları arasına katıldı.  Yapılan anlaşma ile ASUNIM; Fox ESS’nin invertör, enerji depolama ve EV şarj cihazlarından oluşan ürün portfolyosunun Türkiye, Portekiz ve İspanya’daki distribütörü oldu.

İmza törenine ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, FOX ESS Satış Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen ve Ülke Müdürü Barış Sözener katıldı.

ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff “2024 yaklaşırken FOX ESS ile yapılan bu stratejik anlaşma için mutluyuz. FOX ESS’nin, ASUNIM’in invertörler ve yüksek güçlü ve rekabetçi batarya depolama çözümleri için güvenilir ve son teknoloji çözümler alanında lider olma vizyonunu paylaştığına inanıyoruz” dedi.

ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “Bu önemli anlaşma ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimiz FOX ESS’yi Türkiye pazarına getirmek için çok çalışacak. Çözümlerinin mevcut ve gelecekteki talebe ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

FOX ESS Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen, “FOX ESS olarak, ASUNIM ile uzun vadeli bir iş birliği kurmaktan ve uluslararası enerji projelerine birlikte katılmaktan onur ve heyecan duyuyoruz. Yenilikçi invertörlerimizi ve enerji depolama çözümlerimizi ASUNIM ile birlikte uluslararası pazarlara sunmayı planlıyoruz. ASUNIM, müşterilerine en üst seviye mühendislik hizmeti ve destek sağlıyor; bu da faaliyet gösterdikleri bölgede stratejik ortak olarak kendilerini seçmemizin ana sebeplerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Sektör Haberleri

İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası

Published

on

Hultsfred, İsveç – Sürdürülebilir enerjiye doğru büyük bir adım atan Solkompaniet ve Equans’ın bir yan kuruluşu olan Bouygues Energies & Services, İsveç’in en büyük güneş enerjili tarlasını inşa etmek üzere Hultsfred havaalanında bir araya geldi. Neoen ve Alight tarafından desteklenen bu iddialı proje, ülkedeki yenilenebilir enerji için yeni bir dönemi müjdeliyor.

Erken Ekim 2023’te başlayan bu büyük ölçekli proje, 2025 ilkbaharında elektrik şebekesine bağlanması planlanan ve aynı yıl içinde tam ticari faaliyete geçmesi beklenen bir güneş enerjili tarla olarak hayata geçirilecek. 136 hektarlık geniş bir alanı kaplayan tarla, 100 MW kapasitesiyle İsveç’teki şimdiye kadar tamamlanan en büyük park olacak. Bu önemli girişimin arkasındaki güç olan Neoen ve Alight, H&M grubu ile bir güç satın alma anlaşması (PPA) oluşturarak yenilenebilir elektrik tedarikini sağlıyor.

Solkompaniet’in yeni CEO’su olarak atanacak olan Thomas Sparrmo, projeye olan heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Bu İsveç güneş enerjisi alanında bir dönüm noktasına katkıda bulunma fırsatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Güneş enerjili tarlanın büyüklüğü, Avrupa’daki büyük güneş enerjili tarlalarla aynı seviyede olacak. Gerçekten büyük ölçekli güneş enerjili tarlalar inşa etmek, İsveç’in enerji karışımındaki ucuz yenilenebilir elektriğin payını hızla artırmak için en etkili yoldur. Bu anlaşma ayrıca Bouygues Energies & Services’in uluslararası büyük ölçekli deneyimi ile Nordic koşullarındaki uzmanlığımızın birleşiminin kazanan bir konsept olduğunu gösteriyor.”

Enerjiler İş Birimi İcra Başkanı ve Equans Solar & Storage markasından sorumlu olan Elisabeth Benedetto ise projeye duyduğu heyecanı şu sözlerle ifade etti: “İsveç’teki ilk girişimimiz hakkında inanılmaz derecede mutluyuz ve bu önemli projeyi bize teslim eden yeni müşterimiz Alight ve uzun vadeli iş ortağımız Neoen’e teşekkür ediyoruz. Solkompaniet ile yaptığımız iş birliği, müşterilerimiz için gerçekten mükemmel bir teklif oluşturmak için kritik bir rol oynadı.”

İnşaat aşamasının yanı sıra, Bouygues Energies & Services ve Solkompaniet, siteyi bir sonraki 20 yıl boyunca bakımından sorumlu olacak. 100 MW’lık PV projesinin etkisi büyük; elektrik şebekesine 100 GWh’den fazla enerji sağlayarak, 18,000 İsveç evinin yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.r

Bu çığır açan girişim, İsveç’in yenilenebilir enerji yolculuğunda önemli bir anı temsil ediyor ve ülkenin daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan taahhüdünü vurguluyor.

Continue Reading

Genel

Smart, ilk sürdürülebilirlik raporunu ve strateji belgesini paylaştı: ‘2040 Net Zero’ya emin adımlarla ilerliyor

Published

on

By

Yatırımlarıyla güneş teknolojilerinde küresel bir marka haline gelen Smart Güneş Teknolojileri, 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi ve 2022 yılı için hazırladığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. 2022 yılında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırlayan, bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Komitesi kuran ve ‘2040 Net Zero’ hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Smart, ‘Net Sıfır’a çok daha erken bir tarihte ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında Gebze ve Dilovası’nda yer alan tesisleriyle toplam üretim miktarını 585.250 adet panele çıkaran firma, 2023 yılı içerisinde devreye alacağı ve yeni yatırımlarının devam ettiği Aliağa FV Hücre ve Panel Entegre Üretim Tesisi ile 2024 yılı 4. çeyreği itibarıyla yıllık güneş paneli üretim kapasitesini 2.9 GW’a, hücre üretim kapasitesini 2 GW’a yükseltmeyi hedefliyor.

2022 yılı için hazırlanan ilk Sürdürülebilirlik Raporu ve 2023-2027 dönemini kapsayan Strateji Belgesi’ni 5 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen lansman toplantısında kamuoyu ile paylaşan Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Smart Güneş Teknolojileri olarak 2014 yılında güneş enerjisi sektöründe faaliyetlerimize başladık. 2017 yılında Gebze’de ilk güneş paneli üretim tesisimizi faaliyete geçirdik. O zamandan bu yana sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen güneş teknolojisi firmalarından biri haline geldik. 2022 yılı ise, halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz ve BIST 50 şirketleri arasına girdiğimiz yıl oldu “dedi.

Şirketin, sürdürülebilirliği yönetim yaklaşımının merkezine konumlandırdığını vurgulayan Demirdağ, “Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil, yönetim yaklaşımımızın merkezinde yer alıyor. İnsan, toplum ve çevreyi odağımıza alarak, dünya çapında enerjinin daha temiz bir şekilde üretilebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi konulara özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

2023-2027 Strateji Belgesi sunumunda Smart’ın yatırım yol haritasını paylaşan Demirdağ, “Pandemi, tedarik zinciri ve dijitalleşme gibi konulara odaklanmamızı sağlarken; Rusya-Ukrayna savaşı ve buna karşılık Avrupa Birliği’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için açıkladığı Yeşil Mutabakat Sanayi Planı ve ABD senatosu tarafından enflasyonla mücadele kapsamında ülkenin yenilenebilir enerji üretim potansiyelini artırmayı amaçlayan Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) gibi gelişmeler, sürdürülebilir büyüme ve yatırım stratejilerimizi oluştururken göz önüne aldığımız önemli hususlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilme yeteneği olan sürdürülebilirlik kavramının enerji bağımsızlığı ve iklim adaleti için öneminin bilincinde olan, Çevresel Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çalışmalarına 2022 yılında başlayan Smart Güneş Teknolojileri, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 dönemine ilişkin sürdürülebilirlik faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin performans detaylarını içeren Küresel Raporlama Girişimi (GRI) uyumlu ilk sürdürülebilirlik raporunu, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (SKA); 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışık İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve 13-İklim Eylemi ile direkt ilişkili konularda çalışmalara devam eden Smart Güneş Teknolojileri, projelerini bu amaçlara uyumlu bir şekilde geliştiriyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri ve stratejik planları kapsamında, Türkiye’nin yeni yüzyılında daha yeşil ve kalkınmış bir geleceğe ulaşabilmek için yeşil hidrojen konusunda da çalışmalar yapan Smart Güneş Teknolojileri, Solargize markası altında yeşil enerjili elektrikli araç şarj istasyonları kurulum çalışmalarına devam ediyor.

Enerji dönüşümünün lider oyuncusu olmayı hedefleyen şirketin sürdürülebilirlik raporu ve strateji belgesine https://www.smartsolar.com.tr/yatirimci-iliskileri.html bağlantısından ulaşılabiliyor.

Continue Reading

Trendler