GES Yatırımcıları
1 Milyon dolarlık sürdürülebilir enerji yatırımı

Avrupa Yakası’nın en büyük GES (Güneş Enerji Santrali Sistemi) projesi, Mars Logistics’in yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımı ile hayata geçiyor. Proje ile Hadımköy Lojistik Merkezi’nin 12.098 metrekarelik çatı alanı güneş panelleri ile kaplanacak.
Mars Logistics, yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım yaparak Avrupa Yakası’nın en büyük GES (Güneş Enerji Santrali Sistemi) projesini hayata geçiriyor. Hadımköy Lojistik Merkezi’nin 12.098 metrekarelik çatı alanının güneş panelleri ile kaplanacağı projede 4914 adet fotovoltaik güneş paneli kullanılacak. Çatı Üstü Güneş Enerji Santralinin kurulu gücü ise 2 MW olacak ve yıl boyunca 2,5 MWh/yıl elektrik üretebilecek. Avrupa Yakası’nın en büyük GES projesi ile üretilecek elektrik enerjisinin tesis genelinde kullanılması planlanıyor. Doğaya saygılı iş yapma anlayışı ile sürdürülebilir projeler üretmek hedefleri ile yapılan araştırmalar neticesinde başlanan projenin 1 Ekim 2020 tarihinde bitmesi ve kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.
Mars Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Garip Sahillioğlu, projenin birden çok amaca hizmet edeceğini belirterek, “Hadımköy Lojistik Merkezi Çatı Üstü Güneş Enerji Santrali, Hadımköy Lojistik Merkezi’nin inşaatından itibaren gündemde olan ve 2019 yılı itibariyle stratejik eylemlerimize dahil ederek hayata geçirdiğimiz, aynı zamanda küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden de birden çok amaca hizmete edecek tesis, küresel kalkınma hedefleri, sürdürülebilirlik projelerimiz ve yaşam döngüsü bakış açımızla şekillendi.” dedi.
Yılda 94.469 adet ağaç kurtarılacak
Projenin, doğadaki olumlu etkilerini kısa vadede göstereceğine dikkat çeken Garip Sahillioğlu, “Projeyi, yenilenebilir enerjinin genel avantajlarının yanı sıra, çevreyi fosil enerji teknolojilerine göre çok daha az etkileyen temiz enerji kaynağı olması, sonsuz enerji kaynağı üretmesi, sera etkisi ve küresel ısınmaya pozitif etkileri nedeniyle tercih ettik. Proje kapsamında üretilecek elektriğin karşılığı olarak yıllık 1.133,63 ton karbondioksit kurtarılacak ve yıllık 94.469 adet, 25 yıl sonunda ise 2.361.725 adet ağaca karşılık emisyon azaltımı olacak.” ifadelerini kullandı.
Proje Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Hizmet Edecek
Hayata geçirecekleri proje ile Birleşmiş Milletler’in belirlemiş olduğu 17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan toplam 7 amaca hizmet etmiş olacaklarını belirten Sahillioğlu, “Bu proje ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından direkt olarak “Erişilebilir ve Temiz Enerji” ile “İklim Eylemleri” amaçları ve dolaylı olarak ise “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ve “İşbirliklerini Geliştirme” amaçları ile birlikte toplam 7 amaca hizmet etmiş olacağız.” dedi.
Sürdürülebilirlik Yatırımları Devam Edecek
“Kaynakları sürdürülebilir kullanarak ekolojik dengeyi korumak ve karbon emisyonlarının azaltılması için faaliyetlerinde en uygun teknoloji ve süreçleri kullanmak Mars Logistics’in uyguladığı çevre politikalarındandır” diyen Sahillioğlu, bu anlayışı Mars Logistics’in tüm faaliyetlerine dahil ettiklerini belirterek, “2019 yılında gerçekleştirilen tüm taşımalarda çevre dostu taşımacılık yöntemi olan Intermodal kullanımı neticesinde, 18.7 milyar kilogram karbondioksit salınımı önledik ve 1 milyon 560 bin adet ağacın kurtarılmasını sağladık. Kağıt atıklarımızın geri kazanımıyla sadece 2016-2020 yılları arasında 9.168 adet ağacın kesilmesini önledik. 2006 yılından beri ÇEKÜL, TEMA ve Ege Orman Vakfı iş birliği ile Çatalca, Manisa ve Çanakkale’de 5.200 fidan dikerek Mars Ormanları oluşturduk. Yaptığımız sosyal sorumluluk projemizle atık yağların geri kazanılmasıyla milyonlarca litre temiz suyun kirlenmesini önledik. Hadımköy Lojistik Merkezi’nde yağmur suyu toplama projemiz sayesinde yağmur sularının ayrı toplanmasını sağlayarak çevresel peyzaj başta olmak üzere kampüsün çeşitli su ihtiyacı (yangın suyu vb.) buradan karşılamaktayız. Lojistik depolarımızda ise klasik tahta palet yerine geri kazanılmış kağıttan üretilmiş kağıt paletler kullanmaktayız.” dedi ve sürdürülebilirlik anlayışı ile faaliyetler ve yatırımlara devam edeceklerini ifade ederek yeni projeler için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
GES Yatırımcıları
Eksim Enerji, Viranşehir GES ile 170 Bin Haneye Temiz Enerji Sağlayacak

Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerji Santrali (GES) projesindeki kurulu gücünü 102.6 MW’a yükseltti. Projenin ilk etabında 45 MW DC’lik kurulu gücü devreye aldığını duyuran şirket, ikinci etabı 2 ayda tamamlamayı başardı. Toplamda 191.6 MW DC kapasiteye ulaşması planlanan santral, tamamlandığında 170 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerjiyi üretecek.
Yüzde yüz yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir GES projesinin ilk etabında 45 MW DC’lik kurulu gücü devreye almıştı. Şirketten yapılan son açıklamaya göre iki aylık süre içinde santralin kurulu gücü iki kattan fazla artırılarak 102.6 MW’a çıkarıldı.

170 bin hanenin enerjisi Viranşehir GES’ten karşılanacak
Hızla devreye alınan ikinci faza ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Viranşehir santralimizde ilk paneli yerleştirdikten sadece iki ay sonra 102.6 MW kurulu güce ulaşmamız, projenin planlamasından uygulamasına kadar kaliteli mühendislik kabiliyetimizin, proje ve saha yönetimimizin tedarikçilerimiz ve Bakanlığımız, TEİAŞ, EPDK, Valiliğimiz ve Kaymakamlığımız başta olmak üzere tüm kamu kuruluşlarımızla yüksek seviyede koordinasyonunun en somut göstergesi oldu. Hedefimiz en kısa zamanda üçüncü etabımız olan 191.6 MW’lık tam kapasiteye ulaşıp 170 bin hanenin temiz enerji ihtiyacını tek noktadan karşılamak” ifadelerini kullandı. Akbay, Eksim Enerji’nin 2029’a kadar yurt içi ve yurt dışındaki projelerini devreye alarak 2.250 MW’ı aşan kurulu güce ulaşma hedefiyle hız kesmeden ilerlediğini de sözlerine ekledi.
Kadın ve çocuklara özel sağlık kiti dağıtıldı
Gerçekleştirdiği yatırımla bölge halkının refahına da katkı sağlamayı ilke edinen Eksim Enerji, işletmelerinin bulunduğu bölgelerde sunduğu istihdam olanaklarının yanı sıra özel sağlık taramalarını içeren sosyal sorumluluk odaklı çalışmalarını da yürütüyor. Bu kapsamda Viranşehir GES’in bulunduğu 117 kişilik nüfusa sahip Dereli Köyü’nde genel sağlık taraması hizmeti sağlayan şirket; kadın ve çocuklar için de özel sağlık kitinin paylaşımını gerçekleştirdi.
GES Yatırımcıları
Kalyon PV’den Stratejik Teknoloji Hamlesi:Çin Dışında Dünyada Bir İlk- TOPCon Plus Hücre Üretim Tesisi için Yatırım Kararı

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin öncü markası Kalyon PV, küresel ölçekte dikkat çeken yeni bir yatırıma imza atıyor. Şirket, Çin dışında dünyada bir ilk olacak TOPCon Plus güneş hücresi üretim tesisi için yatırım kararı aldı.
Kalyon PV, temiz enerji teknolojilerinde yüksek verimlilik ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, yeni nesil TOPCon Plus hücresi üretim tesisi kurulması için uluslararası bir ekipman tedarikçisi ile stratejik bir anlaşma imzaladı. Yıllık 1.100 MW üretim kapasitesine sahip olacak güneş hücresi üretim hattının, 2026 yılının başında devreye alınması planlanıyor.
Çin dışında dünyada bir ilk olacak bu yatırım, Kalyon PV’nin teknoloji odaklı dönüşüm vizyonunu yansıtarak hem üretim altyapısında önemli bir ilerlemeyi hem de ürün performansında küresel ölçekte rekabetçiliği beraberinde getirecek.
Tam entegre üretim yapısıyla Türkiye’de ingot, wafer, güneş hücresi ve panel üretim süreçlerini Ar-Ge dahil tek çatı altında gerçekleştiren Avrupa’da ilk, dünyada ise sayılı üretim tesislerinden biri olan Kalyon PV, yeni yatırım kararı ile hem üretim kapasitesini artırmayı hem de süreç verimliliğini üst seviyeye taşımayı hedefliyor.
Kalyon PV’nin Ar-Ge gücü ve mühendislik yetkinliğiyle şekillenen bu adım, aynı zamanda Türkiye’nin enerji bağımsızlığına ve yeşil dönüşüm hedeflerine doğrudan katkı sunacak.
Yeni tesisle birlikte üretilecek TOPCon Plus güneş hücresi teknolojisine sahip panellerle, aynı alandan daha fazla elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bu sayede Kalyon PV, sadece yurt içinde değil, küresel pazarlarda da rekabet avantajını artırmayı amaçlıyor. Yatırımın devreye alınmasıyla birlikte istihdamda da artış öngörülüyor.

“Bu Yatırım, Güneş Teknolojilerinde Türkiye İçin Bir Dönüm Noktası”
Teknoloji geliştirmenin ve yatırımların önemine vurgu yapan Kalyon PV Genel Müdürü Dr. İhsan Kulalı, söz konusu yatırımlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandığı bu dönemde, kapasite artışlarımız ve ileri teknoloji yatırımlarımızla Türkiye’nin teknoloji tabanlı enerji dönüşümüne ciddi katkılar sağlıyoruz.
TOPCon Plus güneş hücresi yatırımımız hem şirketimiz hem de ülkemiz adına önemli bir kilometre taşı. Çin dışında dünyada ilk olacak bu teknolojiye öncülük etmekten büyük bir gurur duyuyoruz.
Kuracağımız yeni nesil TOPCon Plus hücre üretim tesisi, yüksek verimlilik ve ileri üretim süreçleriyle ülkemizin güneş enerjisi alanındaki potansiyelini bir kez daha öne çıkaracak. Gerçekleştireceğimiz yatırım, sadece üretim kabiliyetimizi artırmakla kalmayacak; aynı zamanda Türkiye’nin enerji arz güvenliği, istihdam ve yeşil ekonomi hedeflerine de güçlü katkılar sunacak.”
“Amerika Başta Olmak Üzere Küresel Pazarlarda Rekabet Gücümüzü Artırıyoruz”
Söz konusu yatırımın Türkiye’nin yanı sıra uluslararası pazarlarda da önemli avantajlar getireceğine dikkat çeken Kulalı;
“Ülkemizin ileri teknoloji üretim altyapısını güçlendirecek yeni TOPCon Plus yatırımımız, özellikle Amerika gibi yüksek performanslı güneş teknolojilerine yönelen pazarlara stratejik bir çözüm niteliğinde.
Özellikle son dönemde ABD’de Çin menşeli güneş paneli ve hücrelerine uygulanan yüksek vergiler, Türkiye menşeli ürünler için önemli bir rekabet avantajı yaratıyor. Bu durum, ülkemizin nitelikli üretim kapasitesi ve Kalyon PV’nin ileri teknoloji yatırımları ile birleştiğinde, Amerika’daki satış potansiyelimizi önemli ölçüde artırıyor. Biz de bu fırsatı değerlendirerek ihracat hacmimizi artırmayı ve Türkiye’nin küresel yenilenebilir enerji tedarik zincirindeki konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.
‘Yenilenebilir enerjide güneş gibi doğan bir Türkiye’ vizyonumuz kapsamında hem yurtiçinde hem de yurtdışında yenilenebilir enerji yatırımcılarına yenilikçi ve yüksek verimli ürünler sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Kalyon PV; yenilikçi yaklaşımı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yaptığı sürdürülebilir yatırımlarla Türkiye’yi küresel yenilenebilir enerji sahnesinde gururla temsil etmeye devam ediyor.
Etkinlikler
Mogan Enerji Avrupa’nın En Büyük Enerji Fuarında Yenilikçi Çözümlerini Sergiledi

Türk mühendisliğini uluslararası arenada sergilemeyi hedefleyen Mogan Enerji, dünya devleriyle buluştu. Toplam 22 santrali ile Türkiye’nin dört bir yanında elektrik üretimi sağlayan Mogan Enerji, karbon ve su ayak izini de hesaplayarak iklim krizine çözüm üretmeye devam etmektedir.
Münih’te gerçekleşen Avrupa’nın en büyük enerji fuarı Uluslararası Yenilenebilir Enerji Fuarı Intersolar Europe’da, fotovoltaik paneller, enerji depolama sistemleri, akıllı enerji yönetimi çözümleri ve hidrojen enerjisi geleceğe yön veren teknolojiler olarak öne çıktı.
Küresel iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayan sürdürülebilir enerji çözümlerinin tanıtıldığı fuarda yer alan Mogan Enerji, dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellere patentli ve aynı zamanda yenilikçi olan çözümlerini tanıttı.
Türkiye’nin en büyükleri arasında
Mogan Enerji CEO’su Ali Karaduman, Türkiye’nin en büyük jeotermal ve rüzgar enerji santrali yatırımcıları arasında olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Yenilenebilir enerji alanında bir takım AR-GE çalışmalarımızı kendi ekiplerimizle yürüterek patentli teknolojiler geliştiriyoruz ve Türk mühendisliğini uluslararası arenada tanıtmayı hedefliyoruz. Şirketimiz yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmektedir.’’
Su ayak izini hesaplıyoruz
İklim krizine karşı çözüm üretme konusunda yenilikçi çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Karaduman, ‘’Yurtiçinde Trakya, Ege, Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu santralimiz var. Toplam 22 santral ile gücümüz 1.058 MW. Yılda 3.850.000 MWh elektrik üretim kapasitemiz var. Arnavutluk’ta inşa edilmesi planlanan 74,88 MW kapasiteli yatırım planımız mevcut. İklim krizine karşı çözüm üretmeye devam ediyoruz. Mogan Enerjide 2024 yılı itibariyle karbon ayak izi ve su ayak izini hesaplamaktadır’’ dedi.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel2 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi çatı üstü ürünleri için yeni marka kimliğini duyurdu
- Sektör Haberleri2 yıl ago
İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası
- Genel2 yıl ago
Milyon dolarlık yatırımları minimum güvenlik maliyetiyle korumak: Securitas’la mümkün!